ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε το τζιν μας; – «Η κατάψυξη δεν μπορεί να “σκοτώσει” τα βακτήρια»

Τι συμβουλεύει δερματολόγος

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε το τζιν μας; – «Η κατάψυξη δεν μπορεί να “σκοτώσει” τα βακτήρια»

Ένα αγαπημένο ρούχο μικρών και μεγάλων είναι το τζιν, το οποίο πολλές φορές «λιώνει» πάνω μας καθώς είναι πολύ βολικό και ταιριάζει με όλα. Ωστόσο, κάθε πότε πρέπει να το πλένουμε;

Όπως όλα τα εξωτερικά ρούχα, έτσι και το τζιν παντελόνι εκτίθεται σε κάθε είδους ακαθαρσίες και παθογόνα στην καθημερινή ζωή, λέει ο δερματολόγος Dr. Alok Vij, διευθυντής του Προγράμματος Ειδικότητας στην Δερματολογία στην Cleveland Clinic, του Οχάιο.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η γύρη, η σκόνη και τα ακάρεά της. Εκτίθεται επίσης στα σπόρια της μούχλας και τα υπολείμματα των τροφίμων.

Μην ξεχνάτε, δε, τα νεκρά κύτταρα του δέρματός σας, το σμήγμα (το λίπος), τον ιδρώτα και τα βακτήρια του δέρματός σας. Εάν δεν το πλένετε τακτικά, λοιπόν, μετατρέπεται σε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

«Τα έξτρα βακτήρια στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν θυλακίτιδα, ένα εξάνθημα σαν ακμή στα πόδια αλλά και στους γλουτούς», εξηγεί ο Dr. Vij.

«Εάν εξ άλλου έχετε μυκητίαση στα πόδια, όπως το “πόδι του αθλητή”, κάθε φορά που φοράτε το τζιν σας μπορεί να ωθείται τους μύκητες προς τα πάνω. Εάν δεν το πλένετε συχνά, μπορεί τελικά να εξαπλωθούν στους μηρούς σας ή στη βουβωνική χώρα».

Μύθος η κατάψυξη

Πρέπει όμως να σαπουνίζετε το τζιν σας ή να το βάζετε στην κατάψυξη όπως συνιστούν πολλοί;

«Η κατάψυξη δεν μπορεί να “σκοτώσει” τα βακτήρια», ξεκαθαρίζει ο Dr. Vij.

«Για να σκοτωθούν, πρέπει να εκτεθούν σε πολικές θερμοκρασίες -62 βαθμών Κελσίου. Η κατάψυξη, όμως, περιορίζεται σε -15 έως -17 βαθμούς. Επομένως ούτε κατά διάνοιαν πλησιάζει τη θερμοκρασία που χρειάζεται η απολύμανση».

Ακόμα, όμως, κι αν σκότωνε η ψύξη τα βακτήρια, δεν θα καθάριζε το παντελόνι σας. Θα παρέμεναν στο ύφασμα οι υπόλοιπες ακαθαρσίες που συσσωρεύονται κάθε μέρα και οι οποίες αποτελούν «μαγνήτη» για τα βακτήρια.

«Το πλύσιμο με απορρυπαντικό και νερό είναι ο μοναδικός τρόπος για να απομακρυνθούν τα νεκρά δερματικά κύτταρα, το σμήγμα, τα μόρια των τροφίμων και οι άλλες ακαθαρσίες από τις οποίες τρέφονται τα βακτήρια», ξεκαθαρίζει ο ιατρός.

Πόσο συχνά να τα σαπουνίζετε

Τα καλά νέα, τονίζει, είναι ότι δεν χρειάζεται να πλένετε το τζιν σας κάθε φορά που το φοράτε. Ένας καλός κανόνας είναι να το βάζετε στο πλυντήριο μετά από 2-3 χρήσεις – όπως δηλαδή συνιστάται και για να είναι καθαρό το σουτιέν.

Αν όμως λερωθούν ή ιδρώσετε τόσο πολύ, ώστε περάσει η υγρασία στο παντελόνι, πρέπει να τα πλύνετε αμέσως.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα τζιν καθαρίζουν και όταν τα πλένετε σε κρύο νερό, διότι οι καθαριστικές ουσίες στα απορρυπαντικά του εμπορίου είναι αρκετά ισχυρές ώστε να μην χρειάζονται καυτό νερό. Βεβαιωθείτε μόνο να τα γυρίσετε από την ανάποδη μεριά, για να καθαρίσει καλύτερα το εσωτερικό τους, καταλήγει ο Dr. Vij.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.