ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Κι όμως αυτός είναι ο λόγος που μετράμε αντίστροφα την παραμονή Πρωτοχρονιάς λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Πώς προέκυψε αυτό το έθιμο;

Κι όμως αυτός είναι ο λόγος που μετράμε αντίστροφα την παραμονή Πρωτοχρονιάς λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Αν υπάρχει μια παράδοση της Παραμονή Πρωτοχρονιάς, αυτή είναι να μεθάμε, αλλά και να μετράμε αντίστροφα λίγο πριν τα μεσάνυχτα για να μπει ο νέος χρόνος.

Η αντίστροφή μέτρηση γίνεται στην τηλεόραση, σε μπαρ, στο σπίτι, με όσους συμμετέχουν να ξεκινάνε από το 10 και να μετράνε αντίστροφα, μέχρι που το ημερολόγιο θα γράψει τη νέα χρονιά. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;

Η πιο πιθανή απάντηση, σύμφωνα με την ιστορικό Alexis McCrossen, είναι ότι οφείλεται σε έναν ραδιοφωνικό παραγωγό με όνομα Benjamin Franklin Grauer, που ήταν γνωστότερος ως Ben Grauer. To 1957 έκατσε στο πόστο του με θέα την Times Square της Νέας Υόρκης. Προσπαθώντας να χτίσει μια εικόνα για τους ακροατές του NBC, το περιέγραψε με λεπτομέρεια.

«Το 1958 έρχεται, 5-4-3-2-1. Το 1958 είναι εδώ». Αλλά ο Grauer ήταν μόνος στο μέτρημα. Κανένας από όσους βρέθηκαν εκείνη τη χρονιά στην Times Square δεν μέτρησε αντίστροφα. Πρώτος γιατί κανένας δεν τον άκουγε και δεύτερον, επειδή αυτή η αντίστροφή μέτρηση δεν είναι εδραιωθεί ακόμα.

Ο Grauer αργότερα μεταπήδησε στην τηλεόραση όπου έκανε το ίδιο, με άλλα κανάλια να ακολουθούν, όπως το πιο γνωστό ίσως πρωτοχρονιάτικο σόου «Dick Clark’s New Year’s Rockin’ Eve». Ήδη τότε, η αντίστροφη μέτρηση δεν ήταν κάτι που το κοινό δεν γνώριζε. Την δεκαετία του 1960 άλλωστε, όλο το αμερικάνικο έθνος είχε μετρήσει πολλές φορές αντίστροφα, στις πρώτες εκτοξεύσεις πυραύλων στο διάστημα.

Σύμφωνα με τη McCrossen, το κοινό δεν φώναξε μαζικά την αντίστροφή μέτρηση μέχρι το 1978, όταν το πλήθος που μαζεύτηκε στην Times Square μέτρησε αντίστροφα για να υποδεχθεί το 1979. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, άρχισαν να αμφανίζονται ρολόγια που μετρούσαν αντίστροφα, ενώ τα πρωτοχρονιάτικα τηλεοπτικά σόου έκαναν το μέτρημα, μέρος του προγράμματός τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φυσικά η αντίστροφη μέτρηση υπάρχει για αρκετές γενιές, σηματοδοτώντας κάποιες φορές πυρηνικές εκρήξεις ή την έναρξη μιας μετάδοσης. Αλλά πουθενά δεν θα την βρείτε τόσο μαζικά, όσο την Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.