ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Όσα είναι καλό να κάνεις εάν θέλεις να ακυρώσεις μια έξοδο αλλά νιώθεις τύψεις

Μια θεραπεύτρια μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές της

Όσα είναι καλό να κάνεις εάν θέλεις να ακυρώσεις μια έξοδο αλλά νιώθεις τύψεις

Στην καλύτερή περίπτωση, τα κοινωνικά σχέδια μπορούν να σου δώσουν κάτι για να ανυπομονείς, να ικανοποιήσουν τη βασική σου ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση και να σου επιτρέψουν να προσθέσεις κάτι διασκεδαστικό στο ημερολόγιό σου. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να φαίνονται υποχρεωτικά και να σε κάνουν να φαντασιώνεσαι να τα διαγράφεις με μια έντονη μαύρη γραμμή.

Αν αισθάνεσαι και εσύ έτσι, δεν είσαι η μόνη που παλεύεις τακτικά με αυτό το ζήτημα. Η θεραπεύτρια Micheline Maalouf μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές της για το τι να κάνεις όταν αισθάνεσαι δυσκολία σχετικά με την ακύρωση σχεδίων.

Αναρωτήσου γιατί νιώθεις σύγκρουση και παρατήρησε τι συμβαίνει.

«Συνήθως, όταν βρισκόμαστε σε σύγκρουση, έχουμε ανάγκες από κάθε πλευρά που δεν ικανοποιούνται, και αν δεν κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας, μπορεί να παραμελούμε σημαντικές πληροφορίες από το μυαλό και το σώμα μας», λέει η Maalouf. Για παράδειγμα, ίσως συμφώνησες να πας σε ένα πάρτι το βράδυ του Σαββάτου, αλλά καθώς πλησιάζει το Σαββατοκύριακο αρχίζεις να φοβάσαι αυτό το γεγονός ή ακόμα και να αγανακτείς με τους φίλους που σε προσκάλεσαν εξαρχής. «Μπορεί να παρατηρήσεις ότι υπάρχει ένα μέρος σου που θέλει να ακολουθήσει τα σχέδια, ενώ υπάρχει ένα άλλο μέρος που θέλει να ακυρώσει και να μείνει σπίτι», λέει.

Η Maalouf συνιστά να απευθυνθείς στο αντικοινωνικό μέρος του εαυτού σου με ερωτήσεις όπως, “Ποια συναισθήματα και σκέψεις μου προκύπτουν όταν σκέφτομαι να πάω;” και “Ποιες είναι μερικές από τις ανάγκες μου που δεν ικανοποιούνται;” Μπορεί να πάρεις απαντήσεις όπως: “Νιώθω εξαντλημένη. Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα” ή “Δεν έχω ποτέ χρόνο για τον εαυτό μου”. Στη συνέχεια, επικοινώνησε με το μέρος του εαυτού σου που θέλει να ακολουθήσει τα σχέδια και εντόπισε τις ανάγκες σου μέσω της ίδιας διαδικασίας ερωτήσεων. “Ίσως θέλεις να συναναστραφείς και να περάσεις χρόνο με φίλους ή ίσως να βλέπεις τα σχέδια αυτά ως μια μορφή αυτοφροντίδας και χαλάρωσης μετά από μια δύσκολη εβδομάδα”, λέει η Maalouf.

Αφού κάνεις εσωτερικό διάλογο και με τις δύο πλευρές σου, μπορείς να προσπαθήσεις να βρεις μια λύση που θα καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πας στο πάρτι για περίπου μία ώρα, αλλά να ξεκαθαρίσεις ότι δεν θα μείνεις πολύ, ή ίσως αποφασίσεις ότι θα ήταν καλύτερο να προγραμματίσεις κάτι για την επόμενη μέρα ή το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πες στους φίλους σου (ή στην οικογένειά σου) πώς νιώθεις πραγματικά

«Όταν σκέφτεσαι να ακυρώσεις, μπορεί αρχικά να αισθάνεσαι άγχος για το πώς να το επικοινωνήσεις», λέει η Maalouf. «Δεν είναι ωραίο να ακυρώνεις σχέδια». Ωστόσο, λέει, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εσένα θα σε υποστηρίξουν και θα καταλάβουν την απόφασή σου μπορεί να σε βοηθήσει να απαλύνεις το άγχος σου.

Όταν έρθει η ώρα να ανακοινώσεις την απόφαση σου, να είσαι ειλικρινής και άμεση – δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις υπερβολικά, λέει η Maalouf. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να πεις: «Ξέρω ότι υποσχέθηκα ότι θα βγω έξω αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά νιώθω πραγματικά εξαντλημένη και πρέπει να μείνω μέσα και να φροντίσω τον εαυτό μου». Ή απλά, «Δεν πρόκειται να τα καταφέρω αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά ας προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη φορά».

Και αν αρχίσει να εμφανίζεται ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης, η Maalouf έχει μια σημαντική υπενθύμιση για εσένα: «Οι σκέψεις μας δεν είναι γεγονότα». Με άλλα λόγια, μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι οι φίλοι σου θα σε αντιπαθήσουν, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αλήθεια.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι είναι εντάξει —και μερικές φορές απαραίτητο— να ακυρώνεις σχέδια.

Μπορεί να προγραμματίσεις μια έξοδο όταν αισθάνεσαι καλά και τα πράγματα πάνε ομαλά…αλλά στη συνέχεια, όπως το θέτει η Maalouf, «η ζωή συμβαίνει και νιώθεις έντονα ότι πρέπει να ακυρώσεις». Ίσως αρρώστησες, ή η δουλειά σου ήταν πιο δύσκολη από το αναμενόμενο και συνειδητοποιείς ότι το να μείνεις σπίτι θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να καλύψεις τις ανάγκες σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το να αναγκάσεις τον εαυτό σου να πάει σε κάτι όταν δεν αισθάνεσαι καλά ή χρειάζεσαι χώρο και χρόνο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα μακροπρόθεσμα και ενδεχομένως να σε κάνει να χάσεις περισσότερες εξόδους στο μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.