ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος του φθινοπώρου

Δώσε προσοχή στα συναισθήματά σου που πιθανόν να έχουν κάτι να σου πουν

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος του φθινοπώρου

Το τέλος του Αυγούστου προκαλεί πάντα ψυχικά σκαμπανεβάσματα. Από τη μία πλευρά το καλοκαίρι που τελειώνει και οι ανέμελες στιγμές στον ήλιο δίνουν τη θέση τους σε ζεστούς καφέδες, φούτερ και ομπρέλες και από την άλλη η επιστροφή στο γραφείο και τα ατέλειωτα meeting. Όλα αυτά προκαλούν stress κι ένα συνεχές αίσθημα αγωνίας. 

Ευτυχώς, υπάρχουν πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν την ομαλή μετάβαση στη νέα φθινοπωρινή πραγματικότητα. Τρεις διακεκριμένοι ψυχολόγοι της Αμερικής, λοιπόν, προτείνουν τις καλύτερες από αυτές.

Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου

Εάν αισθάνεσαι πεσμένος/η, δε χρειάζεται να καταπιέζεσαι και θα πρέπει να φέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη. Μίλα λοιπόν στον εαυτό σου με τον τρόπο που θα μιλούσες σε κάποιο φίλο σου, εάν αισθανόταν χάλια. Πες “Είναι οκ να αισθάνομαι έτσι αυτή τη δύσκολη εποχή του χρόνου. Θα πάρω το χρόνο μου και σταδιακά θα νιώσω καλύτερα”. Επίσης, θα σε βοηθήσει σημαντικά να μοιραστείς όσα νιώθεις με τους φίλους σου ή να τα καταγράψεις σε ένα τετράδιο.

Ρώτησε τον εαυτό σου τι μπορούν να σου προσφέρουν τα αρνητικά συναισθήματα

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι χρήσιμα. Μας δίνουν πληροφορίες για τα θέλω και τις ανάγκες μας που πιθανόν να μη μπορούμε να αντιληφθούμε με άλλο τρόπο. Αναλογιζόμενος/η, λοιπόν, την αιτία που σου προκαλεί άγχος, μπορείς να κάνεις και την αντίστοιχη ερώτηση στον εαυτό σου: “Tι θα μπορούσα να κάνω τώρα για να νιώσω λιγότερη πίεση;” Αυτό θα σε βοηθήσει να βρεις λύσεις και να αντιμετωπίσεις πιο εύκολα τα deadlines που πλησιάζουν.

Όταν τα συναισθήματα σε κυριεύουν, συνδέσου με το εδώ και τώρα

Το άγχος μπορεί να είναι παραγωγικό. Το πολύ άγχος, όμως, σίγουρα δεν είναι καλό. Γι αυτό το λόγο, όταν νιώθεις ότι το άγχος σε πνίγει, πάρε μια απόσταση από τις σκέψεις που σε βασανίζουν και συνδέσου με το παρόν. Κάνε μια δραστηριότητα η οποία θα αποσπάσει την προσοχή σου από οτιδήποτε άλλο, όπως κηπουρική ή μια βόλτα με ποδήλατο ή μια πρακτική γιόγκα. Όταν σκεφτόμαστε ή λέμε πράγματα όπως «είμαι λυπημένος» ή «είμαι αγχωμένος», υπονοούμε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αυτό που είμαστε και δεν υπάρχει κάτι άλλο, ενώ αυτό δεν ισχύει. Δεν είσαι το άγχος σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσπάθησε, λοιπόν, να απολαύσεις όσο μπορείς τις τελευταίες μέρες πριν μπεις στη ρουτίνα το φθινοπώρου και της νέας σεζόν, κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν και σε “αποσυνδέουν”. Έτσι, θα επιστρέψεις πιο ανάλαφρος/η στα καθήκοντά σου και θα δεις με πιο καθαρή ματιά τις κινήσεις που θα βάλουν σε τάξη το πρόγραμμά σου και δε θα σε χάσουν το Σεπτέμβριο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.