ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το γνωρίζατε; – Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το «καταρχήν» και πότε το «κατ’ αρχάς»;

Οι δύο εκφράσεις είναι παρεμφερείς, αλλά διαφέρουν σημασιολογικά

Το γνωρίζατε; – Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το «καταρχήν» και πότε το «κατ’ αρχάς»;

Πρέπει να γνωρίζουμε να μιλάμε καλά την ελληνική γλώσσα. Αυτό χρειάζεται μελέτη και προσοχή γιατί η ελληνική γλώσσα έχει πολλές λεπτομέρειες και άπειρους κανόνες. Πρέπει να μάθουμε να την μιλάμε καλά ακόμη και στην καθημερινότητα μας, έτσι ώστε να μαθαίνουν και οι νέοι άνθρωποι σωστά τη γλώσσα μας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και οι δύο αυτές φράσεις που μοιάζουν αλλά όμως χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές περιπτώσεις η κάθε μία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δες παρακάτω πότε χρησιμοποιούμε το καταρχήν και το κατ’ αρχάς:

  1. Το κατ΄ αρχάς (που γράφεται με δύο λέξεις) εκφράζει χρόνο, σημαίνει δηλαδή “αρχικά”.
  2. Το κατ΄ αρχήν ή καταρχήν (γράφεται και με μία και με δύο λέξεις) εκφράζει τρόπο και σημαίνει “στα βασικά σημεία”, “κατά βάση”.
  3. Για παράδειγμα λέμε: “Κατ΄ αρχάς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την προσφορά σας…”.
  4. “Κατ΄ αρχήν συμφωνούμε, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δούμε αν μπορούμε να συνεργαστούμε”
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.