ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τρεις τρόποι για να βάλεις σε τάξη το σπίτι σου όταν έχει γεμίσει με πράγματα

Αν είναι μια διαδικασία που σε αγχώνει τότε υπάρχουν στρατηγικές για λύση

Τρεις τρόποι για να βάλεις σε τάξη το σπίτι σου όταν έχει γεμίσει με πράγματα

Αν το σπίτι σου έχει γεμίσει με πράγματα αλλά θες να ξεφορτωθείς πολλά από αυτά και να το κάνεις πιο μίνιμαλ, τότε υπάρχουν τρόποι να το κάνεις. Και υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές γι’ αυτό.

Γιατί όντως πολλές φορές έχουμε περισσότερα πράγματα απ’ όσα χρειαζόμαστε. Κάνεις λοιπόν ένα ξεσκαρτάρισμα, αλλά αν το πάρεις απόφαση το ερώτημα είναι, πως να επιλέξεις τα πράγματα που όντως δεν χρειάζεσαι; Η σκέψη και μόνο του να συγυρίσεις ή να πετάξεις και πράγματα μπορεί να σε κουράζει ή να σε αγχώνει, οπότε μπορεί να τα παρατήσεις πριν καν αρχίσεις.

Αλλά αν ακολουθήσεις τις τρεις παρακάτω στρατηγικές, μπορείς να βάλεις τάξη στο σπίτι, και μάλιστα χωρίς να αγχωθείς ή φοβηθείς.

Μάθε να πολεμάς το άγχος που σου προκαλεί η όλη διαδικασία

Η καθαριότητα έχει μια ρουτίνα που είναι σίγουρα βαρετή αλλά και πολλές φορές αγχωτική. Ειδικός λέει πως οι αναμνήσεις από την ένταση την οποία βίωσες την τελευταία φορά που έκανες αυτή τη δουλειά, μπορεί να σε αποτρέψει από το να την επαναλάβεις. Το στρες προκαλεί έκκριση κορτιζόλη, μια διαδικασία που μπορεί να θολώσει την κρίση σου, και να λες πράγματα όπως το ότι το σπίτι σου θα είναι πάντα ακατάστατο.

Όμως σύμφωνα με τον ειδικό υπάρχει λύση. Προτείνει λοιπόν πως πριν από κάθε αγχωτική εργασία να σκέφτεσαι κάθε πιθανή αναποδιά. «Όλοι αποτυγχάνουμε κάποια στιγμή. Ας σκεφτούμε εκ των προτέρων ποιες μπορεί να είναι οι αστοχίες μας, ας θέσουμε σε εφαρμογή ένα συστήματα που θα μας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές ή ας προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε εξαρχής όσα στραβά μπορούμε». Πριν ξεκινήσει να τακτοποιείς αναρωτήσουν αν έχει όλα όσα χρειάζεσαι, το που θα βάλεις τα πράγματα που θες να ξεφορτωθείς, τι θα μπορούσε να εμποδίσει την εργασία σου και πως θα μπορούσες να περιορίσεις αυατά τα εμπόδια.

Υιοθέτησε άλλη στάση στην καθαριότητα του σπιτιού

Η καθαριότητα έχει πάντα νόημα και αξίζει κάθε φορά να επενδύεις πάνω της. Δεν πρέπει να την αντιμετωπίζεις σαν αγγαρεία που πρέπει να τελειώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει και το χρειάζεσαι, αφού το σπίτι σου οφείλει να είναι καθαρό. Να επιλέξεις με προσοχή τον εξοπλισμό με τον οποίον θα το κάνεις, γιατί να τα εργαλεία καθαρισμού σε ικανοποιούν τότε είναι πολύ πιθανότερο να τα χρησιμοποιήσεις.

Μην κρίνεις πολύ σκληρά τον εαυτό σου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όταν έχεις τελειώσει τις δουλειές της καθαριότητας, ίσως το αποτέλεσμα να μη σε ικανοποιήσει. Αν είχες την προσδοκία το σπίτι να μοιάζει με εκείνα τα σπίτια που βλέπεις στα περιοδικά, τότε είναι πολύ πιθανό να απογοητευτείς. Όπως όμως λέει κοινωνική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αυτή η αρνητική στάση προς τα πράγματα είναι συνηθισμένη. «Η άποψή μας για τον κόσμο έχει την τάση να κλίνει προς το αρνητικό, αλλά μπορούμε να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας, αν καταβάλουμε μια μικρή προσπάθεια». Γι’ αυτό αν τελειώσεις τις δουλειές σου βάλε τα εργαλεία στη θέση τους και μην σκέφτεσαι αρνητικά. Αφιέρωσε απλά ένα λεπτό ώστε να εκτιμήσεις τον κόπο σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.