ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Kατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας – Αυτός είναι ο λόγος αυτοκτονίας του DJ tWitch – Ποια είναι τα συμπτώματα (βίντεο)

«Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας υπάρχει και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί και δεν θεραπευτεί»

Kατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας – Αυτός είναι ο λόγος αυτοκτονίας του DJ tWitch – Ποια είναι τα συμπτώματα (βίντεο)

Γερός, χαρούμενος και γεμάτος φως είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που μοιράστηκαν μαζί του οι άνθρωποι που ήταν κοντά στον Stephen «tWitch» Boss μετά την αυτοκτονία του στα 40 του χρόνια.

Για τους ανθρώπους που τον γνώριζαν μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης και τα σόσιλα μίντια στα οποία ήταν πολύ ενεργός, σίγουρα τους έρχονται στο μυαλό το λαμπερό του χαμόγελο και τα πόδια του που πάντα χόρευαν.

Η διάσημη προσωπικότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης έγινε για πρώτη φορά γνωστή ως φιναλίστ του ριάλιτι διαγωνισμού «So You Think You Can Dance» και στη συνέχεια έγινε DJ και εκτελεστικός παραγωγός του σόου της Έλεν ΝτεΤζενέρις. Με τη σύζυγό του, την επίσης χορεύτρια Allison Holker Boss, είχαν τρία παιδιά και γιόρτασαν την επέτειό τους λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του. Πρόσφατα είχε μιλήσει για την επιθυμία του να ξεκινήσει το δικό του talk show.

Τις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου, πολλοί ζορίστηκαν να συμβιβάσουν την εξωτερική προσωπικότητα και το βιογραφικό του Boss με κάποιον που αυτοκτόνησε, γεγονός που πυροδότησε μια συζήτηση σε ορισμένους κύκλους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας.

«Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας υπάρχει και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί και δεν θεραπευτεί» έγραψε ένας χρήστης του Twitter, το βιογραφικό του οποίου αναφέρει ότι είναι γιατρός.

Ένας άλλος influencer, ο ShiShi Rose, μοιράστηκε στο Instagram ένα καρουζέλ φωτογραφιών από tweets με μια λεζάντα που επικρίνει την συχνά επαναλαμβανόμενη αντίληψη ότι το «να είσαι παρόν στη στιγμή» είναι αρκετό για την καταπολέμηση των αυτοκτονικών σκέψεων.

«Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι πολύ τρομακτική γιατί κανείς δεν ξέρει ότι δεν είσαι καλά, και ακόμα και αν πεις κάτι κανείς δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα γιατί δεν φαίνεσαι σαν κάποιος που κολυμπάει στα βαθιά» έγραφε ένα από τα tweets, το οποίο ανέβασε ο χρήστης @rusted_e30 πριν από τον θάνατο του tWitch.

Ένας άλλος χρήστης του Twitter έγραψε: «Προσευχές για τη γυναίκα και τα παιδιά του Twitch, να φοβάστε πάντα τους δυνατούς φίλους σας. Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι πραγματική. Αναπαύσου στον παράδεισο».

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας;

Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας είναι ένας όρος της καθομιλουμένης και όχι μια τεχνική κλινική διάγνωση, εξηγεί η Rheeda Walker, Ph.D., ψυχολόγος και κορυφαία ερευνήτρια σε θέματα αυτοκτονιών στη μαύρη κοινότητα. Η επίσημη διάγνωση για την κατάθλιψη είναι η μείζων καταθλιπτική διαταραχή.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά πράγματα που εμπίπτουν στην ομπρέλα της κατάθλιψης. Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, πρέπει να έχετε πέντε συμπτώματα τουλάχιστον, και πρέπει να επιμένουν για μερικές εβδομάδες ή περισσότερο» λέει η Walker στο TODAY.com. «Αν πέσετε κάτω από αυτό – όλοι έχουν μια κακή μέρα … δεν πληροίτε τα κριτήρια για μείζονα καταθλιπτική διαταραχή».

Ορισμένα συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι: αίσθημα θλίψης ή απελπισίας, εκρήξεις θυμού ή ευερεθιστότητα, πολύς ή πολύ λίγος ύπνος, έλλειψη ενέργειας, απώλεια ή αύξηση βάρους, άγχος, αίσθημα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης, σκέψεις αυτοκτονίας και ανεξήγητος πόνος στο σώμα.

Η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή είναι μια άλλη επίσημη διάγνωση που, για ορισμένους ασθενείς, μπορεί να περιλαμβάνει κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, λέει η Walker. Αλλά τονίζει επίσης ότι επειδή η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας δεν αποτελεί τεχνική διάγνωση, διστάζει να πει ότι είναι το ίδιο. Η Mayo Clinic ορίζει την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή ως «συνεχή, μακροχρόνια» κατάθλιψη που δεν είναι «τόσο σοβαρή όσο η μείζων κατάθλιψη».

Φοβού την ψυχή των πάρτι

Η Walker προσθέτει ότι για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, τα άσχημα συναισθήματα μπορεί να αυξομειώνονται: «Συμβαίνουν αγχωτικά πράγματα στη δουλειά … αλλά μετά το Σαββατοκύριακο ή μετά τη δουλειά, πηγαίνεις να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που σε στηρίζουν και σε αγαπούν … και είναι σαν, εντάξει, το κατάλαβα αυτό. Μπορώ να επιστρέψω και να τα βάλω με τον κόσμο».

Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους με κατάθλιψη να υπεραντισταθμίζουν τα συναισθήματα κενού με το να γίνονται η ψυχή του πάρτι, λέει.

«Ήμουν θαυμάστρια του (tWitch) και του «So You Think You Can Dance» και δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ αν οι άνθρωποι που μερικές φορές είναι οι κατά τεκμήριο πιο ευτυχισμένοι εξωτερικά είναι αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι που θέλουν για τον εαυτό τους» λέει η Walker.

Η αυτοκτονία και η μαύρη κοινότητα

Πολλά διάσημα μέλη της μαύρης κοινότητας πέθαναν από αυτοκτονία φέτος, αρκετοί από αυτούς μέσα σε μία εβδομάδα τον Ιανουάριο: Ian Alexander Jr., το μοναχοπαίδι της ηθοποιού Regina King, πέθανε στις 21 Ιανουαρίου σε ηλικία 26 ετών. Ο Kevin Ward, 44 ετών, δήμαρχος του Hyattsville, Maryland, πέθανε στις 25 Ιανουαρίου. Ο ηθοποιός της σειράς «The Walking Dead» Moses Moseley πέθανε στις 26 Ιανουαρίου σε ηλικία 31 ετών. Και η πρώην Μις ΗΠΑ και δικηγόρος Cheslie Kryst πέθανε στις 30 Ιανουαρίου σε ηλικία 30 ετών.

Η νεαρή ηλικία αυτών των προσώπων υπογραμμίζει αυτό που η Walker, η οποία διδάσκει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και διευθύνει το Εργαστήριο Πολιτισμού, Κινδύνου και Ανθεκτικότητας στην πανεπιστημιούπολη, γνωρίζει πολύ καλά από τη δική της δουλειά: Οι μαύροι άνθρωποι που πεθαίνουν από αυτοκτονία τείνουν να είναι νεότεροι από τους λευκούς που πεθαίνουν.

Το ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ του μαύρου πληθυσμού των ΗΠΑ κορυφώνεται μεταξύ 25 και 34 ετών, ενώ για τους λευκούς είναι μεταξύ 45 και 54 ετών, σύμφωνα με μια έκθεση του 2021 από το Εθνικό Σύστημα Στατιστικής Ζωής.

Η ίδια έκθεση διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυτοκτονιών είναι χαμηλότερο στον μαύρο πληθυσμό από ό,τι στον λευκό πληθυσμό – για τους μαύρους και τους λευκούς άνδρες αντίστοιχα, 12,9 θάνατοι ανά 100.000 έναντι 27,1, και για τις μαύρες και τις λευκές γυναίκες, 2,8 έναντι 6,9. Ωστόσο, μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι το ποσοστό αυτοκτονιών των μαύρων είναι πιθανότατα υψηλότερο από ό,τι καταγράφεται, επειδή ο τρόπος θανάτου συχνά ταξινομείται εσφαλμένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.