ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Λιβαδειά: Ο ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή – Απέχει 140χλμ από την Αθήνα και θα σας… «μαγέψει»

Η πιο must από όλες τις στάσεις είναι οι Πηγές της Κρύας

Λιβαδειά: Ο ιδανικός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή – Απέχει 140χλμ από την Αθήνα και θα σας… «μαγέψει»

Η Λιβαδειά αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για μονοήμερη εκδρομή καθώς βρίσκεται μόλις 140 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα σε υψόμετρο 160 μ.

Σήμα κατατεθέν της τα υπέροχα, πεντανόστιμα, πεντατρύφερα κρέατα της – από την προβατίνα στα λαχταριστά σουβλάκια, γι’ αυτό και τα τιμούν όλοι οι εκδρομείς.

Το πραγματικό δώρο της Λιβαδειάς όμως, είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο που συνθέτουν ο ποταμός Έρκυνας και οι πηγές της Κρύας. Και η ίδια η πόλη όμως, δεν στερείται ομορφιάς. Ζωντανή και γεμάτη παλμό διαθέτει και γραφικές γειτονιές με νεοκλασικά κτήρια αλλά και πολύβουη αγορά.

Για όποιον θέλει να απολαύσει έναν καφέ ή ποτό, ο πεζόδρομος της Μπουφίδου μέχρι την κεντρική πλατεία είναι μια ιδανική ιδέα για να το κάνει.

Φυσικά, η πιο must από όλες τις στάσεις είναι οι Πηγές της Κρύας, οι οποίες είναι ένα τοπίο σαν απευθείας βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής- αιωνόβια πλατάνια, μικροί καταρράκτες, νερόµυλοι και παραδοσιακά καφενεδάκια.

Λιβαδειά: Λίγη Ιστορία για την πόλη

Η χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, Λιβαδειά, έχει μακραίωνη ιστορία. Στον Όμηρο αναφέρεται ως Μίδεια, ενώ το σημερινό της όνομα το οφείλει στον Αθηναίο Λέβαδο, ο οποίος μετεγκατέστησε τους κατοίκους στην πεδιάδα. Όσο για την περιοχή που βρίσκονται οι πηγές σήμερα, στην αρχαιότητα, εδώ λειτουργούσε το Μαντείο του Τροφωνίου Διός. Μάλιστα, το μαντείο βρισκόταν μέσα σε σπήλαιο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, όσοι ήθελαν να πάρουν χρησμό έπρεπε να πλένονται πρώτα στα νερά του ποταμού Έρκυνα και στη συνέχεια να προσφέρουν θυσίες στους Θεούς.

Μονοήμερη εκδρομή στη Λιβαδειά: Τι θα κάνετε

Βόλτα μέσα στο Φαράγγι του Ξηριά Κρύας. Ξεκινάει από το γεφύρι του ρέματος του Αγίου Παντελεήμονος και μέσα από ένα βραχώδες και απόκρημνο τοπίο καταλήγει στις Πηγές της Κρύας. Διασχίζοντας το φαράγγι θα δείτε ένα το ανοιχτό πέτρινο θέατρο. Ο πλακόστρωτος δρόμος διευκολύνει την πρόσβαση σ’ αυτό.

Ο δρόμος καταλήγει σ’ ένα πλάτωμα. Αν θέλετε, μπορείτε να ανεβείτε από εδώ τα 700 περίπου σκαλοπάτια που οδηγούν στο εκκλησάκι της Ιερουσαλήμ. Ή μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι να φτάσετε στο Τρίχινο Γεφύρι, που ενώνει τις άκρες του φαραγγιού, αλλά και στα ερείπια του Ναού του Διός Βασιλέως, στο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Βόλτα στα κοντινά χωριά του Ελικώνα. Μια μονοήμερη στη Λιβαδειά μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά σας αυτή την επίσκεψη. Σε κοντινή απόσταση από την Λιβαδειά -γύρω στα 30 χλμ.- βρίσκεται μια κορδέλα με πανέμορφα χωριά, αγκαλιασμένα από έλατα. Σημειώστε πως ένα από τα βασικά που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι η πεζοπορία στα δάση.

Για ξεκούραση ή/και πικ νικ μέσα σε αυτό το υπέροχο τοπίο , μπορείτε να σταματήσετε στην τοποθεσία Αρβανίτσα. Αν επιλέξετε να κάνετε αυτή τη διαδρομή με το αυτοκίνητο, θα περάσετε μέσα από τα χωριά Αγία Άννα (στην οποία λειτουργούν… θρυλικές χασαποταβέρνες), Κυριάκι και το παραδοσιακό Ζερίκι.

Μονή Όσιου Λουκά. Βυζαντινό μνημείο, με μεγάλη βαρύτητα σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τη Λιβαδειά και μόλις 10 χλμ. από το Δίστομο. Η μονή είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και εκτός από τον κεντρικό ναό με τα σπάνια ψηφιδωτά λειτουργεί και ένα μουσείο εντός της.

Ορχομενός. Απέχει 12 χλμ. από τη Λιβαδειά και είναι μια στάση με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο αρχαιολογικός χώρος φιλοξενεί το θολωτό τάφο ή αλλιώς θησαυρό του Μινύα, ένα σημαντικό εύρημα της Μυκηναϊκής περιόδου αλλά και ένα αρχαίο θέατρο. Σημειώστε ακόμα τον ναό της Παναγίας της Σκριπτούς, το κάστρο αλλά και τις πηγές των Χαρίτων.

Αράχωβα. Και φυσικά στα 30 χλμ. υπάρχει και η διάσημη Αράχωβα, η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνει τις χάρες της στις νότιες πλαγιές του βουνού και καταλήγει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Σημείο συνάντησης η κεντρική πλατεία της στα 960 μέτρα υψόμετρο. Όπως ξέρετε ήδη, εδώ μπορείτε να κάνετε ουκ ολίγα- πεζοπορία, σκι, ιππασία, ποδήλατο βουνού κ.ο.κ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.