
Ακόμη ένα παράλογο και επικίνδυνο trend κάνει τον γύρο του TikTok, με χρήστες να καταναλώνουν συσκευαστικό φελιζόλ, παρά τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Η πλατφόρμα έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς αμφιλεγόμενα challenges, από το blackout challenge μέχρι προκλήσεις με επικίνδυνα αντικείμενα, όμως το νέο αυτό φαινόμενο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση του υλικού, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για συσκευασίες και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση.
Μετά το challenge του blackout που για κάποιον λόγο άνθρωποι της διαδικτυακής κοινότητας θεώρησαν πως θα είχε ενδιαφέρον να «πνίξουν» τον εαυτό τους μέχρι να λιποθυμήσουν από την έλλειψη οξυγόνου ή τη φαεινή ιδέα να γεμίσουν ένα προφυλακτικό με νερό και να το τοποθετήσουν στο κεφάλι τους, ήρθε ένα νέο trend να βάλει κι αυτό την δική του σφραγίδα στη φράση του καθηγητή ιστορίας Τσιπόλα.
Οι άνθρωποι τρώνε βιοδιασπώμενα φελιζόλ πακεταρίσματος με την υπόθεση ότι είναι βρώσιμα – προς μεγάλη απογοήτευση των ειδικών.
Στο TikTok, οι διαδικτυακοί αγοραστές ισχυρίζονται ότι τα βιοδιασπώμενα φελιζόλ πακεταρίσματος αποτελούν το τέλειο «σνακ πριν τον ύπνο», υποστηρίζοντας ότι τα κομμάτια αφρού είναι απολύτως βρώσιμα επειδή διαλύονται στο στόμα τους.
«Ήξερε κανείς ότι τα φελιζόλ πακεταρίσματος της Lush τρώγονται;» έγραψε μια γυναίκα που αγαπά τα προϊόντα ομορφιάς σε ένα βίντεο στο TikTok, το οποίο την έδειχνε να βάζει ένα στο στόμα της.
Το μπραντ με τα προϊόντα συσκευάζει τα κιβώτια αποστολής της με «eco-flo chips», μια εναλλακτική λύση στα τυπικά φελιζόλ πακεταρίσματος, τα οποία αντ’ αυτού είναι κατασκευασμένα με βάση άμυλο πατάτας για να διαλύονται στο νερό και το χώμα.
«Βιοδιασπώμενο δεν σημαίνει βρώσιμο», προειδοποίησε ένας θεατής.
«Κορίτσι μου, αυτά τα βιοδιασπώμενα φελιζόλ πακεταρίσματος πιθανόν να έχουν βρεθεί στο έδαφος & να τα έχουν αγγίξει άγνωστο πόσοι άνθρωποι. Μην πεθάνεις», προειδοποίησε κάποιος άλλος.
Ενώ ορισμένοι χρήστες του TikTok δήλωσαν ότι επιτέλους δεν αισθάνονται «περίεργα» για το παράξενο σνακ τους, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα βιοδιασπώμενα φελιζόλ πακεταρίσματος μάλλον δεν πρέπει να καταναλώνονται – για να μην αναφέρουμε ότι ορισμένα βιοδιασπώμενα φελιζόλ δεν είναι φτιαγμένα από βρώσιμα συστατικά.
Στην καλύτερη περίπτωση, η κατανάλωση των φιλικών προς το περιβάλλον υλικών μεταφοράς θα μπορούσε να προκαλέσει φούσκωμα, πόνο και αέρια. Στη χειρότερη περίπτωση, λόγω της διαδικασίας κατά την οποία δημιουργούνται τα φελιζόλ με άμυλο πατάτας κατά την οποία παράγεται ένα γνωστό καρκινογόνο ή μια ένωση που συνδέεται με τον καρκίνο, τα αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να αποβούν μοιραία.
Η νοσηλεύτρια του ThriveLab Angelica McGough δήλωσε στο Delish ότι η υπερβολική θερμότητα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φελιζόλ συσκευασίας προκαλεί το σχηματισμό ακρυλαμιδίου, ενός καρκινογόνου παράγοντα που συνδέεται με τον καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών.
«Πολλά φυτικά έλαια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία, όταν καταναλώνονται υπερβολικά, συμβάλλουν σε μια ανισορροπία που προάγει τη χρόνια φλεγμονή», δήλωσε η ίδια.
«Η εισπνοή καπνών από το μαγείρεμα και η κατανάλωση θερμαινόμενων ελαίων έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη».
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.