Πόσο κοστίζει το Κολοσσαίο σύμφωνα με μελέτη; – Η εκτίμηση σε δισ. ευρώ

Ο Όμιλος Tod’s χρηματοδότησε την αποκατάσταση του μνημείου

Πόσο κοστίζει το Κολοσσαίο σύμφωνα με μελέτη; – Η εκτίμηση σε δισ. ευρώ

Το επιβλητικό Κολοσσαίο, σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα όχι μόνο της Ιταλίας αλλά του κόσμου ολόκληρου.

Τι σημαίνει όμως αυτό σαν αντικειμενική αξία;

Σε αυτή την ερώτηση προσπάθησε να απαντήσει η ιταλική ομάδα συμβούλων του οικονομικού κολοσσού Deloitte, η οποία εξειδικεύεται σε οικονομικές, κοινωνικές αναλύσεις και σχετική αξία, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη με τίτλο «The value of an Iconic Asset – Η οικονομική και κοινωνική αξία του Κολοσσαίου» σήμερα αυτή εκτιμάται στα περίπου 77 δισ. ευρώ και συνεισφέρει ως τουριστικός πόλος έλξης περίπου 1,4 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας.

Μάλιστα να υπενθυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2011-2016 ο Όμιλος Tod’s χρηματοδότησε την αποκατάσταση του μνημείου και πως από το 2023 το μνημείο θα αποκτήσει και πάλι την αρένα του.

Όπως εξηγεί ο Marco Vulpiani, συνεργάτης και επικεφαλής του τομέα αποτίμησης, μοντελοποίησης και οικονομικών συμβούλων του Τομέα Κεντρικής Μεσογείου της Deloitte, στην εφημερίδα La Repubblica «το Κολοσσαίο αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή αξίας για τη Ρώμη, την Ιταλία και την ανθρωπότητα».

Επίσης, εκτός από τα άμεσα οφέλη του «το Κολοσσαίο παράγει μια έμμεση αξία χρήσης, δηλαδή μια άυλη αξία που συνδέεται με την ευχαρίστηση της απλής εγγύτητας και θέας ενός μοναδικού και υπέροχου εικονικού έργου, τη λεγόμενη ηδονική αξία, όπως αποδεικνύεται από τις τιμές των κτηματομεσιτικών μονάδων πλησίον του χώρου, εκτιμάται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η εταιρεία έλαβε υπόψη και την κοινωνική αναγνώριση της ύπαρξης του αγαθού, όπως «όλα τα συναισθηματικά οφέλη που προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά του ως ένα εμβληματικό αγαθό που είναι μοναδικό στον κόσμο, με περισσότερα από 2000 χρόνια ιστορίας – η λεγόμενη αξία ύπαρξης, δηλαδή πόσα χρήματα θα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει η Κοινότητα για να διατηρήσει το περιουσιακό στοιχείο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.