ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σκόπελος: Το νησί με τις 365 εκκλησιές και τις ονειρεμένες παραλίες (βίντεο)

Είναι ένα νησί με έντονη ζωή, αλλά και πολλή ηρεμία -ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε επισκέπτη

Σκόπελος: Το νησί με τις 365 εκκλησιές και τις ονειρεμένες παραλίες (βίντεο)

Η Σκόπελος είναι ένα νησί βουτηγμένο στο πράσινο με ονειρεμένες παραλίες, με 365 εκκλησίες και με επιρροές από στεριά και θάλασσα.

Είναι το νησί του «Mamma mia!», που οι εικόνες του φώλιασαν στις καρδιές και τα όνειρα εκατομμυρίων νέων, ελπίζοντας ότι κάποια φορά θα το επισκεφτούν και θα αναβιώσουν όσα έζησαν οι πρωταγωνιστές του παγκόσμιου μιούζικαλ που εξακολουθεί να «σπάει» ταμεία ανά την υφήλιο.

Ο τουρισμός έφτασε στο μικρό νησί των καπεταναίων και των καραβοκύρηδων στις αρχές του ’70, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι «ξένοι» και δεν άργησε να γίνει σύντομα αγαπημένος προορισμός για όσους «γνώριζαν».

Σήμερα είναι ένα νησί με έντονη ζωή, αλλά και πολλή ηρεμία -ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε επισκέπτη.

Η γραφική Χώρα με τις 365 εκκλησιές

Επίκεντρο του νησιού είναι η Χώρα, με τα πανέμορφα σοκάκια της, τις πέτρινες καμάρες, τα καλντερίμια με τα σκαλοπάτια και τα πετροσκεπή ή κεραμοσκεπή σπίτια με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα που την κάνουν μοναδική.

Παντού μπουκαμβίλιες κάθε απόχρωσης, βασιλικοί στα παράθυρα και γιασεμιά που μοσχοβολούν, δίνουν έναν τόνο που μόνο η Σκόπελος διαθέτει.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, με Προεδρικό Διάταγμα, από το 1978, οπότε παρέμεινε αναλλοίωτη η απαράμιλλη ομορφιά του, παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Χαρακτηριστικό είναι το κτίριο του Δημαρχείου στην προκυμαία με τα γαλαζοπράσινα παράθυρά του, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά του νησιού, της οικογένειας Πετραλιά.

Η πρωτεύουσα του νησιού, χτίστηκε σταδιακά πάνω στα ερείπια της αρχαίας Πεπαρήθου, που ήταν στην περιοχή Κάστρο και είναι κρυμμένη και σχεδόν αφανής από το πέλαγος. Αργότερα οι Ενετοί επισκεύασαν το κάστρο και έχτισαν την Επισκοπή που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο αμφιθεατρικός τρόπος οικοδόμησης αποσκοπούσε στην προστασία της πόλης, αφού η Σκόπελος ήταν αναπτυγμένη από την αρχαιότητα και ήταν ένα πλούσιο νησί.

Οι πειρατές που απειλούσαν το νησί, υποχρέωσαν τους κατοίκους να μένουν μέσα στο κάστρο, αλλά με την πάροδο του χρόνου και αφού ο κίνδυνος της πειρατείας άρχισε να εκλείπει, η Χώρα οικοδομήθηκε και επεκτάθηκε προς τον γιαλό για να δημιουργηθεί στην περίοδο της ακμής της ο Φραγκομαχαλάς με τα μεγάλα αρχοντικά και τους εμπορικούς δρόμους, όπως τα Σοφαδάκια.

Περισσότερες από 365 είναι οι εκκλησίες, με παλαιότερη τον Άγιο Αθανάσιο, στο Κάστρο, χρονολογούμενη από τον 11ο αιώνα, ενώ στη συνοικία του Χριστού, που ήταν η πρώτη που χτίστηκε εκτός του κάστρου τον 17ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες εκκλησίες αφιερωμένες από τις οικογένειες των ναυτικών για την προστασία των δικών τους ανθρώπων.

Οι εκκλησίες αυτές, κατά πλειοψηφία, είναι βασιλικές ή βασιλικές με τρούλο, με πιο χαρακτηριστικό τον Άγιο Μιχαήλ, όπου έχουν ενσωματωθεί τα απομεινάρια του αρχαίου ναού, πάνω στον οποίο χτίστηκε.

Η κινηματογραφική Καστάνη και οι άλλες μαγικές παραλίες του νησιού

Οι παραλίες που αναζητούν οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού είναι απαράμιλλες

– Η πιο κοντινή στη Χώρα μεγάλη παραλία που κατακλύζεται τα καλοκαίρια από κόσμο είναι ο περίφημος Στάφυλος, που έχει πάρει το όνομά της από τον Στάφυλο, γιο της Αριάδνης και του Διόνυσου που ήταν και ο πρώτος βασιλιάς της Σκοπέλου στην αρχαιότητα. Με σκαλοπάτια, φτάνει κάποιος στο κύμα και απολαμβάνει το Αιγαίο.

– Δίπλα στον Στάφυλο, μετά από ένα μικρό ανάχωμα όπου βρίσκεται και ο «λαιμός» της μικρής χερσονήσου, βρέθηκε στη δεκαετία του ’30 ο τάφος του Στάφυλου με το βασιλικό ξίφος μυκηναϊκής περιόδου, το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Περνώντας αυτό το μικρό ύψωμα είναι το πολυαγαπημένο Βελανιό, με την ησυχία, τα καταγάλανα νερά και κυρίως την απομόνωση για όσους αγαπούν τη φύση και τον γυμνισμό.

– Στα δυτικά του νησιού είναι οι μεγαλύτερες και πιο ξακουστές παραλίες με πρώτη και ίσως μεγαλύτερη όλων τη Μηλιά, που παρέχει κάθε είδους επιλογή, από το οργανωμένο μέχρι και το ελεύθερο τμήμα της και με θέα το νησάκι Δασία που μοιάζει με δάσος καταμεσής στη θάλασσα (κεντρική φωτογραφία).

– Αμέσως μετά τη Μηλιά είναι η Καστάνη, μικρότερη μεν, αλλά οργανωμένη και κοσμοπολίτικη, και αυτή με θέα προς το νησάκι Δασία. Εδώ έγιναν τα περισσότερα κινηματογραφικά γυρίσματα της ταινίας «Mamma Mia!».

– Μία ιδιαίτερη παραλία είναι και το Λιμνονάρι που τις μέρες που φυσάει, είναι ιδανικός τόπος για ξεκούραση αφού, όπως δηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για ένα κλειστό απάνεμο κόλπο με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

– Οι παραλίες του νησιού συνεχίζουν με πρωταγωνιστή τον Πάνορμο με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία, τα βαθυγάλανα μπλε νερά, τον απάνεμο όρμο και τις δεκάδες ταβέρνες.

– Σε μικρή απόσταση, πνιγμένες στα πεύκα, βρίσκονται οι περίφημες «Αντρίνες» με τα πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο φιλοξενούν παγκόσμιας εμβέλειας ονόματα που επιζητούν ιδιωτικότητα και ησυχία πάνω από τα σμαραγδένια νερά.

Οι Αντρίνες πήραν το όνομά τους από την πειρατίνα Αντρίνα που χρησιμοποιούσε τον απάνεμο κόλπο του Μπλο και του Πανόρμου για να κρύψει τα καράβια της, ενώ ο μύθος θέλει να έχει κρύψει τον θησαυρό της στην περιοχή.

– Ανατολικά και πολύ κοντά στη Γλώσσα, βρίσκεται ο πασίγνωστος Άη Γιάννης, στο Καστρί, που έγιναν τα γυρίσματα της σκηνής του περίφημου γάμου στο «Mama Mia!».

Ο Αη Γιάννης με το απίστευτης ομορφιάς εκκλησάκι είναι ένας τεράστιος βράχος μέσα στη θάλασσα, που έχει πάρει το όνομα «Μετέωρο του Αιγαίου».

Τι θα (καλο)φάτε

Σκόπελος όμως δεν είναι μόνο το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, το πράσινο της Φύσης και η αρχιτεκτονική, αλλά και μία εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία που ξετρελαίνει Έλληνες και ξένους.

Στην κορυφή των γεύσεων βρίσκεται η ξακουστή σκοπελίτικη τυρόπιτα, η οποία λέγεται ότι είναι το καλύτερο πρωινό, και γίνεται με τυλιχτό φύλλο, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει πολύ καλής ποιότητας τυρί φέτα και ψήνεται κουλουριασμένη στο τηγάνι.

Στα ντόπια εδέσματα, φημισμένος είναι ο ροφός στιφάδο, το σκοπελίτικο κατσίκι από ντόπιες αίγες του νησιού, η γλυκιά κολοκυθόπιτα από κίτρινη κολοκύθα, καθώς επίσης και η κρεμμυδόπιτα με γλυκιά κρέμα.

Στα σκοπελίτικα γλυκά περιλαμβάνονται η αμυγδαλόπαστα και το αυγάτο, που είναι γλυκά του κουταλιού προερχόμενα από μια ποικιλία λευκών δαμάσκηνων που καλλιεργούνται μόνο στο νησί.

Ακόμη πιο φημισμένα είναι οι ροζέδες και τα χαμαλιά, γλυκά με βάση το αμύγδαλο και το ανθόνερο, που η παράδοση θέλει να είναι το βασικό κέρασμα στους γάμους, ενώ το τοπικό μέλι που είναι πευκόμελο, δε λείπει από κανένα σκοπελίτικο παραδοσιακό σπίτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.