Η νήσος Σαπιέντζα βρίσκεται απέναντι από τη Μεθώνη και ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, που βρίσκεται στο νότιο Ιόνιο, απέναντι από τις ακτές της Μεσσηνίας.

Είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του συμπλέγματος, μετά τη Σχίζα. Έχει έκταση 9 τ.χλμ., σπάνια χλωρίδα και πανέμορφες παραλίες. Νοτιοδυτικά του μικρού νησιού βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το Φρέαρ των Οινουσσών (5.121 μ.). Αποτελεί κομβικό σημείο του ναυτικού δρόμου, που συνδέει την Ιταλία με τη Μέση Ανατολή.

Το κατάφυτο νησάκι με τη σπάνια χλωρίδα έχει ανακηρυχθεί επίσημα διατηρητέο μνημείο της φύσης και διαθέτει -μεταξύ άλλων- την παραλία Άμμος, που ξελογιάζει τον επισκέπτη με τα ονειρικά και παραδεισένια γαλαζοπράσινα νερά της. Στο νότιο τμήμα του συναντάται φάρος ύψους 8 μέτρων και εστιακού ύψους 110 μέτρων, που χρονολογείται από το 1885. Ο φάρος χτίστηκε έπειτα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας και σήμερα ηλεκτροδοτείται με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αυτό που ίσως είναι άγνωστο σε πολλούς είναι ότι η Αγγλία διεκδίκησε τη Σαπιέντζα ως τμήμα των Ιονίων νήσων την περίοδο που της ανήκαν, αμφισβητώντας την ελληνικότητα του εδάφους της μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με τουριστικά πλοιάρια που αναχωρούν από τη Μεθώνη. Η Σαπιέντζα, που είναι λέξη ιταλικής προέλευσης και σημαίνει σοφία, παραμένει σχεδόν ακατοίκητη τις τελευταίες δεκαετίες, παρουσιάζοντας πολύ μικρό πληθυσμό στις τελευταίες απογραφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!