ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Για όλα τα πορτοφόλια: 10+5 φθηνά μέρη του κόσμου για να ταξιδέψεις το 2024

Η τρέχουσα ισοτιμία θα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας

Για όλα τα πορτοφόλια: 10+5 φθηνά μέρη του κόσμου για να ταξιδέψεις το 2024

Αυτοί οι προορισμοί είναι ανάμεσα στους πιο οικονομικούς για ταξίδι το 2024. Σε αυτές τις χώρες, η τρέχουσα ισοτιμία θα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι, από την εύρεση οικονομικών προορισμών αλλά και της ασφάλειας του προορισμού μέχρι τις επιλογές ξενοδοχείων. Αλλά υπάρχει πάντα ένα πράγμα που επηρεάζει τις ταξιδιωτικές μας αποφάσεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: τα χρήματα. Όλα αυτά τα ταξιδιωτικά τέλη, τα αεροπορικά εισιτήρια και τα γεύματα αθροίζονται πολύ γρήγορα—έτσι, στο τέλος της ημέρας, θέλουμε πραγματικά να δώσουμε προτεραιότητα σε μέρη όπου τα χρήματά μας έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ.

Εδώ θα δείτε μια μικρή έρευνα του Conde Nast Traveler για tις χώρες στις οποίες το ευρώ (και το δολάριο αντιστοίχως) “συμφέρει”, με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Και ενώ η ευμετάβλητη παγκόσμια οικονομία σημαίνει ότι αυτά τα ποσοστά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ορισμένα μέρη προσφέρουν σταθερά μεγάλη έκπληξη όλα αυτά τα χρόνια—και, λογικά, θα παραμείνουν έτσι μέχρι το 2024.

Εδώ είναι 15 από τα καλύτερα φθηνά μέρη για να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο:

Ουγγαρία
1 € = 379,61 HUF (Φιορίνι Ουγγαρίας)

Η ευνοϊκή οικονομία της Ουγγαρίας είναι υπέροχα νέα για όποιον σχεδιάζει ένα ταξίδι στη Βουδαπέστη , όπου μια αυξανόμενη σκηνή με εστιατόρια με αστέρια Michelin και σπα υψηλής τεχνολογίας μας καλεί από όλο τον κόσμο. Η πόλη μόλις γιόρτασε την 150η επέτειό της τον Νοέμβριο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να επισκεφθείτε κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, συμπεριλαμβανομένης της νέας Γέφυρας των Αλυσίδων που άνοιξε ξανά και του ολοκαίνουργιου House of Music Hungary. Κοιτάξτε για τη διαμονή σας ένα δωμάτιο στο art deco W Budapest —πρώην παλάτι και σε δρόμο που έχει καταγραφεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO— που άνοιξε τον Ιούλιο του 2023 απέναντι από την Ουγγρική Κρατική Όπερα. Επίσης δείτε εδώ, πως θα περάσετε 72 ώρες στη Βασίλισσα του Δούναβη – Όλα όσα θα δείτε και θα κάνετε για ένα αξέχαστο τριήμερο

Νότια Κορέα
1 € = 1450.39 KRW (γουάν Κορέας)

Ενώ άλλοι ταξιδιώτες κατευθύνονται προς τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Σεούλ , του Μπουσάν και του νησιού Τζετζού, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε μια άλλη πόλη της Νότιας Κορέας: το Μόκπο , που βρίσκεται στην περιοχή Τζεόλα στο νότιο άκρο της χερσονήσου. Η πόλη-λιμάνι προσφέρει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εστιατόρια στη χώρα και ειδικά πιάτα όπως το hongeo (ένα φυσικά ζυμωμένο, εξαιρετικά πικάντικο πιάτο με skate-fish) που προσελκύουν τους λάτρεις του γαστρονομικού τουρισμού από όλο τον κόσμο.

Μεξικό
1 € = 18.65 MXN (πέσο Μεξικού)

Το Μεξικό είναι σταθερά ένα από τα αγαπημένα μέρη για ταξίδια με χαμηλό προϋπολογισμό. Στην Πόλη του Μεξικού , με μια κουλτούρα street food που συναγωνίζεται μόνο η μακροπρόθεσμη σκηνή εστιατορίου της, θα ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σας για φαγητό. Φροντίστε όμως να αφήσετε λίγα χρήματα για να επισκεφθείτε όλα τα πολιτιστικά θαύματα που έχει να προσφέρει η πόλη, ξεκινώντας από το εμβληματικό Museo Jumex . Αν θέλετε να πάτε λίγο πιο μακριά, κατευθυνθείτε στο Jalisco για να δείτε την τεκίλα να φτιάχνεται στην πηγή ή στο Isla Holbox για μια εκπληκτική παραλία.

Μογγολία
1 € = 3855.57 MNT (Τουγκρίκ Μογγολίας)

Μπορεί να σας φαίνεται πολύ περίεργο ένα ταξίδι στη Μογγολία και προφανώς δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ μέχρι τώρα. Να ξέρετε πάντως ότι το Lonely Planet ψήφισε τη χώρα ως τον κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό για το 2024 και βρήκε πολλούς λόγους για να το κάνει! Αν το ψάξετε θα γίνετε θαυμαστές της Μογγολίας για τις φαινομενικά απεριόριστες εκτάσεις και τα πεδία περιπέτειας που προσφέρει —και το γεγονός ότι το ταξίδι εδώ κοστίζει κατά μέσο όρο μόλις 70€ την ημέρα (συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου). Η χώρα βρίσκεται σε αποστολή να προσελκύσει ακόμη περισσότερους ταξιδιώτες στα σύνορά της το 2024, με επερχόμενες πρωτοβουλίες όπως η πρώτη της απευθείας πτήση στις ΗΠΑ και ταξίδια χωρίς βίζα για δεκάδες εθνικότητες. Μπορείτε επίσης να αναμένετε ακόμη πιο απίθανες πολιτιστικές εμπειρίες το επόμενο έτος: όπως περιοδείες για το 2024 που περιλαμβάνει μια εβδομάδα ψηφιακών νομάδων, ένα καταφύγιο μόνο για γυναίκες στην κοιλάδα Orkhon και μια τριήμερη προπόνηση τοξοβολίας…

Βιετνάμ
1 € = 25619.21 VND (Ντονγκ Βιετνάμ)

Πολλές χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία προσφέρουν εξαιρετικές προσφορές για συνάλλαγμα αυτήν τη στιγμή, αλλά συνιστούμε ένα ταξίδι στο Βιετνάμ—εν μέρει λόγω της σταθερά αυξανόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλά κυρίως για την εντυπωσιακή ομορφιά της χώρας. Το Ανόι είναι αναμφισβήτητα η πιο ρομαντική πόλη της περιοχής, αλλά μην φοβάστε να βγείτε από την πεπατημένη κατά το ταξίδι σας: Μέρη όπως ο κόλπος Ninh Van και το νησί Phú Quốc έχουν παρθένες παραλίες και οικεία θέρετρα που δεν θα βρείτε σε πιο τουριστικές περιοχές. Δείτε εδώ το ταξίδι των ΕΙΚΟΝΩΝ και του Τάσου Δούση στο Βιετνάμ για να μάθετε τα πάντα για τη χώρα!

Βραζιλία
1 € = 5.37 BRL (Ρεάλ Βραζιλίας)

Όπως και μεγάλο μέρος της Νότιας Αμερικής, η Βραζιλία είναι ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε και οικονομικό. Αλλά το γεγονός ότι ένα ευρώ σας είναι κάτι παραπάνω από 5 ρεάλ Βραζιλίας σημαίνει ότι μπορούν τα χρήματά σας να αποκτήσουν ακόμη καλύτερη αξία από το συνηθισμένο. Το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι το πιο προφανές μέρος για να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα, με απίστευτα εστιατόρια—όπως το Lasai , νικητής της Hot List για το 2023— λίγα μόλις βήματα μακριά από μερικές από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου . Αλλά μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και το Σάο Πάολο , όπου μια νεότερη γενιά έχει εισαγάγει μοντέρνες γκαλερί, μουσεία και μπαρ σε πολλές “παραμελημένες” μέχρι πρότινος, γειτονιές.

Νότια Αφρική
1 € = 20.47 ZAR (ραντ)

Η αξία του ραντ της Νότιας Αφρικής έχει αυξομειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά θα οι ταξιδιώτες της χώρας είναι πολύ ικανοποιημένοι με το πού βρίσκεται σήμερα. (Για να συγκρίνετε, ένα ευρώ σας πριν 10 χρόνια ήταν μόνο περίπου 8 ZAR ενώ τώρα είναι κάτι παραπάνω από 20). Αξιοποιήστε λοιπόν αυτά τα χρήματα στο μενού γευσιγνωσίας 21 πιάτων του Test Kitchen στο Κέιπ Τάουν , και μετά κατευθυνθείτε στην έρημο στο Singita Castleton Lodge στο Sabi Sand για σαφάρι και όχι μόνο.

Σρι Λάνκα
1 € = 314.69 SLR (ρουπία)

Η ρουπία της Σρι Λάνκα έχει γίνει σιγά-σιγά όλο και πιο ευνοϊκή τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά εκτοξεύτηκε εντελώς στα ύψη ξεκινώντας πριν από μερικά χρόνια (ένα ευρώ ήταν περίπου 200 SLR τον Φεβρουάριο του 2022 και τώρα κοιτάξτε πού βρίσκεται!). Είναι λοιπόν η κατάλληλη ευκαιρία για όποιον σκέφτεται αυτό το μακρινό ταξίδι και θέλει να εξερευνήσει αυτό το απίστευτο νησιωτικό έθνος, όπου μπορείτε να δείτε φυλλώδεις φυτείες τσαγιού, βουδιστικούς ναούς, χρυσές παραλίες και μονοπάτια πεζοπορίας 200 μιλίων σε ένα αξέχαστο ταξίδι.

Κόστα Ρίκα
1 € = 586.26 CRC (Κολόν της Κόστα Ρίκα)

Μακρινό ταξίδι, αλλά εκπληκτικό μέρος! Η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους! Τα σκαμπανεβάσματα της Κόστα Ρίκα την έχουν υποτιμήσει λίγο τους τελευταίους μήνες, αλλά παραμένει ευνοϊκό μέρος για τους ταξιδιώτες (κυρίως βέβαια των ΗΠΑ). Έπειτα, υπάρχει το γεγονός ότι το καλύτερο πλεονέκτημα της χώρας (δηλαδή η φυσική ομορφιά της) είναι ως επί το πλείστον δωρεάν! Από την πεζοπορία στα τροπικά δάση στα βουνά της Alajuela μέχρι το σέρφινγκ στις ακτές της χερσονήσου Papagayo, η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για υπαίθρια περιπέτεια αλλά και τα ξενοδοχεία είναι επίσης πολύ ωραία.

Αίγυπτος
1 € = 33.65 EGP (Λίρα Αιγύπτου)

Ακολουθώντας τα βήματα των Φαραώ στην Αίγυπτο φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι ακριβό μέρος, αλλά η αιγυπτιακή λίρα έχει εκτοξευθεί στα ύψη φέτος – αυτό σημαίνει ότι η περιήγηση στις Πυραμίδες, η κρουαζιέρα στον Νείλο και η εξερεύνηση του Καΐρου δεν ήταν ποτέ πιο προσιτές. Στα επιπλέον θετικά ενός ταξιδιού φέτος είναι τα εγκαίνια νέων χώρων, όπως το St. Regis Cairo και οι παραλιακές βίλες στο Four Seasons Hotel Alexandria ενώ big event μάλλον θα είναι τα επίσημα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου που αναμένονται εδώ και χρόνια αλλά φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί πραγματικά το 2024.

Ινδία
1 € = 91.13 INR (Ρουπία Ινδίας)

Η Ινδία ήταν πάντα ένας φτηνός ταξιδιωτικός προορισμός. Τώρα που μπορείτε να πάρετε 91 ρουπίες ανά ευρώ ωστόσο, η χώρα είναι πιο προσιτή από ποτέ. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν γκάμα από μπανγκαλόου 50 € ανά διανυκτέρευση έως ακριβά δωμάτια Oberoi και Six Senses , καθώς και εκατοντάδες επιλογές ενδιάμεσα. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε πολλά αξιοθέατα και να δειπνήσετε σε τοπικά εστιατόρια με εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό.

Σερβία
1 € = 119.21 RSD (Δηνάριο Σερβίας)

Το Βελιγράδι συνεχίζει να αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο συναρπαστικά πολιτιστικά επίκεντρα της Ευρώπης, αλλά είναι πολύ λιγότερο ακριβό από, ας πούμε, το Παρίσι ή το Βερολίνο, ενώ για εμάς είναι σίγουρα ένας ιδανικός κοντινός προορισμός για city break. Είναι σχετικά εύκολο να βρείτε ξενοδοχεία κάτω των 100€, αν και τα καταλύματα δεν είναι τόσο σημαντικά όταν περνάτε όλη τη νύχτα χορεύοντας σε κλαμπ σε όλη την πόλη. Αλλά σίγουρα θα θελήσετε (και) να ξεκουραστείτε για να εξερευνήσετε τον πλούτο των μουσείων και των εγκαταστάσεων σύγχρονης τέχνης του Βελιγραδίου, πολλά από τις οποία άνοιξαν τα τελευταία χρόνια.

Νεπάλ
1 € = 144.20 NPR (Ρουπία Νεπάλ)

Το Νεπάλ είναι μια από τις φθηνότερες χώρες για επίσκεψη για όλους τους ταξιδιώτες, αλλά το ευρώ είναι ιδιαίτερα ισχυρό εκεί αυτή τη στιγμή. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν αμέσως το Νεπάλ με το Έβερεστ, αλλά το μικροσκοπικό έθνος έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από τις αναρριχήσεις. Το Κατμαντού είναι χαοτικό στην αρχή, αλλά κρύβει μερικά υπέροχα ξενοδοχεία και μουσεία μόλις αρχίσετε να το ανακαλύπτετε. Το Bhaktapur και το Patan – και τα δύο κοντά στην κοιλάδα του Κατμαντού – είναι λίγο πιο χαμηλών τόνων, αλλά εξακολουθούν να είναι γεμάτα πολιτισμό.

Ινδονησία
1 € = 16.205,03 IDR (Ρουπία Ινδονησίας)

Παρά την εισροή τουριστών μετά το “Eat, Pray, Love” , η Ινδονησία παραμένει ένα προσιτό μέρος διακοπών συνολικά. Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι συρρέουν στο Μπαλί (όπου οι τιμές του θερέτρου είναι υψηλές), μπορείτε να απολαύσετε ένα πολύ φθηνότερο και πιο ήρεμο ταξίδι στα νησιά Sumba και Lombok. Και μην ξεχνάτε την Τζακάρτα, όπου μια γεμάτη μέρα περιλαμβάνει χορταστικά νουντλς και nasi goreng gila από πάγκους στους δρόμους—όλα με λίγα μόλις ευρώ.

Αλβανία
1 € = 103,77 ALL (Λεκ Αλβανίας)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αλβανία είναι πολύ λιγότερο ακριβή από άλλες ευρωπαϊκές χώρες—και πλέον είναι κάτω από το ραντάρ ως τουριστικός προορισμός, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα ευκαιρία να την επισκεφτείτε πριν γεμίσει τουρίστες. Από το καλοκαίρι αναδεικνύεται ως ανερχόμενος προορισμός που απασχόλησε ταξιδιωτικά μέσα από όλο τον πλανήτη. Ένας από τους πιο δελεαστικούς λόγους για να προγραμματίσετε ένα ταξίδι είναι το φαγητό, καθώς η τοπική κουζίνα είναι πολύ νόστιμη και ενδιαφέρουσα. Στα Τίρανα, κοιτάξετε για διαμονή το Agroturizëm Gjepali , ένα εστιατόριο που έγινε ξενοδοχείο με θέα στο ποτάμι και δίκλινα που ξεκινούν από μόλις €60.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.