ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Ιδέες για εκδρομή: Πέντε γραφικοί οικισμοί κοντά στην Αθήνα που θα φτάσετε οδικώς

Ένα ταξίδι ακόμα και μια κοντινή εκδρομή ενός Σαββατοκύριακου φαντάζει πάντα μια υπέροχη ιδέα

Ιδέες για εκδρομή: Πέντε γραφικοί οικισμοί κοντά στην Αθήνα που θα φτάσετε οδικώς

Η Ελλάδα είναι γεμάτη ομορφιές, παραλίες, χωριά, πόλεις, βουνά, άπειρες οι επιλογές για όλα τα γούστα και για κάθε εποχή του χρόνου. Ένα ταξίδι ακόμα και μια κοντινή εκδρομή ενός Σαββατοκύριακου φαντάζει πάντα μια υπέροχη ιδέα! Εδώ συγκεντρώσαμε 5 όμορφους προορισμούς που θα φτάσετε οδικώς, στην Στερεά Ελλάδα και πιθανόν δεν είχατε σκεφτεί!

Φτιάξαμε λοιπόν μια λίστα με 5 μέρη που θα φτάσετε άνετα με το αυτοκίνητό σας και θα ζήσετε μια υπέροχη εμπειρία όποια εποχή κι αν επιλέξετε να πάτε!

Τα χωριά αυτά όπως αναφέραμε, είναι στη Στερεά Ελλάδα. Γνωστή και ως Ρούμεληη Στερεά Ελλάδα εκτείνεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, το 59% της έκτασής της είναι ορεινό, κι έχει στα δυτικά το Ιόνιο, στα ανατολικά το Αιγαίο και νότια τον Πατραϊκό, τον Κορινθιακό και το Σαρωνικό κόλπο.

Με τέτοιες προϋποθέσεις θα ήταν δύσκολο να μην έχει κρυμμένες και φανερές ομορφιές παντού. Ανάμεσά τους βρίσκονται και γραφικά χωριά, ό,τι πρέπει για μικρές αποδράσεις! Δείτε τα παρακάτω όμορφα χωριά και σίγουρα θα τα βάλετε στο ταξιδιωτικό σας πλάνο!

1.Δομνίστα, Ευρυτανία

Νοτιοανατολικά του νομού Ευρυτανίας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, η Δομνίστα μετράει 1.005 μέτρα υψόμετρο και λιγότερους από 300 μόνιμος κατοίκους. Η ιστορία της, όμως, είναι μεγάλη, με το 1821 να προσφέρει καταφύγιο στον Καραϊσκάκη και το 1942 να αποτελεί το μέρος όπου κηρύσσεται ο ένοπλος αγώνας κατά των Γερμανών από τον Άρη Βελουχιώτη.

Δομνίστα, Ευρυτανία, στο κέντρο του χωριού

Πέραν, όμως, του ιστορικού της χαρακτήρα, η Δομνίστα θα σας χορτάσει από φύση, ελατοδάση, φαράγγια και μονοπάτια, αλλά και από λαχταριστούς ντόπιους μεζέδες και τσίπουρο.

Δομνίστα

Αν η εποχή και ο καιρός το επιτρέπει, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το φαράγγι Πανταβρέχει, μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά στα νότια του νομού, που αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του νομού.

Φαράγγι Πάντα Βρέχει, Ευρυτανία

2.Αγία Άννα, Βοιωτία

Στις πλαγιές του Ελικώνα, 700 μέτρα ψηλά, βρίσκεται η Αγία Άννα, η οποία μέχρι το 1955 ήταν γνωστή ως Κούκουρα. Απέχει περίπου 1,5 ώρα από την Αθήνα και 28 χιλιόμετρα από την όμορφη Λιβαδειά που είναι και η πρωτεύουσα του νομού, ενώ στα 5 χιλιόμετρα θα βρείτε το οροπέδιο της Αρβανίτσας, με χιόνι το χειμώνα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παιχνίδι και χώρο για πικ νικ το καλοκαίρι.

Η Αγία Άννα είναι από τα παλιότερα χωριά της περιοχής και είναι χτισμένη στους πρόποδες της ψηλότερης κορυφής του Ελικώνα, της Παλιοβούνας, χαρίζοντας όμορφη θέα στον επισκέπτη και πραγματική αίσθηση χωριού.

Έλατα, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακά καφενεία και ντόπιες μυρωδιές είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του ορεινού αυτού κτηνοτροφικού χωριού, που μοιάζει να δημιουργεί το δικό του περιβάλλον μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Αγία Άννα Βοιωτία
Αγία Άννα, χωριό στη Βοιωτία

3.Αγόριανη, Φωκίδα

Στην άλλη πλευρά του βουνού, σε σχέση με την «κοσμοπολίτισσα» Αράχωβα, το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι της Αγόριανης (ή Επτάλοφος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του) ανέρχεται σταθερά στις προτιμήσεις των εκδρομέων του σαββατοκύρακου, οι οποίοι τοπροτιμούν για την «ήρεμη δύναμή» του.

Αγόριανη Παρνασσός

Ορεινή γοητεία, πετρόχτιστα σπιτάκια με κεραμοσκεπές, μια κλασική πλακόστρωτη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και γλυκύτατα καφενεία, και τα απαραίτητα μονοπάτια που οδηγούν σε φυσικές ομορφιές είναι τα ατού του χωριού. Το πετρόχτιστο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία θα σας οδηγήσει, ακολουθώντας το ποταμάκι, σε έναν υπέροχο καταρράκτη, ενώ το μονοπάτι Ε4 θα σας φέρει μέσα από σπήλαια και δάση του Παρνασσού ως τους Δελφούς.

4.Τερψιθέα, Αιτωλοακαρνανία

Βουνά, χείμαρροι, έλατα, σπίτια με κήπους και πολλές άλλες εικόνες της επαρχίας συνθέτουν το χωριό Τερψιθέα, στους πρόποδες του Κερασοβουνίου. Τα 740 μέτρα υψόμετρο του προσφέρουν μια πολύ ωραία θέα και οι περίπου φιλόξενοι -λίγοι- μόνιμοι κάτοικοι σας εγγυώνται ότι στα μέρη τους θα περάσετε ήσυχα τις ημέρες σας, κοντά στη φύση.

Η Ναύπακτος απέχει περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο, αν θελήσετε μια βόλτα σε πιο ζωντανούς ρυθμούς, ενώ κοντά βρίσκεται η Άνω Χώρα, η Λιμνίστα και η Ελατού για να εξερευνήσετε κι άλλα μέρη…

Πανοραμική εικόνα της Τερψιθέας, Αιτωλοακαρνανία

Στο χωριό θα βρείτε πολλά οπωροφόρα δέντρα με τα κεράσια, τα κορόμηλα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα καρύδια, τα κάστανα κ.ά. να κάνουν θραύση όταν βρίσκονται στην εποχή τους, ενώ σας περιμένει, επίσης, καλό κόκκινο κρασί, τσίπουρο και καλής ποιότητας μέλι.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν τα διάφορα μονοπάτια και να ανακαλύψουν τη φύση από κοντά, ενώ οι υπόλοιποι θα τριγυρίζουν κάπου γύρω στη λιθόστρωτη πλατεία, η οποία τα καλοκαίρια γεμίζει ζωή.

5.Αμφίκλεια, Φθιώτιδα

Η  Αμφίκλεια στη σκιά του Παρνασσού απέχει μόλις 2 ώρες οδικώς από την Αθήνα (166 χλμ.) και για αρκετά χρόνια αποτελούσε απλώς «πέρασµα» για το χιονοδρομικό κέντρο.

Σε υψόμετρο 400 μέτρων, με μοναδική θέα στον κάμπο, παραδοσιακά καλντερίμια, βρύσες, πέτρινα αρχοντικά και πλατείας, η Αμφίκλεια σημειώνει τώρα πια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, κυρίως χάρη και στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και προσελκύει περισσότερο ποιοτικό τουρισµό, οικογένειες και λάτρεις της φύσης και των δραστηριοτήτων.

Αμφίκλεια, Παρνασσός

Παλιά αρχοντικά, πετρόκτιστες βρύσες, στενά δροµάκια που οι ντόπιοι ονοµάζουν «στριµούλες», είναι από τα πρώτα πράγµατα που θα αντικρίσετε. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τον περιφεριακό δρόµο του χωριού, ώστε να έχετε προνοµιακή θέα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέραν της γραφικής της ατμόσφαιρας, στην Αμφίκλεια θα συναντήσετε ρουμελιώτικα έθιμα, ντόπιους που τιμούν τις παραδόσεις και ποικίλες εκδηλώσεις, από εκθέσεις, μέχρι γιορτή ψωμιού και βράσιμο σιταριού.

Αμφίκλεια
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.