Μεσολούρι: To παραδοσιακό χωριό στα Γρεβενά με την καταπράσινη φύση και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων

Μεσολούρι: To παραδοσιακό χωριό στα Γρεβενά με την καταπράσινη φύση και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες

Το Μεσολούρι, ένα όμορφο χωριό στα Γρεβενά, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων, στην ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Μεσοβούνι, σύμφωνα με αναφορές που λαμβάνουμε από την επιγραφή στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο του χωριού, και χτίστηκε την ίδια περίοδο που χτίστηκε και η εκκλησία, το έτος 1778.

Επί Τουρκοκρατίας, το Μεσολούρι αποτελούσε τσιφλίκι του Αλή Πασά.

Κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες, το χωριό γεμίζει κόσμο λόγω της μικρής του απόστασης από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ενώ, αντίθετα, τους καλοκαιρινούς, πολλά είναι τα έθιμα που αναβιώνουν από τον Σύλλογο Γυναικών Μεσολουρίου. Χαρακτηριστικό είναι «το καθάρισμα των κρεμμυδιών» από τις γυναίκες του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου ανήμερα της Παναγιάς, για το φαγητό που προσφέρει η εκκλησία, όπου συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, μεταδίδοντας την παράδοση από γενιά σε γενιά.

Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού δεσπόζει η υπέροχη θολοσκέπαστη πέτρινη εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου, πλούσια εικονογραφημένη με ζωηρά μπλε και ερυθρά χρώματα της σχολής των Σαμαριναίων ζωγράφων, όπου διατηρείται ανέπαφη παρά το πέρασμα των χρόνων και αποτελεί το κυριότερο αξιοθέατο του Μεσολουρίου.

Σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού υπάρχει μια μικρή έκπληξη για τον επισκέπτη. Οι τρεις συνεχόμενοι καταρράκτες, ύψους 3μ., 2,5μ. και 5μ., αποτελούν το σήμα κατατεθέν της εκπληκτικής φύσης του Μεσολουρίου. Το μέρος είναι γνωστό ως βυρός της Στεριάνως, μιας και ο θρύλος αναφέρει πως απελπισμένη μετά από ατελέσφορο έρωτα, έδωσε εκεί τέλος στη ζωή της η άτυχη Στεριάνω.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από την ομάδα Travel Inspiration.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.