«Μικρός παράδεισος»: Όλοι οι λόγοι για να ετοιμάσετε βαλίτσες για τα Κουφονήσια

Τι να μην κάνετε όταν πάτε για πρώτη φορά στα Κουφονήσια

«Μικρός παράδεισος»: Όλοι οι λόγοι για να ετοιμάσετε βαλίτσες για τα Κουφονήσια

Το καλοκαίρι πλησιάζει και αρκετοί από εμάς ήδη ετοιμάζουμε τη λίστα με τα νησιά που θέλουμε να επισκεφτούμε. Φέτος, προτείνουμε να βάλετε στόχο να επισκεφθείτε τα μικροσκοπικά Κουφονήσια.

Το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα το οποίο απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα και λιμάνι μόλις τη δεκαετία του 1980 έχει εξελιχθεί σε έναν premium ελληνικό προορισμό για όποιον θέλει να απολαύσει γαστρονομία υψηλής ποιότητας και υπέροχες παραλίες.

Είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη των Κυκλάδων όπου κάποιος μπορεί να πάρει έστω κάποια μυρωδιά για το πώς ήταν τα ελληνικά νησιά πριν υπάρξει ο τουρισμός.

Oι παραλίες

Στο Πάνω Κουφονήσι, -ακόμα και στο λιμάνι- η παραλία είναι πανέμορφη. Λέγεται Άμμος, έχει πεντακάθαρα νερά και λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι λιγότερο εκτεθειμένη στους ανέμους. Η διασημότερη παραλία του νησιού είναι το Πόρι.

Θεωρείται ομορφότερη με τα κλασικά κριτήρια παραλίας. Απέραντη αμμουδιά και γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα νερά. Στον δρόμο για το Πόρι, θα βρείτε την Ιταλίδα. Μοιάζει με το Πόρι αλλά είναι αρκετά μικρότερη. Το όνομά της το πήρε από μία γυναίκα που με τον Ιταλό σύζυγό της αγόρασαν μία μεγάλη έκταση εκεί πριν από δεκαετίες. Δεν έχτισαν παρά μόνο ένα μικρό σπίτι.

Σήμερα η γυναίκα ζει στην Ιταλία, δέχεται προτάσεις να πουλήσει την έκταση, αλλά αντιστέκεται. Ο Φανός είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν αμμουδερή παραλία. Και όσοι ψάχνουν κάτι ιδιαίτερο, όμως, δεν θα απογοητευτούν.

Σε απόσταση περίπου 10 λεπτών με τα πόδια από το Πόρι (εναλλακτικά μπορείτε να πάτε με καραβάκι) βρίσκεται το Γάλα.

Είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες στην Ελλάδα -σίγουρα μια από τις πιο ινσταγκραμικές. Αρχικά θα δείτε μία φυσική σπηλιά που ουσιαστικά τρυπάει την ακτή. Το όνομά της το πήρε από το γαλακτώδες χρώμα που αποκτά το νερό.

Αφού βουτήξετε σε αυτή την φυσική πισίνα, θα κολυμπήσετε για λίγα λεπτά, θα περάσετε κάτω από έναν βράχο και θα βρεθείτε στο πέλαγος. Το νερό ξαφνικά αποκτά άλλη θερμοκρασία ο άνεμος είναι δυνατότερος. Θα έχετε κάνει ουσιαστικά μπάνιο σε δύο παραλίες.

Εννοείται πως εδώ πρέπει να έρθετε με καλά φορτισμένη τη μπαταρία του κινητού σας. Ακόμα καλύτερα, με αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή. Και αν σας αρέσουν αυτού του είδους οι παραλίες, πρέπει να επισκεφθείτε και την Πισίνα, ανάμεσα στο Πόρι και την Ιταλίδα.

Εκδρομή στην Κέρο

Τα νησιά που ανήκουν σε αυτό που κάποτε λεγόταν κοινότητα Κουφονησίων δεν είναι δύο αλλά τρία. Σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το Άνω Κουφονήσι βρίσκεται η Κέρος.

Σήμερα ακατοίκητη αλλά με πανέμορφες παραλίες και αρχαιολογική ιστορία. Εδώ, όπως και στην διπλανή νησίδα, Δασκαλειό έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του κυκλαδικού πολιτισμού, ο λεγόμενος «Θησαυρός της Κέρου».

Σήμερα τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται κυρίως στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών αλλά και στο Μουσείο Νάξου.

Αν πάτε εκεί με αυτοκίνητό απλά αφήστε το παρκαρισμένο

Τα Κουφονήσια συνδέονται με φέριμποτ. Αλλά αν σκοπεύετε να μην επισκεφθείτε κάποιο άλλο νησί πριν ή μετά από αυτά, δεν αξίζει να πάρετε το αυτοκίνητο μαζί σας.

Σε όλες τις παραλίες και τα όμορφα μέρη του Άνω Κουφονησιού μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ή με καραβάκι. Αν σας αρέσει το ποδήλατο, επιλέξατε το κατάλληλο μέρος για διακοπές, καθώς το νησί είναι αρκετά επίπεδο.

Το πόσο δεν χρειάζεστε το αυτοκίνητο αποδεικνύεται από το γεγονός πως και οι αστυνομικοί (και άτυποι τουριστικοί οδηγοί για τον επισκέπτη που φτάνει για πρώτη φορά εδώ) μετακινούνται εδώ με το ποδήλατο.

Απολαύστε γαστρονομία υψηλού επιπέδου

Κάποιος που επισκέπτεται για πρώτη φορά το Πάνω Κουφονήσι θα εντυπωσιαστεί από την ποιότητα αλλά και από την ποσότητα των πολύ καλών επιλογών για φαγητό και ποτό.

Ξεκινάμε με τις μη «νησιώτικες», όπως το Guacamole The Burger Bar ή το Mihalios Grill House για τους κρεατοφάγους.

Το νησί φημίζεται γενικότερα για τις γαριδομακαρονάδες, τις καραβιδομακαρονάδες και τις αστακομακαρονάδες του και φυσικά για τα ψάρια του.

Στο Καλόφεγγο, στο Πόρι, θα βρείτε ελληνική κουζίνα στη μοντέρνα εκδοχή της ενώ ενδεικτική της ανόδου των Κουφονησίων σε τουριστικό επίπεδο είναι ότι ακόμα και μια από τις πιο επιδραστικές ομάδες στον τομέα του fine drinking, οι Λευτέρης Γεωργόπουλος (από την ομάδα τoυ bar «The Clumsies»), Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, Κωνσταντίνος Λέκκος και Γιάννης Τόρης δημιούργησαν εκεί ένα υψηλού επιπέδου all day bar restaurant με την ονομασία Τζετ.

Άλλη εξαιρετική επιλογή για κοκτέιλ είναι ο Sorokos, ενώ το Κουφονήσι διαθέτει μέχρι και after bar, το Νelipot. Για πιο παραδοσιακές καταστάσεις, όπως καφέ ή ρακόμελο, μια εξαιρετική επιλογή είναι το Αστρολούλουδο σε ένα σοκάκι μέσα στη χώρα. Ό,τι γαστρονομικά γούστα και να έχετε πάντως, καλό θα ήταν να μη φύγετε από τα Κουφονήσια χωρίς να φάτε παγωτό στο Fystiki.

Στο Κάτω Κουφονήσι

Το Κάτω Κουφονήσι είναι ακατοίκητο, τον χειμώνα σπανίως θα έρθει άνθρωπος εδώ. Αλλά το καλοκαίρι αυτό αλλάζει. Oι επιλογές σας για το πού θα σας αφήσει το καραβάκι είναι δύο. Η πρώτη στάση είναι η παραλία Παναγία και είναι το σημείο όπου το καλοκαίρι βρίσκεται η μοναδική ταβέρνα του νησιού. Αλλά αν ειδικά για εσάς ελληνικό νησί σημαίνει παραλία πρέπει να κατέβετε στη δεύτερη στάση. Η παραλία εκεί λέγεται Νερό και είναι καταπληκτική.

Αν είστε περιπετειώδεις τύποι και σας αρέσουν οι παραλίες με βότσαλο, απλά θα περπατήσετε λίγο ακόμα και θα βρεθείτε σε άλλη μία καταπληκτική παραλία, τα Πεζούλια. Και αν είστε φίλοι του κάμπινγκ θα έρθετε στο Κάτω Κουφονήσι με τη σκηνή σας.

Αφήστε ανοιχτή την ημερομηνία της αναχώρησής σας

Τα Κουφονήσια είναι μικρό μέρος αλλά απίστευτα γοητευτικό. Και πιθανότατα μία-δύο μέρες πριν την πρώτη αναχώρησή σας από το νησί θα ψάχνετε τρόπο να την παρατείνετε. Οπότε σας προτείνουμε από τώρα να κλείσετε +2 τουλάχιστον μέρες παραμονής στα Κουφονήσια από όσες προγραμματίζετε σκεπτόμενοι ότι «θα βαρεθείτε σε ένα τόσο μικρό μέρος».

Τι να μην κάνετε όταν πάτε για πρώτη φορά στα Κουφονήσια

Αν έχετε τη δυνατότητα, αποφύγετε να επισκεφθείτε τα Κουφονήσια τέλη Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου, την υψηλή περίοδο του νησιού.

Τόσο για να αποφύγετε την υπερβολική πολυκοσμία, όσο και για να μπορέσετε να κάνετε ευκολότερα αυτό που αναφέρθηκε αμέσως πριν. Να παρατείνετε την εμπειρία σας στα Κουφονήσια.

Γιατί μπορεί να εξασφαλίσετε τον χρόνο αλλά την περίοδο της υψηλής ζήτησης θα είναι δυσκολότερο να βρείτε ελεύθερο κατάλυμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

*Το Πάνω Κουφονήσι συνδέεται με ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά ενώ εδώ μπορείτε να φτάσετε και μέσω Νάξου με τα πλοία που εξυπηρετούν τις Μικρές Κυκλάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.