ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πάσχα: Έξι κλασσικοί και εναλλακτικοί προορισμοί για εκδρομή

Προορισμοί που αναβιώνουν τα τοπικά έθιμα και μας αφήνουν όμορφες αναμνήσεις

Πάσχα: Έξι κλασσικοί και εναλλακτικοί προορισμοί για εκδρομή

Αγαπημένοι προορισμοί, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να αποδράσετε το Πάσχα. Όλα όσα αξίζει να δείτε, να γευθείτε και τα πασχαλινά έθιμα του τόπου.

Μια εβδομάδα μας χωρίζει από το Πάσχα, όπου σε κάθε γωνιά της χώρας πρόκειται ξανά να αναβιώσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες.

Συνηθίζουμε το Πάσχα να επισκεπτόμαστε προορισμούς που διατηρούν τη γραφικότητά τους, αλλά όπου, ταυτόχρονα, αναβιώνουν τα τοπικά έθιμα και μας αφήνουν όμορφες αναμνήσεις.

Συγκεντρώσαμε έξι κλασικούς και εναλλακτικούς προορισμούς για να περάσετε όμορφα στις πασχαλινές αποδράσεις, να δείτε έθιμα αλλά και αξιοθέατα και να γευθείτε παραδοσιακές γεύσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Λεωνίδιο

Το Λεωνίδιο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι από τα ωραιότερα μέρη της Αρκαδίας για να περάσετε ένα παραδοσιακό Πάσχα. Η γραφική κωμόπολη απέχει τρεις ώρες από την Αθήνα και συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα. Διάσπαρτα πέτρινα αρχοντικά, χρωματιστά σπίτια και εντυπωσιακά πυργόσπιτα θα βρείτε διάσπαρτα μέσα στο Λεωνίδιο, που θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα μέρος με τον δικό του χαρακτήρα, έχοντας κρατήσει τις παραδόσεις, όπως και την τοπική τσακώνικη διάλεκτο.

Στο Λεωνίδιο μπορείτε να αποδράσετε στους οικισμούς δίπλα στη θάλασσα, όπως η Πλάκα και τα Πούλιθρα, να κάνετε μια εξόρμηση στον Τυρό, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, αλλά και στους ορεινούς οικισμούς, όπως είναι τα Τσιτάλια, το Πηγάδι -συνδυάστε το με φαγητό στην ταβέρνα του χωριού-, καθίστε για γλυκό και ελληνικό καφέ στην κεντρική πλατεία. Στάση για παραδοσιακή μαγειρίτσα θα κάνετε στο εστιατόριο «Μητρόπολη», έχουν δικά τους κρέατα και λαχανικά, και για ψαρικά στην «Ταβέρνα του ψαρά», στην Πλάκα.

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στο Λεωνίδιο

Αυτή την περίοδο στα σπίτια των κατοίκων ξεκινούν να φτιάχνουν τα αερόστατα, τα οποία θα πετάξουν ψηλά στον ουρανό το βράδυ της Ανάστασης. Το συγκεκριμένο έθιμο κρατάει από τον 19ο αιώνα και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός, στο Λεωνίδιο γεμίζει με φωτεινά αερόστατα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

Οι επισκέπτες του τόπου μπορούν να προμηθευτούν τα δικά τους αερόστατα από τα τοπικά μαγαζάκια και να συμμετέχουν στη γιορτή.

Κέρκυρα

Η Κέρκυρα, το γραφικό νησί του Ιονίου με τη βενετσιάνικη ατμόσφαιρα, είναι από τους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς. Στο νησί θα φτάσετε αεροπορικώς ή με καράβι από Ηγουμενίτσα -αυτή την περίοδο έχει συχνά δρομολόγια.

Περπατώντας στην Παλαιά Πόλη είναι σαν να βρίσκεστε σε ένα υπαίθριο μουσείο και αξίζει να αφιερώσετε χρόνο μέσα στα γραφικά καντούνια. Όλη η Παλιά Πόλη έχει κρατήσει στο ακέραιο τον βενετσιάνικο χαρακτήρα της. Σε κάποια σοκάκια με τις μπουγάδες απλωμένες θα έχετε την αίσθηση πως βρίσκεστε στη γειτονική Ιταλία, μεταξύ Νάπολης και Βενετίας. Σίγουρα, θα κάνετε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ναό, χτισμένο το 1859, ενώ στο εσωτερικό υπάρχει το σκήνωμα του Αγίου.

Η Κέρκυρα έχει πολλά αξιοθέατα, όπως το Παλιό Φρούριο, το Αχίλλειο -το παλάτι που έχτισε η πριγκίπισσα Σίσσυ της Αυστρίας, η Παλαιοκαστρίτσα και το Μον Ρεπό, το εξοχικό ανάκτορο όπου γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος.

Στάση για παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό θα κάνετε στο μαγειρείο του «Νίνου» μέσα στην Παλαιά Πόλη, για παστιτσάδα και σοφρίτο, και για γλυκό στο γαλακτοπωλείο του Περικλή Αλέξη, ανοιχτό από τη δεκαετία του ’50, με αυθεντικό βούτυρο που έστελνε μέχρι και στην Τζάκι Κένεντι.

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στην Κέρκυρα

Κάθε χρόνο κατακλύζουν την Κέρκυρα επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας, προκειμένου να ζήσουν ένα παραδοσιακό Πάσχα με όλα τα έθιμα του νησιού. Από την Κυριακή των Βαΐων οι κάτοικοι ακολουθούν πιστά τις παραδόσεις, ωστόσο από τα πιο γνωστά είναι οι «μποτήδες».

Μετά την πρώτη Ανάσταση, στις 12.00 το μεσημέρι, στήνεται μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία Λιστόν, με τους κατοίκους να πετούν από τα μπαλκόνια τους πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, τους μπότηδες. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα που βγαίνει στην κεντρική πλατεία κάνει το σκηνικό ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Να αναφέρουμε πως στην Κέρκυρα συνηθίζεται, αντί για μαγειρίτσα, να φτιάχνουν τσιλίχουρδα -ένα φαγητό στην κατσαρόλα με εντόσθια αρνιού και πηχτή σάλτσα.

Χίος

Μεσαιωνικά χωριά και έντονα αρώματα μαστίχας και πορτοκαλιού κάνουν ξεχωριστή τη Χίο, ένα νησί του Αιγαίου με μεγάλη ιστορία και πασχαλινά έθιμα. Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού ξεχωρίζουν το Κάστρο και τα Οθωμανικά Λουτρά, ενώ στην περιοχή Ταμπάκικα βρίσκονται οι ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν του νησιού.

Για να ανακαλύψετε τις ομορφιές του νησιού χρειάζεται να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας. Η πιο τουριστική πλευρά της Χίου είναι η νότια, εκεί που δεσπόζουν τα μαστιχοχώρια.

Αξίζει να επισκεφθείτε τα Μεστά, από τα ωραιότερα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, το Πυργί, τον Κάμπο, ενώ από τη βόρεια πλευρά ταξιδέψτε μέχρι τη Βολισσό.

Για φαγητό κάντε στάση στο ψαροχώρι Λαγκάδα για νόστιμα πιάτα, κυρίως με ψάρια και θαλασσινά, ενώ στο λιμάνι δοκιμάστε στο «Τσουρέκι της πόλης» τα πιο αφράτα και μυρωδάτα τσουρέκια.

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στη Χίο

Από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα είναι η συνάντηση των επιτάφιων μέσα στη Χώρα, ενώ την Ανάσταση στο Πυργί αναβιώνει το έθιμο του Φανού.

Όμως, η Χίος είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον ρουκετοπόλεμο στο χωριό Βροντάδος, όπου το βράδυ της Ανάστασης ξεκινάει ένα show με ρουκέτες και πυροτεχνήματα.

Καλαμάτα

Τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες και προσφέρεται για αποδράσεις κάθε εποχή του χρόνου. Μάλιστα, με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, τα μαγαζιά και οι βόλτες δίπλα στη θάλασσα είναι ιδανικές.

Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο, από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης της Πελοποννήσου, ο επισκέπτης θα δει πλήθος πολιτιστικών, ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, τα οποία τον μεταφέρουν στα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία μας. Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, από τα πιο γνωστά μνημεία που σχετίζονται απόλυτα με την Επανάσταση του 1821, βρίσκεται στην πλατεία «23ης Μαρτίου», παίρνοντας την ονομασία της από την ημερομηνία που απελευθερώθηκε η Καλαμάτα από τους Τούρκους κατακτητές.

Το Σιδηροδρομικό Πάρκο της Καλαμάτας είναι σαν υπαίθριο μουσείο, έχει βραβευτεί, και εκτείνεται σε 54 στρέμματα. Το θεματικό πάρκο είναι εντυπωσιακό, με λίμνες, παλιά τρένα, παιδική χαρά και χώρους για αθλήματα.

Αν βρείτε κάποιο από τα ελαιοτριβεία της περιοχής ανοιχτό, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να δείτε πώς παράγεται το λάδι, το κορυφαίο προϊόν του τόπου.

Στάση για φαγητό μπορείτε να κάνετε στο εστιατόριο «Οινοπαντοπωλείο», το οποίο παντρεύει τα παραδοσιακά πιάτα με πιο μοντέρνες τεχνικές, ενώ στο «Θίασο», ένα μοντέρνο καφενείο, θα δοκιμάσετε πίτα ημέρας και γουρουνοπούλα στη γάστρα.

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στην Καλαμάτα

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι Επιτάφιοι συναντιούνται στη θάλασσα και στη συνέχεια καίνε τον Ιούδα, προσφέροντας ένα κατανυκτικό θέαμα.

Από τα πιο γνωστά πασχαλινά έθιμα είναι ο «Σαϊτοπόλεμος», που πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής.

Μετέωρα

Μπαίνοντας στην περιοχή της Καλαμπάκας, τα επιβλητικά, σκουρόχρωμα βράχια των Μετεώρων, που πάνω τους είναι χτισμένα τα μοναστήρια, στέκονται επιβλητικά, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, οι οποίοι νιώθουν δέος αντικρίζοντας το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο.

Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους βρίσκεται το Καστράκι, ένα μικρό χωριό που συνδυάζει τη γραφικότητα της υπαίθρου με το σκηνικό των Μετεώρων, μια ιδανική πρόταση για τη διαμονή σας.

Αναμφισβήτητα, στα Μετέωρα αξίζει επισκεφθείτε τις έξι μονές -παλαιότερα λειτουργούσαν 30- και να βιώσετε το κατανυκτικό κλίμα που επικρατεί, ιδιαίτερα κατά την πασχαλινή περίοδο.

Στα αξιοθέατα της Καλαμπάκας είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αν πετύχετε να διοργανώνεται κυνήγι μανιταριών και τρούφας λάβετε μέρος, ενώ, αν αγαπάτε την πεζοπορία, ο τόπος έχει καταπληκτικές διαδρομές.

Επίσης, τα Τρίκαλα είναι σε κοντινή απόσταση, οπότε μπορείτε να συνδυάσετε μια μονοήμερη απόδραση.

Στάση για φαγητό θα κάνετε στο «Ευφρόσυνο», στο Καστράκι, για μαγειρευτά-λουκούμι και παραδοσιακές πίτες Θεσσαλίας. Για να δοκιμάσετε τη μοναστηριακή κουζίνα επιλέξτε το εστιατόριο «Μετέωρον Πανόραμα», στην Καλαμπάκα, κάτω από τα επιβλητικά βράχια.

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στα Μετέωρα

Το Πάσχα στα Μετέωρα είναι μυσταγωγικό και μια εμπειρία που αξίζει έστω μια φορά στη ζωή σας να τη βιώσετε.

Τη Μεγάλη Βδομάδα η λειτουργία ξεκινά στις 19.00, ο Επιτάφιος τη Μεγάλη Παρασκευή είναι πολύ διακριτικά στολισμένος και το βράδυ της Ανάστασης, μετά το «Χριστός Ανέστη», οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα.

Την Κυριακή του Πάσχα όλη η περιοχή σουβλίζει, πατροπαράδοτα, αρνί, οι κάτοικοι περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά και τρώγοντας μεζεδάκια, ενώ στις αυλές ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια.

Βόλος

Ο Βόλος είναι μια σύγχρονη πόλη της Θεσσαλίας, η οποία συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα, αφού είναι κτισμένη στον μυχό του Παγασητικού κόλπου και στους πρόποδες του βουνού των Κενταύρων.

Στον Βόλο ο επισκέπτης θα απολαύσει τις βόλτες δίπλα στη θάλασσα, θα γευθεί νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες με τσιπουράκια και θα αποδράσει στα μοναδικά χωριά του Πηλίου. Μάλιστα, τα πιο τουριστικά, όπως η Μακρυνίτσα, το «μπαλκόνι του Πηλίου», και η Πορταριά, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον Βόλο.

Στην πόλη υπάρχουν μουσεία για να επισκεφθείτε, ωστόσο ένα διαφορετικό και πιο εξειδικευμένο είναι το Εντομολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1987.

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στον Βόλο

Κρατώντας πιστά τα ήθη και τα έθιμα της Θεσσαλίας, ο Βόλος μένει πιστός στις παραδόσεις. Τη Μεγάλη Παρασκευή ο επιτάφιος του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου ακολουθεί μια διαδρομή δίπλα στη θάλασσα, ενώ στα χωριά του Πηλίου, όπου υπάρχουν πολλά μοναστήρια, την πασχαλινή περίοδο το κλίμα είναι μυσταγωγικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.