ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Σκιάθος: Πέντε πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί των Σποράδων

Το νησί των Σποράδων που θα σού «κλέψει» το μυαλό και την καρδιά

Σκιάθος: Πέντε πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί των Σποράδων

Η Σκιάθος είναι ένα από τα πιο «ζωντανά» νησιά της χώρας γενικότερα, το οποίο δεσπόζει αγέρωχο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων.

Το νησί αποτελεί τρομερό πόλο έλξης τόσο για νέους/νέες λόγω της έντονης νυχτερινής ζωής και των ξέφρενων πάρτυ του, όσο και ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας λόγω των υπέροχων παραλιών και του τοπίου που μαγεύει όποιον και όποια το αντικρύσει.

Σκιάθος και ιστορία

Το νησί της Σκιάθου κατοικείται από την αρχαιότητα και πιθανότατα οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν οι Πελασγοί. Μετά τους Πελασγούς μάλλον η Σκιάθος κατοικήθηκε από Κρήτες, ενώ από εκείνα τα χρόνια έως και σήμερα το νησί είχε το ίδιο όνομα. Όσον αφορά το όνομά της, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», καθώς το νησί είναι κατά κάποιο τρόπο γεωγραφικά τοποθετημένο στη σκιά του Αγίου Όρους.

Το 338 π.Χ. η Σκιάθος περιήλθε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και μέχρι την εποχή που βρέθηκε σε πόλεμο με τους Ρωμαίους, η Σκιάθος και οι κάτοικοί της έζησαν ανενόχλητοι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ρωμαίους η Σκιάθος καταστράφηκε από πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και τη δράση του Ρωμαϊκού στόλου.

Έπειτα, κατά τη Βυζαντινή περίοδο το νησί κατοικούνταν αλλά πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά. Αυτό που είναι πάντως γνωστό τόσο για τη βυζαντινή περίοδο όσο και για την περίοδο της Ενετοκρατίας, που βέβαια δεν είχε μεγάλη χρονική διάρκεια, αλλά και της Τουρκοκρατίας είναι πως το νησί δεχόταν αλεπάλληλες επιδρομές από πειρατές.

Όσον αφορά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Σκιάθος είχε σημαντική συνεισφορά με το ναυτικό της και αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους. Μάλιστα το 1807 στη Μονή Ευαγγελίστριας φτιάχτηκε η πρώτη ελληνική σημαία, η οποία αρχικά διέθετε έναν σταυρό στο κέντρο με μπλέ βάθος παρουσία μεγάλων οπλαρχηγών όπως ο Νικοτσάρας, ο Γιάννης Σταθάς και ο όσιος Νήφωνας ο ηγούμενος. Χαρακτηριστικό είναι πως η συγκεκριμένη σημαία ευλογήθηκε το 1807 με τον Θεοδώρο Κολοκοτρώνη να παρευρίσκεται κατά την ευλογία της.

Το 1919 βρήκαν καταφύγιο στο νησί Έλληνες Μικρασιάτες από το χωριό Αγία Παρασκευή Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, αφού εκείνη την περίοδο βίωναν τον ξεριζωμό και τον εκδιωγμό από τους Τούρκους. Όταν κατέπαυσαν οι τουρκικές βιαιότητες επέστρεψαν στη Μικρά Ασία, αλλά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι ίδιες οικογένειες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί. Η επιλογή των Μικρασιατών για μόνιμη εγκατάσταση στη Σκιάθο έγινε αφενός γιατί την είχαν γνωρίσει ως τόπο κατά την πρώτη εγκατάστασή τους το 1919, αλλά και επειδή θύμιζε σε αυτούς την παραθαλάσσια πατρίδα τους στη Μικρά Ασία.

Σήμερα η Σκιάθος είναι ένα νησί που ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται σε 6.610 κατοίκους, ενώ είναι γνωστή για τις εξωτικές παραλίες και το «τρελό» nightlife του.

Σκιάθος: Όσα μπορείς να κάνεις στο πανέμορφο νησί των Σποράδων

1. Παραλία Λαλάρια

Όταν βρίσκεσαι σε ένα νησί -πόσω μάλλον σε ένα ελληνικό νησί- το πιο φυσικό είναι να πας σε μία παραλία. Ο λόγος για τον οποίο όμως αναφέρουμε τα Λαλάρια μόνα τους είναι γιατί αποτελούν μία μοναδική εμπειρία. Τα Λαλάρια και τα κρυστάλλινα νερά τους είναι προσβάσιμα αποκλειστικά με καραβάκι. Η παραλία με τα πεντακάθαρα νερά είναι ανοργάνωτη, ενώ το όνομά της προέρχεται από τα κατάλευκα βότσαλά της που παράγονται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη παραλία και οι ντόπιοι τα αποκαλούν «λαλάρια». Μάλιστα, τα συγκεκριμένα βότσαλα είναι προστατευόμενα και απαγορεύεται να πάρεις μαζί σου φεύγοντας όσο και αν το θέλεις.

Στην παραλία σε υποδέχεται ένας κατάλευκος βράχος που μοιάζει με μία φυσική καμάρα και σίγουρα θα θέλεις να κολυμπήσεις κάτω από αυτόν. Μάλιστα, μερικοί κάνουν κανό περνώντας από κάτω, ενώ η απόσταση από την ακτή δεν είναι μεγάλη. Τέλος, όσον αφορά τα Λαλάρια αξίζει να σημειωθεί πως περιβάλλονται από επιβλητικούς κατάλευκους βράχους που δημιουργούν τον εμβληματικό κόλπο και την παραλία, που προσφάτως διακρίθηκε ως μία από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο σε μία λίστα που δημοσίευσε το Flight Networ.

2. Να πας για ποτό στις μαξιλάρες (και όχι μόνο)

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η Σκιάθος φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της. Ένα must μέρος για να πιεις το ποτάκι σου είναι οι περιβόητες μαξιλάρες που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι. Πρόκειται για τα εμβληματικά σκαλοπάτια, όπου τα μαγαζιά έχουν βγάλει μαξιλάρες και μπορείς να καθίσεις και πιεις το κοκτέιλ σου με θέα το λιμάνι της Σκιάθου. Γενικώς, το κέντρο της Σκιάθου είναι γεμάτο μαγαζιά τα οποία όσο περνάει η ώρα γεμίζουν με κόσμο και παίζουν μουσική για κάθε γούστο κρατώντας το κέφι «ζωντανό» ως το πρωί.

3. Επίσκεψη στο σπίτι του Παπαδιαμάντη

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ένας από τους εμβληματικότερους συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις αλλά ήρθε η στιγμή να μάθεις είναι πως γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στη Σκιάθο. Το σπίτι του Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο κέντρο της Σκιάθου συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων αντικείμενα της οικογενείας του, αλλά και το κρεβάτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

4. Μπούρτζι και Κάστρο

Όπως αναφέραμε παραπάνω επί σειρά ετών οι Σκιαθίτες έπεφταν θύματα πειρατικών επιδρομών. Το 1207 οι αδελφοί Γκίζι κατέλαβαν τη Σκιάθο και αποφάσισαν να χτίσουν το Μπούρτζι. Πρόκειται για ένα μικρό ενετικό φρούριο σε ένα νησάκι που βρίσκεται πλέον στην πόλη της Σκιάθου. Στόχος των αδελφών Γκίζι ήταν να προστατεύσουν την πρωτεύουσα από τους πειρατές. Οι κατακτητές αδελφοί Γκίζι και οι διάδοχοί τους εξουσίαζαν τα νησιά την περίοδο 1204-1276, έως ότου ο Βυζαντινός στόλος τους έδιωξε από τις Βόρειες Σποράδες και επανέφερε τα νησιά στην Αυτοκρατορία. Το φρούριο Μπούρτζι τελικά δεν επιτέλεσε τον σκοπό και, στα μέσα του 14ου αιώνα, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τη βυζαντινή πολίχνη και εγκαταστάθηκαν σε ένα φυσικό οχυρό στο βόρειο τμήμα του νησιού, που το τείχισαν. Το Κάστρο ιδρύθηκε περί τα μέσα του 14ου αιώνα.

Το Μπούρτζι μπορείτε να το επισκεφτείτε εύκολα, αφού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι. Είναι ένα υπέροχο μέρος για φωτογραφίες, ενώ εκεί στεγάζεται και το «Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου». Επιπλέον στην «κορυφή» του Μπούρτζι βρίσκεται ένα καφέ-εστιατόριο με θέα που «κόβει» την ανάσα και αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε κατά προτίμηση το απογευματάκι.

Όσον αφορά το Κάστρο, μπορείτε να το επισκεφτείτε στο πλαίσιο μίας μικρής κρουαζιέρας κατά την οποία θα δείτε και τα Λαλάρια. Πρόκειται για μία παραλία που βρίσκεται λίγο πιο μετά τα Λαλάρια, ενώ εκεί υπάρχει και μία μικρή καντίνα. Το Κάστρο μπορείτε να το θαυμάσετε από κάτω, αφού η πρόσβαση σε αυτό δεν είναι δυνατή, ενώ τα λόγια είναι περιττά όταν ο λόγος έρχεται στα νερά και την ακτή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη giotisr (@giotisr)

5. Μερικές ακόμη παραλίες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία ακόμη παραλία που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι οι Κουκουναριές, που όπως μάς προϊδεάζει και το όνομά τους είναι «περικυκλωμένες» από… κουκουναριές! Μία εξίσου πανέμορφη παραλία είναι ο Βρωμόλιμνος που μοιάζει με έναν μικρό κόλπο που τον «αγκαλιάζει» η πυκνή και καταπράσινη βλάστησή του. Η συγκεκριμένη παραλία έχει γαλάζια σημαία και αξίζει να την επισκεφτείτε κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.