Στερεά Ελλάδα: Τρία «κρυμμένα» χωριά της μέσα στη φύση που αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για αυτή την εποχή

Δεν είναι τόσο γνωστά όπως άλλα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά σίγουρα πρέπει να τα βάλετε στο ταξιδιωτικό σας πλάνο!

Στερεά Ελλάδα: Τρία «κρυμμένα» χωριά της μέσα στη φύση που αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για αυτή την εποχή

Γνωρίζουμε τη Στερεά Ελλάδα λίγο καλύτερα, πέρα από τα γνωστά και δημοφιλή, καθώς ο όμορφος αυτός τόπος διαθέτει πολλά «κρυμμένα» χωριά, τα οποία ξεχωρίζουν για την περίσσεια φυσική τους ομορφιά…και είναι ιδανικοί προορισμοί στους οποίους θα φτάσετε άνετα και εύκολα με το αυτοκίνητό σας!

Εδώ θα δείτε γραφικά και όμορφα χωριά, που δεν είναι τόσο γνωστά όπως άλλα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά σίγουρα πρέπει να τα βάλετε στο ταξιδιωτικό σας πλάνο!

Τερψιθέα, Αιτωλοακαρνανία

Η Τερψιθέα είναι ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας της Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Ανήκει στο βόρειο τμήμα της και μαζί με τα άλλα χωριά της περιοχής αποτελούσαν τα λεγόμενα Κράβαρα. Παλαιότερα ονομάζονταν Βετολίτσα ή Βετολίστα αλλά και Ρωμηά.
Η Τερψιθέα βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ομάλια (Κερασοβούνι ή Τρίκοβο) και περιβάλλεται από τους χειμάρρους Μέγα Ρέμα ή Μαϊρεμα (ΒΑ.) και το Ντεμεσιά ρέμα (ΒΔ.). Τα δύο ρέματα συμβάλουν στο ποταμό Μόρνο κοντά στη γέφυρα Ρέρεσι. Πλησιέστερα χωριά είναι η Λιμνίτσα ή Λιμνίστα (ΝΔ.), η Ελατού (ΒΑ.), Ζωριάνου και Αλποχώρι (ΝΑ.), Ασπριά (ΒΔ.) ενώ σε μικρή απόσταση προς τα βόρεια, κάνοντας μια υπέροχη διαδρομή μέσα από έλατα, βρίσκεται η Άνω Χώρα που είναι τουριστικός πόλος έλξης της περιοχής, καθώς και η Κάτω Χώρα.

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε κατηφορικό έδαφος με μεγάλη υψομετρική διαφορά χαμηλότερου από υψηλότερου σημείου, έχει μέσο σταθμικό υψόμετρο 740 μέτρων και έχει πανοραμική θέα προς τις γύρω βουνοκορφές, το όρος Παναχαϊκό της Πελοποννήσου και τον Κορινθιακό κόλπο. Σε αυτήν την υπέροχη θέα οφείλει και την ονομασία της, Τερψιθέα = τέρψις + θέα.

Η Τερψιθέα απέχει 43 χλμ. βορειοανατολικά από την Ναύπακτο και 14 χλμ. νοτιοανατολικά από την Άνω Χώρα. Ο τοπικός ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, που θεμελιώθηκε το 1913 και αποπερατώθηκε το 1932. Κάθε Δεκαπενταύγουστο στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οργανώνεται τριήμερο πανηγύρι με κάλεσμα και συγκέντρωση των ντόπιων. Στην Τερψιθέα λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο (Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Τερψιθέας), το οποίο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο του χωριού καθώς και δανειστική βιβλιοθήκη. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων αυξάνεται σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των παραθεριστών και των επισκεπτών. Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται το Δεκαπενταύγουστο για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οπότε οργανώνεται από το δήμο Ναυπακτίας και τον Σύλλογο Τερψιθεατών Ναυπακτίας τριήμερο πανηγύρι με επίκεντρο τα “ξεφλουδίσματα”. Στα “ξεφλουδίσματα” ή “ξεφλουδίσια” ξαναζωντανεύει το έθιμο του ξεφλουδίσματος των καλαμποκιών.

Στην ευρύτερη περιοχή της Τερψιθέας και προς τα νότια τοποθετείται η αρχαία πρωτεύουσα των Αποδοτών Αιγίτιον, όπου οι Αιτωλοί νίκησαν τους Αθηναίους την περίοδο των Πελοποννησιακών Πολέμων με επικεφαλής το στρατηγό Δημοσθένη το 428 π.Χ.

Δομνίστα, Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία, νοτιοανατολικά του νομού και σε απόσταση 41 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι βρίσκεται η όμορφη Δομνίστα. Χτισμένη σε υψόμετρο χιλίων περίπου μέτρων, η Δομνίστα φωλιάζει ανάμεσα σε ελατοδάση, τα οποία διατρέχουν δεκάδες μονοπάτια και παρθένα φαράγγια. Ξεκινήστε τις βόλτες σας από την πλατεία του χωριού με τα πλατάνια, κάτω από τα οποία κήρυξε κάποτε το «αντάρτικο» ο Άρης Βελουχιώτης, επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, τα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Φαντινό και φτάστε μέχρι το φαντασμαγορικό φαράγγι Πανταβρέχει, μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά στα νότια του νομού.

Αγία Άννα, Βοιωτία

Στη Βοιωτία, στις πλαγιές του Ελικώνα, βρίσκεται χτισμένη σε 700 μέτρα υψόμετρο η Αγία Άννα. Το παλαιό όνομα του χωριού (που χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1955) ήταν Κούκουρα και με αυτό συναντάται στα επίσημα έγγραφα έως και το 1969, όταν μετονομάστηκε σε Αγία Άννα από την ομώνυμη εκκλησία στην είσοδο του χωριού. Η παλαιά ονομασία αναφέρεται ως σλαβικής προέλευσης, ενώ υπάρχουν και άλλες εκδοχές που τη θέλουν είτε ανθρωπονύμιο είτε προερχόμενη από την ύπαρξη πολλών κούκων. Η λέξη κούκουρας χρησιμοποιείται και σαν παρωνύμιο που σημαίνει «καμπούρης, σκυφτός». Μια άλλη προτεινόμενη ετυμολογία συνδέει το όνομα με το βυζαντινό κούκουρα που σημαίνει «φαρέτρα βελών».

Η Αγία Άννα βρίσκεται 15 χλμ. νότια της επαρχιακής οδού Θήβας-Λειβαδιάς, σε υψόμετρο 700. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός, και απέχει 28 χλμ., περίπου, Ν. της Λειβαδιάς.

Κοντά στην Αγία Άννα έχουν βρεθεί λείψανα αρχαίου οικισμού, τα οποία ταυτίζονται με την αρχαία πόλη Ιππωταί που ανήκε στην επικράτεια της Κορώνειας. Αναφορά στην Αγία Άννα γίνεται σε οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα του 1466, όπου καταγράφεται ως ελληνόγλωσσο χωριό της περιοχής της Θίσβης. Μνεία στο χωριό γίνεται και σε σιγίλια του 1615 της Μονής Δομβρούς, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Επίσης, αναφορές γίνονται τους επόμενους αιώνες και από τους περιηγητές Ληκ και Πουκεβίλ, με τον δεύτερο να εκτιμά πως την περίοδο της περιήγησής του στην περιοχή, τα Κούκουρα είχαν 25 οικογένειες. Κατά την ύστερη Τουρκοκρατία, το χωριό βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Αλή πασά των Ιωαννίνων. Αργότερα, οι κάτοικοι της Αγίας Άννας συμμετείχαν ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση με επικεφαλής τον προεστό – και μετέπειτα δήμαρχο Πέτρας – Στάθη Κουκουριώτη. Σύμφωνα με Βασιλικό Διάταγμα του 1835, στο χωριό ζούσαν 102 άτομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: travelstyle.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.