ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τέσσερα tips για να οργανώσετε σωστά μια οικογενειακή εκδρομή στη φύση

Ο σωστός προγραμματισμός και η οργάνωση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη εκδρομή στη φύση με την οικογένειά σας

Τέσσερα tips για να οργανώσετε σωστά μια οικογενειακή εκδρομή στη φύση

Η άνοιξη έφτασε και το καλοκαίρι πλησιάζει, δίνοντας την ιδανική αφορμή για οικογενειακές εκδρομές στη φύση. Οπότε, αν ψάχνετε την ιδανική στιγμή για μια αξέχαστη εκδρομή με την οικογένειά σας, μην περιμένετε άλλο, ξεκινήστε να την οργανώνετε τώρα!

Μήπως όμως η σκέψη μιας οικογενειακής εξόρμησης σας αγχώνει; Μήπως ανησυχείτε ότι δεν θα καταφέρετε να τα προγραμματίσετε όλα εγκαίρως και ότι όλο και κάτι θα σας ξεφύγει; Μην ανησυχείτε, με τη σωστή οργάνωση και με μερικά χρήσιμα tips που μοιραζόμαστε μαζί σας παρακάτω, όλα λύνονται.

Βρείτε το ιδανικό μεταφορικό μέσο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε να οργανώνετε ένα οικογενειακό ταξίδι είναι το πώς θα μετακινηθείτε. Σίγουρα, όταν πρόκειται για κάποια μακρινή διαδρομή, ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι το αυτοκίνητο. Έχετε δικό σας αυτοκίνητο που είναι αρκετά ευρύχωρο για να τους χωρέσει όλους με άνεση, σκοπεύετε να δανειστείτε από κάποιο φίλο ή σκέφτεστε να επιλέξετε ένα αυτοκίνητο με leasing για ιδιώτες;

Όποια από τις παραπάνω επιλογές κι αν κάνετε, πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην άνεση και την ασφάλεια, που είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Επιπλέον, καλό είναι το αμάξι που θα επιλέξετε να έχει άφθονο αποθηκευτικό χώρο, ώστε να καταφέρετε να φορτώσετε όλα όσα χρειάζεται το κάθε μέλος της οικογένειας!

Ορίστε το budget σας

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την οργάνωση ενός οικογενειακού ταξιδιού είναι το να αποφασίσετε ποιο θα είναι το budget σας. Τα πιο ακριβά πράγματα σε ένα ταξίδι είναι αναμφίβολα η μεταφορά και η διαμονή, οπότε ανάλογα με τα χρήματα που έχετε στη διάθεσή σας, θα πρέπει να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές! Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να ψάξετε στο διαδίκτυο για προσφορές. Συνήθως τα ξενοδοχεία έχουν ειδικές προσφορές για οικογενειακή διαμονή, καθώς και εκπτώσεις για διαμονή off-season.

Άλλος ένας τρόπος για να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα σαν οικογένεια, είναι να πάρετε φαγητό μαζί σας. Το φαγητό σε εστιατόρια είναι ένα μεγάλο έξοδο, ιδίως αν είστε μια πολυμελής οικογένεια, οπότε φανταστείτε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε αν έχετε ετοιμάσει μερικά snacks από το σπίτι ή αν πάρετε υλικά για να μαγειρέψετε από κάποιο super market!

Αφήστε χώρο για εκπλήξεις

Όσο σημαντικό είναι το να κάνετε τον σωστό προγραμματισμό της εκδρομής σας, άλλο τόσο σημαντικό είναι και να αφήσετε χώρο για εκπλήξεις! Πολλές φορές οργανώνουμε ένα ταξίδι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και φτιάχνουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα, το οποίο δεν αφήνει χώρο για αυθορμητισμό. Αυτό είναι λάθος, καθώς οι εμπειρίες που θυμόμαστε από ένα ταξίδι είναι συνήθως αυτές που ήταν εκτός προγράμματος.

Για να πετύχετε την χρυσή τομή μεταξύ προγράμματος και αυθορμητισμού σχεδιάστε να κάνετε 1-2 προγραμματισμένες οικογενειακές δραστηριότητες στη φύση κάθε μέρα (ποδηλασία, εξερεύνηση, περπάτημα κτλ) και να αφήνετε την υπόλοιπη μέρα απρογραμμάτιστη. Ανάλογα με την ηλικία και την αντοχή των παιδιών, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες δραστηριότητες μέσα στη μέρα, όμως προσέξτε να μη φορτώσετε πολύ το πρόγραμμα με κουραστικές δραστηριότητες. Αντίθετα, αφιερώστε αρκετό χρόνο στη διασκέδαση και τη χαλάρωση!

Προετοιμάστε την οικογένεια για την εκδρομή

Λίγες μέρες πριν την οικογενειακή σας εκδρομή, καλό είναι να συγκεντρώσετε όλη την οικογένεια και να την προετοιμάσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να συζητήσετε τα μέτρα ασφαλείας και τους κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, τους προορισμούς που θα επισκεφθείτε, τις δραστηριότητες που θα κάνετε, κτλ. Επίσης, αν υπάρχει εξοπλισμός, σιγουρευτείτε ότι κάθε μέλος της οικογένειας ξέρει πως να τον χρησιμοποιεί.

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε, για μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εκδρομής, είναι να μάθετε στα παιδιά κάποιες βασικές πρακτικές πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση που χρειαστούν. Αυτό θα δώσει σε όλους μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο σωστός προγραμματισμός και η οργάνωση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη εκδρομή στη φύση με την οικογένειά σας. Μην ξεχνάτε όμως ότι το πιο σημαντικό είναι να περάσετε καλά, να ζήσετε νέες εμπειρίες και να δημιουργήσετε αξέχαστες αναμνήσεις σαν οικογένεια!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.