ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τέσσερις προορισμοί στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα ιδανικοί για την 28η Οκτωβρίου

Που να πάτε και τι να κάνετε

Τέσσερις προορισμοί στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα ιδανικοί για την 28η Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει και ίσως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να οργανώσεις μια σύντομη απόδραση.

Πάμε να δούμε 4 στον αριθμό προτάσεις για ένα ταξίδι με προορισμό τις πόλεις και τα χωριά της πανέμορφης Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.

Γαλαξίδι, Φωκίδα

Το υπέροχο Γαλαξίδι είναι μια κωμόπολη στα εδάφη του νομού Φωκίδας που πλημμυρίζει με γραφικότητα. Μικρά δρομάκια και σπίτια που μετρούν ακόμα και αιώνες ζωής με κεραμοσκεπές και μπαλκόνια χτισμένα από πέτρα, δημιουργούν ένα τέτοιο παραδοσιακό σκηνικό, που πρέπει να το απολαύσεις περπατώντας. Κατά την διάρκεια της βόλτας σου στον μοναδικό αυτό τόπο θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις Ιερούς Ναούς γεμάτους με κατάνυξη όπως αυτός του Αγίου Νικολάου, με το εκπληκτικό του τέμπλο φτιαγμένο αριστοτεχνικά με πρώτο υλικό του το ξύλο. Μην αμελήσεις να κάνεις μια στάση στο ναυτικό και λαογραφικό μουσείο και να αφήσεις τα εκθέματα να σου εξιστορήσουν κομμάτια της ιστορίας τους κάνοντας σε κομμάτι της. Το πανέμορφο μικρό λιμάνι του Γαλαξιδίου θα σε μαγέψει σε κάθε σου βήμα με την ανεμπόδιστη θέα των νερών του, αλλά και του βουνού του Παρνασσού που σου προσφέρει απλόχερα. Κάθισε σε κάποια από τις ταβέρνες που θα βρεις κατά μήκος της και απόλαυσε φρέσκο ψάρι σ΄ ένα άκρως γραφικό σκηνικό.

Πώς θα βρεθείς εκεί: Για να βρεθείς στον εντυπωσιακό παραθαλάσσιο τόπο του Γαλαξιδίου, με αφετηρία σου την Αθήνα, θα χρειαστείς ένα ταξίδι τριών ωρών στο μέγιστο για να καλύψεις τα 210 χιλιόμετρα που σας χωρίζουν.

Ναύπακτος, Αιτωλοακαρνανία

Η Ναύπακτος αποτελεί ακόμα ένας ειδυλλιακός προορισμός που καταφέρνει να ισορροπεί στην χρυσή τομή ανάμεσα στο βουνίσιο και το θαλασσινό κάδρο. Ξεκίνα τις βόλτες σου εξερευνώντας την παλαιά πόλη, όπου τα γραφικά καλντερίμια της θα σε οδηγήσουν στα εκπληκτικά κτίσματα υψηλής αρχιτεκτονικής που σίγουρα θα σε συναρπάσουν. Το κάστρο της Ναυπάκτου φτιαγμένο από την εποχή της παρουσίας των Ενετών στην περιοχή, είναι μια στάση που επιβάλλεται να κάνεις για να θαυμάσεις τα τείχη που οχύρωναν ολόκληρη την πόλη, αλλά και για να αγναντέψεις την θέα από ψηλά που σίγουρα δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Το επίσης Βενετσιάνικο λιμάνι της, σε καλεί να περπατήσεις απολαμβάνοντας τον γραφικό του αέρα, ενώ μπροστά σου θα συναντήσεις και το γλυπτό προς τιμήν του Μιγκέλ Θερβάντες, αλλά και τον φάρο φτιαγμένο από πέτρα που το στολίζει. Βεβαιώσου πως έχεις το κινητό σου φορτισμένο γιατί είναι βέβαιο πως θα θελήσεις ασταμάτητα να απαθανατίζεις το υπέροχο τοπίο.

Πώς θα βρεθείς εκεί: Η Ναύπακτος απέχει από την πρωτεύουσα Αθήνα μια απόσταση 220 χιλιομέτρων την οποία θα διανύσεις περίπου σε δυόμιση ώρες.

Καρπενήσι, Ευρυτανία

Το κοσμοπολίτικο Καρπενήσι είναι ακόμα μια πόλη της Στερεάς Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτείς για να μαγευτείς με την ομορφιά του φυσικού του τοπίου αλλά και για να δεις από κοντά τα εντυπωσιακά του αξιοθέατα. Περπάτησε στην κεντρική πλατεία για να θαυμάσεις τα αγάλματα προς τιμήν των αγωνιστών της επανάστασης, όπως και τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος που στέκει πάνω από τέσσερις αιώνες στην περιοχή. Μην χάσεις την ευκαιρία να βρεθείς και στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, χτισμένο σε υψόμετρο που αγγίζει τα 800 μέτρα όπου η ολόχρυση εικόνα του θεωρείται πως επιτελεί θαύματα στους απανταχού προσκυνητές της μονής. Επισκέψου τον κοντινό παραδοσιακό οικισμό των Κορυσχάδων για να γοητευτείς με το γραφικό σκηνικό των μονοπατιών και των σπιτιών της, ενώ το μουσείο εθνικής αντίστασης που θα βρεις στην περιοχή σε καλεί για να σου διδάξει την ιστορική του παράδοση. Το Φαράγγι πάντα βρέχει σε απόσταση αναπνοής από το Καρπενήσι είναι ένας κυριολεκτικά παράδεισος επί γης, που πρέπει αναμφισβήτητα να εξερευνήσεις, Αποτελούμενο από σπήλαια και καταρράκτες, περικυκλωμένα με κατάφυτη βλάστηση, είναι ένα τοπίο που δεν πρόκειται ποτέ σου να ξεχάσεις.

Πώς θα βρεθείς εκεί: Για να φτάσεις στο γραφικό Καρπενήσι θα διασχίσεις 280 χιλιόμετρα απ’ το κέντρο της Αθήνας, τα όποια και θα καλύψεις σε περίπου τρεις ώρες.

Δελφοί, Φωκίδα

Ο μυστηριακός τόπος των Δελφών είναι εκείνο το μέρος, που χρειάζεται να περπατήσεις για να νιώσεις τις δονήσεις του περιβάλλοντος του ομφαλού της γης. Η επίσκεψη σου στον τόπο του δεν μπορεί παρά να συνεπάγεται με την περιήγηση στον ανεπανάληπτο αρχαιολογικό χώρο, όπως και στο αρχαιολογικό μουσείο με τα μοναδικά του εκθέματα. Κάνε ακόμα μια στάση στην κορυφή του λόφου εκεί όπου στέκει η οικία του σπουδαίου ποιητή Άγγελου Σικελιανού, το λεγόμενο κι ως μουσείο δελφικών εορτών για να ζήσεις ολοκληρωμένη την εμπειρία. Όταν ταξιδέψεις στους Δελφούς θα ανακαλύψεις πως εκτός από την ιστορική πλευρά του υπάρχει κι εκείνη που δίνει τον μοντέρνο αέρα στην ατμόσφαιρα. Ο κεντρικός δρόμος με το όνομα Παύλος και Φρειδερίκη διαθέτει μια ποικιλία από καφετέριες αλλά και εστιατόρια για να δοκιμάσεις τα τοπικά πιάτα της περιοχής με βάση τους το αρνί και τα χειροποίητα ζυμαρικά πάντα μαγειρεμένα με ντόπιο ελαιόλαδο.

Πώς θα βρεθείς εκεί: Η Αθήνα έχει απόσταση από τους Δελφούς περίπου 170 χιλιόμετρα, που θα την διανύσεις σε ένα διάστημα κοντά δύο ωρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γαλαξίδι, Ναύπακτος, Καρπενήσι, ή Δελφοί όποιο από αυτά τα μέρη της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας κι αν επιλέξεις τελικά για την εκδρομή σου είναι σίγουρο πως θα μαγευτείς με το τοπίο του και την ιστορία που κουβαλάει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.