Θέλετε να πάτε μονοήμερη κάπου κοντά στην Αθήνα; – Η Σαλαμίνα είναι ο ιδανικός προορισμός

Στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Θέλετε να πάτε μονοήμερη κάπου κοντά στην Αθήνα; – Η Σαλαμίνα είναι ο ιδανικός προορισμός

Αδιαμφισβήτητα, η Σαλαμίνα, αποτελεί την ιδανική λύση για μια κοντινή και οικονομική μονοήμερη. Ωστόσο, αρκετοί την έχουν παρεξηγήσει.

Η Σαλαμίνα όμως δεν είναι καμία… τυχαία, είναι ο τόπος όπου βασίλευσε ο μυθικός Αίας ο Τελαμώνιος, όπου έγραφε ο Ευριπίδης, όπου τάφηκε ο Καραϊσκάκης, όπου αποσυρόταν ο Σικελιανός για να εμπνευστεί. Για όσους θέλουν να την ανακαλύψουν, το νησί κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Στη Σαλαμίνα -ή Κούλουρη, με αυτό το δεύτερο όνομα να προέρχεται από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα», τη σημερινή Πούντα- θα φτάσετε από το Πέραμα.

Η τοπική γραμμή θα σας «σερβίρει» στα Παλούκια – το πολυσύχναστο λιμάνι της Σαλαμίνας. Η διαδρομή λειτουργεί περίπου 15 λεπτά ενώ η γραμμή λειτουργεί όλο το 24ωρο. Αν θέλετε απλώς να κάνετε μια απογευματινή εξόρμηση δοκιμάστε να έρθετε εδώ με το ποδήλατο σας.

Εκδρομή στη Σαλαμίνα: Η πρώτη γνωριμία

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Σαλαμίνα είναι το πιο πυκνοκατοικημένο νησί της Ελλάδας, λόγω της σύνδεσης της με την πρωτεύουσα φυσικά. Στην ουσία η Σαλαμίνα είναι ένα νησιωτικό προάστιο του Πειραιά, που από την Άνοιξη και έπειτα, κάθε Σαββατοκύριακο δέχεται πλήθη διψασμένων για μια απόδραση, έστω και διπλανή, εκδρομέων.

Ας συνεχίζουμε με ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός: Εκτός από το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού η Σαλαμίνα είναι και ο τόπος όπου οι αρχαίοι Έλληνες πέτυχαν μια διθυραμβική νίκη απέναντι στον τετραπλάσιο σε δύναμη περσικό στόλο. Η ιστορική αυτή ναυμαχία της Σαλαμίνας, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μάχες στην ανθρώπινη ιστορία.

Η πρωτεύουσα του νησιού «μετράει» περισσότερους από 30.000 μόνιμους κατοίκους και είναι μια σύγχρονη πόλη, στην άκρη της οποίας βρίσκονται τα Παλούκια, το λιμάνι του νησιού. Όμορφοι οικισμοί είναι επίσης το Αιάντειο, με πολλές εξοχικές κατοικίες, και τα Σελήνια. Στα τελευταία είναι όπου έλαβε χώρα και η ναυμαχία της Σαλαμίνας. Εδώ θα δείτε και ένα μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη των Σαλαμινομάχων.

Διασχίζοντας την πόλη της Σαλαμίνας -μέσω της λεωφόρου Φανερωμένης- θα φτάσετε στον λόφο όπου βρίσκεται το Ευριπίδειο Θέατρο και η εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Η πανοραμική θέα φτάνει από την Ελευσίνα μέχρι και την Αθήνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, εδώ λειτουργεί κι ένα καφέ. Στην χώρα του νησιού, την πιο όμορφη εικόνα, δίνουν αναμφίβολα τα νεοκλασικά σπίτια, τα οποία μαρτυρούν και την παλιά αίγλη της Σαλαμίνας. Κάποια από αυτά είναι καλοδιατηρημένα, άλλα εγκαταλειμμένα, όλα μαζί όμως συνθέτουν ένα όμορφο αρχιτεκτονικό μπουκέτο που θα σας μαγνητίσει το βλέμμα.

Εκδρομή στη Σαλαμίνα: Στάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

1. Την παραλία της Μονής Φανερωμένης για να θαυμάσετε από κοντά το ανεμοδαρμένο σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Εκεί έζησε την τελευταία δεκαετία της ζωής του μαζί με την δεύτερη σύζυγό του Άννα Καμπανάρη. Η αποκατάσταση του σπιτιού ολοκληρώθηκε το 2006 και περιέχει κειμήλια, φωτογραφίες, επιστολές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

2. Την ιστορική Μονή Φανερωμένης, το μοναστήρι που ίδρυσε στα τέλη του 17ου αιώνα ο Όσιος Λαυρέντιος, ο οποίος είχε σπουδαία δράση κατά την Επανάσταση του 1821. Ο ναός διακοσμείται με αγιογραφίες υψηλής αισθητικής. Η εν λόγω μονή μάλιστα δεν κυριεύτηκε ποτέ από τους Τούρκους. Αποτέλεσε καταφύγιο κατατρεγμένων, νοσοκομείο αγωνιστών και λημέρι οπλαρχηγών. Στις μέρες μας είναι δραστήριο γυναικείο μοναστήρι.

3. Μια βόλτα στον Ιππικό Όμιλο. Βρίσκεται στην καρδιά του μεγάλου πευκοδάσους, κοντά στον Άγιο Νικόλαο Λεμονιών. Άλογα για τους μεγάλους, πόνι για παιδιά σε βόλτες «χορταστικές »που διαρκούν από μιάμιση ώρα και πάνω.

4. Επίσκεψη στο Salamina Diving Center. Ένα καταδυτικό κέντρο που μένει ανοιχτό όλο τον χρόνο. Αν θέλετε να δείτε πως είναι ο βυθός της Σαλαμίνας, εδώ μπορείτε να κάνετε Snorkelling (από 8 ετών και πάνω), προγράμματα discover (από 10 ετών), τριήμερα σχολεία (ελεύθερης κατάδυσης ή με εξοπλισμό), εκδρομές με σκάφος για τους πιστοποιημένους δύτες.

5. Μια επίσκεψη στο σπήλαιο του Ευριπίδη στην περιοχή Περιστέρια. Πρόκειται πραγματικά για συναρπαστική βόλτα αν σκεφτεί κανείς πως εδώ βρίσκεται το καταφύγιο όπου επέλεγε να αποσύρεται ο Ευριπίδης (ο οποίος, σημειωτέων, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα). Βάλτε το GPS και παρκάρετε το αυτοκίνητο στο σημείο με το πεύκο στη μέση. Η διαδρομή με τα πόδια μέσα από το μονοπάτι διαρκεί 20 λεπτά. Από το σπήλαιο θα πάρετε και μια μαγευτική θέα στο πευκοδάσος και στη θάλασσα. Το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική περίοδο (5300-4300 π.Χ.) ως χώρος λατρείας, μετατράπηκε σε χώρο ταφής στα μυκηναϊκά χρόνια, όμως είναι πιο γνωστό ως «ποιητικό εργαστήριο» του Ευριπίδη κατά την Κλασική εποχή.

6. Επίσκεψη στις γνωστές και αξιόλογες εκκλησίες. Άγιος Μηνάς (με την εικόνα του Αγίου που καβαλάει το άλογο να είναι γεμάτη τάματα) και Άγιος Δημήτριος. Εδώ τάφηκε ο Καραϊσκάκης, ο οποίος θεωρούσε τον Αϊ-Δημήτρη προστάτη του. Γνωρίζετε σε ποια περιοχή της Αθήνας πέθανε από τραύμα σε μάχη ο Γεώργιος Καραϊσκάκης; Και στους δύο ναούς, για να επιστρέψουμε στην εκδρομή μας στη Σαλαμίνα, υπάρχουν μερικά πολύ όμορφα έργα του Γιαννούλη Χαλεπά.

7. Είσοδος σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης της Σαλαμίνας. Το πρώην Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο, όπου πλέον στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ θα διαβάσετε τα πάντα για την κόρη του θεού Ασωπού (που, εκτός από Σαλαμίνα, λεγόταν και Πιτυούσα, Σκιράς και Κυχρεία), για τον εποικισμό του νησιού από τους Αιγινήτες κατά τους προϊστορικούς χρόνους και φυσικά για τη ναυμαχία της Σλαμίνας.

8. Για βουτιές. Όσο πιο μακριά από την Ελευσίνα τόσο το καλύτερο, οπότε προτιμήστε τις νότιες ακτές όπου η θάλασσα είναι πιο ανοιχτή. Σημειώστε τις εξής: Κανάκια, Σατερλί, Αιάντειο, Κακή Βίγλα, Σελήνια, Λημνιώνα, Γυάλα, Φανερωμένη, Ζέφυρος.

9. Εδέσματα που πρέπει να δοκιμάσετε: παραδοσιακό «πλατέτσι» (λαδόπιτα), κολοκυθόπιτες, τηγανίτες και ψωμί ψημένο στα ξύλα. Στο ζαχαροπλαστείο «Μπεγνής», στην πόλη της Σαλαμίνας, θα βρείτε χαλβά, λουκουμά με γλάσο, αλλά και το λαδόψωμο( με φέτα ή χωρίς) που ήδη σας αναφέραμε , όπως και το κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα με σταφίδες). Πάνω από όλα όμως Σαλαμίνα ίσον παραλία, ουζάκι, ψαράκι. Για πολλούς, το καλύτερο στέκι ψαροφαγίας του νησιού είναι ο «Κάκιας». Εδώ θα ευχαριστηθείτε χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και γαριδοκαραβίδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με δύο λόγια… Η Σαλαμίνα είναι εκδρομή και βόλτα που πρέπει να την πάρετε πριν ακόμα την αντικρίσετε, με καλό μάτι. Να μην την δείτε με μάτια προκατειλημμένα αλλά με ενδιαφέρον για τη μεγάλη ιστορία της, με όρεξη να χαθείτε στην αγκαλιά της από πεύκα αλλά και στις πολλές ενδιαφέρουσες γωνιές της με έντονα νησιωτικό χαρακτήρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.