ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βιδρονήσι: Το μαγευτικό νησί που δεν βρίσκεται στη… θάλασσα (φωτό-βίντεο)

Ένας επίγειος παράδεισος που μάλιστα προστατεύεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο

Βιδρονήσι: Το μαγευτικό νησί που δεν βρίσκεται στη… θάλασσα (φωτό-βίντεο)

Ατελείωτες ακτές και νησιά που είναι φημισμένα ακόμη και σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα ξεχωρίζει για τα νησιά ενώ είναι γεγονός ότι ανάμεσα στα δεκάδες δημοφιλή υπάρχουν και τόσα άγνωστα που πολύ συχνά δεν είναι καν κατοικήσιμα. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία νησιών στην Ελλάδα. Αυτά που δεν είναι στη θάλασσα αλλά σε κάποια από τις λίμνες της χώρας.

Το Βιδρονήσι είναι ένα από αυτά που ξεχωρίζει όχι μόνο για την τοποθεσία του αλλά και για το γεγονός ότι αποτελεί καταφύγιο για πολλά πουλιά και άλλα ζώα. Ένας επίγειος παράδεισος που μάλιστα προστατεύεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

Το Βιδρονήσι, λοιπόν, βρίσκεται στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στην μικρή Πρέσπα και αποτελεί στην πραγματικότητα ένα μικρό νησί με πολλή ζωή. Κι αυτό καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες ζώα και πουλιά που αγαπούν τα νερά της λίμνης και αυτό είναι το σπίτι τους.

Το μικροσκοπικό νησάκι το οποίο οι ντόπιοι το αποκαλούν και «Βιδρινέτσι» διοικητικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και σίγουρα το έχεις δει από μακριά αν έχεις βρεθεί στις Πρέσπες. Και λέμε από μακριά καθώς δεν επιτρέπεται να προσεγγίσεις το νησί για έναν πολύ σημαντικό λόγο.

Το νησί αποτελεί καταφύγιο για πολλά πουλιά τα οποία έχουν καταφέρει έτσι να προστατεύουν τα σπίτια τους και τους νεοσσούς. Η ηρεμία αυτή θα διαταρασσόταν σοβαρά αν κάθε λίγο έφτανε και μία βάρκα με επισκέπτες ή ψαράδες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν λειτουργεί και το εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται πάνω στο Βιδρονήσι. Ένα λιμνίσιο νησί που αποτελεί πλέον σπίτι μόνο για τα πουλιά. Έχει αποφασιστεί επισήμως να λειτουργεί ως προστατευόμενος βιότοπος και ως καταφύγιο για αργυροπελεκάνους και κορμοράνους. Οι εικόνες, ωστόσο, από ψηλά δείχνουν την ομορφιά όχι μόνο του νησιού αλλά και ολόκληρης της περιοχής των Πρεσπών.

Το Βιδρονήσι δεν είναι όμως το μοναδικό νησί των Πρεσπών. Το έτερο είναι ο Άγιος Αχίλλειος ο οποίος σε αντίθεση με το Βιδρονήσι είναι επισκέψιμος και μπορείς να γνωρίσεις την ομορφιά του από κοντά. Ο Άγιος Αχίλλειος σύμφωνα με τον θρύλο, μάλιστα, έχει μόνο 11 σπίτια καθώς το δωδέκατο πάντα καταρρέει! Ένα άλλο λιμνίσιο νησί της Ελλάδας είναι το νησάκι χωρίς όνομα και δεν είναι άλλο από το νησάκι των Ιωαννίνων.

Δεν γίνεται να βρεθείς στα Ιωάννινα και να μην βρεθείς στο νησάκι περνώντας απέναντι με το καραβάκι. Οι εικόνες θα σου μείνουν για πάντα αξέχαστες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε το βίντεο:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.