ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βυτίνα: Ο προορισμός στην ορεινή Αρκαδία που πρέπει να επισκεφθείτε – Γιατί να κάνετε βόλτα στον «δρόμο της αγάπης»

Το γραφικό, πέτρινο χωριό, που κρατά τον παραδοσιακό του χαρακτήρα

Βυτίνα: Ο προορισμός στην ορεινή Αρκαδία που πρέπει να επισκεφθείτε – Γιατί να κάνετε βόλτα στον «δρόμο της αγάπης»

Η Βυτίνα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά στην ορεινή Αρκαδία, το οποίο πρέπει να επισκεφθείτε.

Παραδομένη στην πλούσια φύση του Μαινάλου, το ταξίδι εκεί αποτελεί μία αναζωογονητική απόδραση στην αρκαδική φύση για ένα χαλαρωτικό διήμερο αλλά και για περισσότερες ημέρες, μιας και προσφέρει πολλαπλές επιλογές.

Βόλτα στον «δρόμο της αγάπης»

Ωστόσο, το κουκλίστικο αυτό κεφαλοχώρι, που εκτείνεται σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, είναι και από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ζευγάρια. Και μόνο ότι εκεί θα βρείτε και θα περπατήσετε στον περίφημο «δρόμο της αγάπης», αρκεί για να ξυπνήσει η ρομαντική πλευρά του εαυτού σας. Πρόκειται, άλλωστε, για τον πιο ρομαντικό δρόμο της χώρας, και όχι δεν είναι υπερβολή.

Ο δρόμος της αγάπης, λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα μονοπάτι καλυμμένο με αμέτρητα πλατάνια και σφενδάμους, στο δυτικό τμήμα του χωριού. Ένα παραμυθένιο σκηνικό που τον κάνει να μοιάζει λες και ξεπήδησε από κάποιον υπέροχο πίνακα ζωγραφικής.

Το όνομά του οφείλεται κατά κάποιον τρόπο στη χρήση του κατά τα παλαιότερα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτόν έδιναν ραντεβού τα ερωτευμένα ζευγάρια του χωριού αλλά και των γειτονικών περιοχών, προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα, ανταλλάζοντας μόνο βλέμματα και κουβέντες, ακολουθώντας πιστά τα ήθη της τότε εποχής.

Εξερευνώντας τις ομορφιές της Βυτίνας

H περιοχή και οι κατάφυτες δασικές εκτάσεις γύρω από τη Βυτίνα προσφέρονται για όλα τα επίπεδα πεζοπορίας, μέσα σε ένα απόλυτα μαγευτικό τοπίο. Θα βρείτε οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές (εύκολες, μέτριες και δύσκολες) και όλες τους, συναρπαστικές. Μία διαδρομή – ιδανική για ζευγάρια – είναι να ακολουθήσετε τα βήματα του θεού Πάνα.

Ξεκινάει από την κεντρική πλατεία της Βυτίνας και από χωματόδρομο φτάνετε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Κατόπιν ακολουθείτε το ρέμα «Μπαρμπά» και συνεχίζετε σε ένα συναρπαστικό φυσικό τοπίο, εκεί όπου κατοικούσε ο θεός Πάνας.

Αφού ανηφορίσετε για την Κοκκινόβρυση, θα πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα, ενώ η πεζοπορία καταλήγει στον «δρόμο της αγάπης».

Επίσης, μπορείτε να κάνετε κι άλλες δραστηριότητες, εκτός από πεζοπορία, όπως σκι στον Μαίναλο ή rafting στον Λούσιο.

Άλλα αξιοθέατα

Η πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο, θα σας ενθουσιάσει σίγουρα. Ιδανικό σκηνικό, δε, τον χειμώνα, για να απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ.

Κοντά στην πλατεία βρίσκεται και η Βιβλιοθήκη, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, καθώς και το ιστορικό πετρόκιστο κτίριο του «Ελληνικού Σχολείου».

Κι εννοείται πως δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε και κάποια από τα υπόλοιπα χωριά του Μαίναλου, που βρίσκονται κοντά, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και τα Λαγγάδια.

Το παραδοσιακό φαγητό στα καλύτερά του

Η Βυτίνα φημίζεται για το φαγητό της. Όπου και αν καθίσετε, θα φάτε καλά σίγουρα. Το κρέας στο κεφαλοχώρι αυτό έχει την τιμητική του.

Δοκιμάστε αγριογούρουνο, αρνίσια παϊδάκια, κόκκορα κοκκινιστό ή γίδα βραστή, όπως φτιάχνονται παραδοσιακά στα χωριά. Θα ενθουσιαστείτε.

Κι εννοείται πως δεν φεύγετε από τη Βυτίνα χωρίς να έχετε αγοράσει το μέλι της περιοχής (φημίζεται άλλωστε το χωριό) και τις σπιτικές χυλοπίτες.

Πού θα μείνετε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπάρχουν πολλά καταλύματα, παραδοσιακά ή πιο σύγχρονα, με εκπληκτική θέα τα περισσότερα, που καλύπτουν όλα τα γούστα και βαλάντια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.