Χρισσό: Ένα παραδοσιακό και καταπράσινο χωριό μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα

Ένα μέρος όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και οι ντόπιοι σας καλωσορίζουν στη ζεστή τους αγκαλιά

Χρισσό: Ένα παραδοσιακό και καταπράσινο χωριό μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα

O Παρνασσός που πάντα νομίζουμε ότι τον έχουμε εξαντλήσει, περιβάλλεται από πολλά ακόμα πανέμορφα χωριά, μονοπάτια, σημείο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Πραγµατικά «διαµάντια» που μας περιµένουν καρτερικά να γνωρίσουμε. Όπως το Χρισσό, ένα χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού γεμάτο νοσταλγία από μια άλλη εποχή, με πέτρινα σπίτια και παλιά νεοκλασικά αρχοντικά. Αν ψάχνετε για έναν προορισμό μακριά από την πολυκοσμία, σε ένα μέρος όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και οι ντόπιοι σας καλωσορίζουν στη ζεστή τους αγκαλιά, μην ψάχνετε άλλο.

Οι Δελφοί απέχουν μόλις 8 χιλιόμετρα από το χωριό, καθιστώντας το εξαιρετικό σημείο αφετηρίας για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής. Μπορείτε εξίσου εύκολα να κατευθυνθείτε στον αρχαιολογικό χώρο και το ναό του Απόλλωνα, να πάτε στην Αράχωβα για μια εμπειρία στα καλντερίμια και να επισκεφθείτε ακόμη το Γαλαξίδι και την Άμφισσα. Οι επιλογές είναι κυριολεκτικά ατελείωτες. Αλλά ακόμα και αν αποφασίσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την υπέροχη ατμόσφαιρα του ίδιου του χωριού, το Χρισσό δεν θα σας απογοητεύσει. Στην πραγματικότητα, θα σας κάνει να ερωτευτείτε ξανά και ξανά το τοπίο. Άλλωστε, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός μοναδικής αξίας για κάποιο λόγο.

Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι γνωστή για τον πλάτανο, ο οποίος έχει ηλικία πολλών αιώνων, καθώς και για τα τρεχούμενα νερά του. Υπάρχουν, επίσης, πολλές παραδοσιακές εκκλησίες από πέτρα στο χωριό, η πιο αξιοσημείωτη από τις οποίες είναι η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία περιβάλλεται από τα αρχαία τείχη της Κρίσας.

Mην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Εθνικό – Λαογραφικό Μουσείο µε τη µεγάλη συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, σπάνιες γκραβούρες, κεντήµατα και όπλα του 1821.

Στο χωριό τα σπίτια και οι γειτονιές έχουν αποκατασταθεί, διατηρώντας την αρχική και αυθεντική αισθητική τους. Έτσι, ακόμη και οι επιλογές διαμονής με ξενώνες και παλιά αρχοντικά προσφέρουν αυτή την αύρα νοσταλγίας στους ταξιδιώτες που αναζητούν την πρωτοτυπία. Kι αν αναζητάτε το στοιχείο του νερού, η Ιτέα είναι ορατή από το χωριό, προσφέροντας μοναδική θέα στη θάλασσα.

Αυστηρά διατηρητέο και πολύ ιδιαίτερο στην όψη χάρη στο νεοκλασικό στοιχείο των αναπαλαιωμένων κτιρίων του.
Δρόμος του χωριού Χρυσό κοντά στους Δελφούς.

Για τη διαμονή σας, επιλέξτε τον ομώνυμο ξενώνα που διαθέτει κουκλίστικα δωμάτια και προσφέρει ζεστή φιλοξενία. Οικογενειακά ταβερνάκια, παραδοσιακά καφενεία και μαγαζάκια για τα απαραίτητα αναμνηστικά θα κάνουν τη διαμονή σας ακόμα πιο ευχάριστη. Οι γεύσεις θυμίζουν αυστηρά χωριό, όπως χειροποίητες παραδοσιακές πίτες, γίδα βραστή ή κοκκινιστή µε µακαρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.