Αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, θα πεινάσει και η άλλη μισή Ελλάδα από τις ακυρώσεις στα χειμερινά θέρετρα...

7+1 τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο συνδυασμός ποικιλίας, φυτικών ινών, φρούτων, λαχανικών και ελάχιστης επεξεργασίας μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά το έντερο και να προάγει τη συνολική υγεία

7+1 τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου παγκοσμίως, αλλά ταυτόχρονα και από τους πιο προλήψιμους. Εκτός από την τακτική ιατρική παρακολούθηση και την άσκηση, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του εντέρου.

Ακολουθούν οκτώ τροφές που η επιστήμη έχει συνδέσει με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου:

Μπρόκολο και σταυρανθή λαχανικά
Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο περιέχουν σουλφοραφάνη, μια φυσική ουσία με ισχυρή αντικαρκινική δράση. Αυτά τα λαχανικά συμβάλλουν στην απομάκρυνση τοξινών και στην προστασία των κυττάρων του εντέρου από μεταλλάξεις.

Δημητριακά ολικής άλεσης
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και μειώνουν τον χρόνο παραμονής των τοξικών ουσιών στο έντερο. Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει έως και 15% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όσπρια
Φακές, ρεβίθια, φασόλια και αρακάς είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες και αντιοξειδωτικά. Οι φυτικές πρωτεΐνες των οσπρίων υποστηρίζουν τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου, ενισχύοντας τα “καλά” βακτήρια που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ελαιόλαδο
Το «υγρό χρυσάφι» της μεσογειακής διατροφής περιέχει πολυφαινόλες και μονοακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου.

Ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά
Σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί και τόνος περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη μείωση της κυτταρικής φλεγμονής και στην πρόληψη ανώμαλων κυτταρικών αναπτύξεων στο έντερο.

Μούρα και ρόδι
Πλούσια σε ανθοκυανίνες, τα μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες) και το ρόδι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ένα φλιτζάνι φρούτων του δάσους την ημέρα είναι μια γλυκιά ασπίδα για το σώμα.

Γιαούρτι και τρόφιμα με προβιοτικά
Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού ή κεφίρ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Σκόρδο και κρεμμύδι
Τα δύο αυτά αρωματικά περιέχουν θειούχες ενώσεις με ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Βοηθούν το σώμα να εξουδετερώνει καρκινογόνες ουσίες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα σκελίδα σκόρδου την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η σημασία της ισορροπίας

Καμία τροφή από μόνη της δεν αποτελεί «μαγικό φάρμακο». Όμως, ένας συνδυασμός ποικιλίας, φυτικών ινών, φρούτων, λαχανικών και ελάχιστης επεξεργασίας μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά το έντερο και να προάγει τη συνολική υγεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ