
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα μας, ωστόσο υπάρχουν τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να μας προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η κυριότερη τροφή που μας προστατεύει από τον ήλιο είναι η ντομάτα αλλά και η σάλτσα ντομάτας. Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που διαθέτει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Λυκοπένιο μπορούμε να βρούμε και σε άλλα κόκκινα φρούτα, όπως το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ.
Επίσης σημαντική, είναι η κατανάλωση κίτρινων και πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών, όπως είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το καλαμπόκι και η γλυκοπατάτα. Όλα αυτά είναι πλούσια σε καροτενοειδή, με τα συστατικά αυτά να εμφανίζουν «φωτοπροστατευτική» δράση και να δρουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.