
Τα τελευταία χρόνια, επιστήμονες μελετούν πώς φυσικά συστατικά από τη διατροφή μας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών και πόνου.
Οι προσταγλανδίνες, ουσίες που παράγονται από λιπαρά οξέα, παίζουν ρόλο-κλειδί στη φλεγμονή. Ενώ κάποιες ενισχύουν τη φλεγμονή, άλλες τη μειώνουν. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκουμε σε ψάρια, καρύδια και λιναρόσπορο, συμβάλλουν στη δημιουργία προσταγλανδινών με αντιφλεγμονώδη δράση.
Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα ιχθυέλαια βοηθούν σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, μειώνοντας πόνο και φλεγμονή. Όμως, προσοχή: αν σκέφτεστε συμπληρώματα ω-3, συμβουλευτείτε διαιτολόγο. Σε μεγάλες δόσεις, επηρεάζουν την πήξη του αίματος και απαιτούν τη λήψη αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε.
Η κερκετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε μήλα, σταφύλια, τσάι και κρεμμύδια, είναι γνωστή για τη δράση της κατά της φλεγμονής. Αναστέλλει τα ένζυμα που ευνοούν την παραγωγή φλεγμονωδών προσταγλανδινών και περιορίζει την ισταμίνη, προσφέροντας ανακούφιση ακόμα και από αλλεργίες.
Πικάντικες λύσεις με τζίντζερ, κουρκουμά και πιπεριές
Το τζίντζερ, η κουρκουμίνη (κύριο συστατικό του κουρκουμά) και η καψαϊκίνη από την κόκκινη πιπεριά είναι φυσικά συστατικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Η καψαϊκίνη, συγκεκριμένα, είναι γνωστή για τη θερμαντική της δράση, χρησιμοποιούμενη σε αλοιφές για μυϊκούς πόνους, αρθρίτιδα και πλάτη. Και το καλύτερο; Διατηρεί τις ιδιότητές της ακόμη και μετά το μαγείρεμα!