
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η ντομάτα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά, χάρη στο λυκοπένιο που περιέχει.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 90.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και διήρκεσε 10 χρόνια, ανέλυσε τη σχέση μεταξύ καρκίνου στα νεφρά και διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: μόνο το λυκοπένιο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου είχαν 45% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στα νεφρά, σε σύγκριση με όσες προσλάμβαναν λιγότερο από τη διατροφή τους.
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση περίπου τεσσάρων ντοματών ημερησίως για να επιτευχθεί η ιδανική πρόσληψη λυκοπενίου.
Αν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη αυτής της πολύτιμης ουσίας, μπορείς να βάλεις στο διατροφικό σου πλάνο και άλλες τροφές όπως: