
Κι όμως ο τρόπος με τον οποίο πωλούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, τα καρπούζια και τα πεπόνια μπορεί να «κρύβουν» κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
Μια σχετική προειδοποίηση έρχεται από την Ισπανία και τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Duna Nicolau, η οποία μέσω βίντεο στο TikTok εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για τα ήδη κομμένα φρούτα που πωλούνται σε φέτες. Όπως εξηγεί, αυτή η φαινομενικά αθώα αγοραστική συνήθεια ενδέχεται να ενέχει σοβαρούς μικροβιολογικούς κινδύνους.
Όταν φρούτα όπως το καρπούζι και το πεπόνι κόβονται, χάνουν τη φυσική προστατευτική ασπίδα της φλούδας τους και εκτίθενται σε βακτήρια που μπορεί να υπήρχαν ήδη από τη φάση της καλλιέργειας. Η Nicolau τονίζει ότι η έκθεση του πολτού σε εξωτερικές συνθήκες διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η Escherichia coli, η Listeria και η Salmonella.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη όταν τα κομμένα φρούτα παραμένουν εκτός ψυγείου ή δεν αποθηκεύονται στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, διακόπτεται η λεγόμενη «ψυκτική αλυσίδα» – ένας κρίσιμος παράγοντας για την ασφάλεια των ευπαθών τροφίμων.
Η διατήρηση των κομμένων καρπουζιών και πεπονιών σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ακόμα και για λίγες ώρες, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.
Η Duna Nicolau επισημαίνει ακόμη έναν κρίσιμο παράγοντα: τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο χειρισμός αυτών των φρούτων στα σημεία πώλησης. «Στα σούπερ μάρκετ, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά τη διαδικασία κοπής και έκθεσης των φρούτων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, η ειδικός συνιστά στους καταναλωτές να επιλέγουν ολόκληρα φρούτα και να τα κόβουν στο σπίτι, υπό κατάλληλες συνθήκες καθαριότητας.