
Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει πως ένα πράσινο λαχανικό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Το μπρόκολο ράμπε (broccoli rabe/raab), αναδεικνύεται ως ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου και του διαβήτη. Αυτό το ευέλικτο συστατικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινή σας διατροφή, προσφέροντας σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Το μπρόκολο ράμπε είναι ένα σταυρανθές λαχανικό που μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά στην πραγματικότητα συγγενεύει περισσότερο με τα γογγύλια και το κουνουπίδι. Έχει μια χαρακτηριστική πικρή γεύση, παρόμοια με τα μουσταρδόφυλλα, η οποία είναι στην πραγματικότητα πολύ ευεργετική. Οι πικρές τροφές είναι γνωστές για:
Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας: «Μια μερίδα (1 κούπα) μπρόκολου ράμπε παρέχει 131 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση προβλημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου».
Το μπρόκολο ράμπε είναι πλούσιο σε γλυκοσινολάτες, γνωστές για την πικρή τους γεύση. Όταν καταναλώνονται, αυτές οι ουσίες μπορούν να μετατραπούν σε μικρότερες ενώσεις, όπως θειοκυανικά, ισοθειοκυανικά, ινδόλες και νιτρίλια.
Ο ιστότοπος Web MD σημειώνει ότι αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. «Οι ινδόλες και τα ισοθειοκυανικά, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Ορισμένες μελέτες στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και άλλα μέρη της Ευρώπης έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες μπρόκολου ράμπε αντιμετώπιζαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μια άλλη μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλή πρόσληψη μπρόκολου ράμπε είχαν χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες μπρόκολου ράμπε κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα».
Ο ρόλος των γλυκοσινολατών εκτείνεται πέρα από την πρόληψη του καρκίνου, επηρεάζοντας ενδεχομένως και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια ανασκόπηση του 2021 έδειξε ότι τα λαχανικά με πικρή γεύση, όπως το μπρόκολο ράμπε, φάνηκε να βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο.
170 γραμμάρια μπρόκολου ράμπε αποδίδουν:
42 θερμίδες
5 γραμμάρια υδατάνθρακες
4,8 γραμμάρια φυτικές ίνες
7 γραμμάρια πρωτεΐνη
1 γραμμάριο λιπαρά
Βιταμίνη Α: 43% της ημερήσιας αξίας
Βιταμίνη C: 70% της ημερήσιας αξίας
Φολικό οξύ: 30% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο: 15% της ημερήσιας αξίας
Σίδηρος: 12% της ημερήσιας αξίας
Ψευδάργυρος: 8% της ημερήσιας αξίας