Αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι: 4 λεπτά μικρότερη η νύχτα και 4 λεπτά μεγαλύτερη η μέρα, ήδη!

Γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει: Aυτά είναι τα σνακ που πρέπει να αποφεύγετε για την υγεία του εντέρου σας

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει: Aυτά είναι τα σνακ που πρέπει να αποφεύγετε για την υγεία του εντέρου σας

Το σνακ δεν αποτελεί από μόνο του κακή συνήθεια, όπως επισημαίνουν ειδικοί.

Το αντίθετο, μάλιστα: σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Food Sciences and Nutrition, η κατανάλωση ενός έως δύο σνακ την ημέρα μπορεί να είναι πιο θρεπτική επιλογή σε σύγκριση με την αυστηρή κατανάλωση τριών γευμάτων χωρίς ενδιάμεσα.

Όταν ρωτήθηκαν ποιο σνακ θα ήθελαν να εξαλειφθεί από την καθημερινή διατροφή, οι γαστρεντερολόγοι ήταν ξεκάθαροι.

«Ως γαστρεντερολόγος, το ένα σνακ που θα ήθελα να αποφεύγουν οι άνθρωποι είναι τα υπερεπεξεργασμένα πατατάκια», δηλώνει ο Δρ. Jason Korenblit, MD, γαστρεντερολόγος και ειδικός στο πεπτικό σύστημα στο Just Answer. Όπως διευκρινίζει, πρόκειται κυρίως για τα τηγανητά τσιπς που κυκλοφορούν σε σακουλάκια και περιέχουν μακρύ κατάλογο συστατικών, όπως εξευγενισμένα άμυλα, βιομηχανικά φυτικά έλαια, τεχνητά αρώματα, «σκόνες τυριού» και συντηρητικά.

Τα πατατάκια αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερεπεξεργασμένης τροφής, μιας κατηγορίας που, σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, σχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο Δρ. Korenblit εξηγεί ότι δίαιτες πλούσιες σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται συστηματικά με επιδείνωση της υγείας του εντέρου. Μεταξύ άλλων, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS), καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες υποστηρίζουν ένα ποικίλο και ανθεκτικό μικροβίωμα και ενισχύουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό του εντέρου.

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται όταν καταναλώνουμε πατατάκια είναι ο τρόπος παρασκευής τους. Το τηγάνισμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδηγεί στη δημιουργία ενώσεων που προάγουν τη φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, η συστηματική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και αύξηση των φλεγμονωδών διεργασιών.

Παράλληλα, νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένοι γαλακτωματοποιητές και πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να διαταράξουν το στρώμα βλέννας που προστατεύει το εντερικό τοίχωμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου και μεταβολές στο μικροβίωμα, μηχανισμοί που σχετίζονται άμεσα με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική όταν τα πατατάκια συνοδεύονται από αναψυκτικά.

Όπως επισημαίνει, τα ζαχαρούχα ποτά έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για την πρώιμη εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενισχύοντας περαιτέρω τη φλεγμονή και τις δυσμενείς μεταβολές στο εντερικό περιβάλλον.

Αντί για υπερεπεξεργασμένες επιλογές, οι ειδικοί προτείνουν απλά, φυσικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Ο Δρ. Paul Feuerstadt, MD, FACG, AGAF, γαστρεντερολόγος και αναπληρωτής κλινικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Yale, συνιστά σνακ όπως ξηρούς καρπούς, μούρα και επιλογές με βάση τα όσπρια, όπως χούμους ή τραγανά ρεβίθια.

Τα τρόφιμα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της ποικιλίας και του αριθμού των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, ενισχύοντας τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ιδιαίτερη θέση στις συστάσεις των ειδικών κατέχει το γιαούρτι. Ο Δρ. Feuerstadt και ο Δρ. Korenblit συμφωνούν ότι το γιαούρτι με ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες αποτελεί εξαιρετικό σνακ για την υγεία του εντέρου.

Ο συνδυασμός γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς και μούρα ενισχύει ακόμη περισσότερο τα οφέλη, προσφέροντας πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιή λιπαρά που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Η πρακτική συμβουλή είναι απλή: γεμίστε την κουζίνα σας με εύκολα, θρεπτικά σνακ όπως γιαούρτι, μούρα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, χούμους και λαχανικά. Έτσι, όχι μόνο θα στηρίξετε το έντερό σας, αλλά θα αισθάνεστε και πιο χορτάτοι και ενεργοί σε σχέση με ένα σακουλάκι πατατάκια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ