
Σύμφωνα με την American Heart Association, η σύσταση για την κατανάλωση αυγών σε υγιείς ενήλικες είναι ξεκάθαρη: ένα την ημέρα.
Η οδηγία αυτή βασίζεται σε μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 500.000 ανθρώπους και έδειξε ότι όσοι έτρωγαν καθημερινά ένα αυγό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.
Η απάντηση είναι καταφατική – με μέτρο. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η κατανάλωση δύο αυγών στο πρωινό, περιστασιακά ή ακόμη και τις περισσότερες ημέρες, δεν φαίνεται να εγκυμονεί κινδύνους. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η οποία εξέτασε άτομα που κατανάλωναν 12 αυγά την εβδομάδα για τρεις μήνες χωρίς αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ο δρ. Mohamed Dahodwala, ανώτερος καρδιολόγος στο Saint Anthony Hospital του Σικάγου, χαρακτηρίζει τα αυγά «εξαιρετική επιλογή» χάρη στις ποιοτικές πρωτεΐνες, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις βιταμίνες που περιέχουν τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι. Παρόλα αυτά, συστήνει η ημερήσια κατανάλωση να περιορίζεται σε ένα αυγό.
Ο Darabant προειδοποιεί ότι όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Δεν συνιστώ την αύξηση της πρόσληψης διατροφικής χοληστερόλης, καθώς η υπερβολική κατανάλωση αυγών μπορεί να την επιβαρύνει, ειδικά αν συνδυάζεται με δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά», αναφέρει.
Αντίστοιχα, ο Dahodwala επισημαίνει ότι άτομα με υψηλή χοληστερόλη καλό είναι να αποφεύγουν τον συνδυασμό αυγών με τυριά ή το τηγάνισμά τους. Αντίθετα, ηλικιωμένοι με σημαντική απώλεια βάρους μπορούν να ωφεληθούν από μεγαλύτερη πρόσληψη, λόγω αυξημένων αναγκών σε πρωτεΐνη.
Για τους αθλούμενους, ο Darabant αναγνωρίζει ότι η κατανάλωση περισσότερων αυγών μπορεί να έχει πλεονεκτήματα, ωστόσο προτρέπει σε εξατομίκευση της διατροφής με τη βοήθεια διατροφολόγου αθλητών, ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές και αναρρωτικές ανάγκες.