
Μια νέα, ελληνική μελέτη, δείχνει πως η μεσογειακή διατροφή δεν ωφελεί μόνο την καρδιά και το βάρος, αλλά και την ψυχική υγεία.
Η έρευνα, με τίτλο «Mediterranean Diet Compliance Is Related with Lower Prevalence of Perceived Stress and Poor Sleep Quality in University Students», ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες φοιτητών και βρήκε ισχυρή σύνδεση μεταξύ υψηλής συμμόρφωσης στη μεσογειακή διατροφή, χαμηλότερων επιπέδων υποκειμενικού άγχους και καλύτερης ποιότητας ύπνου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 7.442 ενεργών φοιτητών από δέκα περιοχές της Ελλάδας. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Καλαμάτα, Καβάλα, Κόρινθος, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο. Σκοπός ήταν να διερευνηθεί η σχέση της Μεσογειακής Διατροφής με το στρες και την ποιότητα ύπνου.
Η μελέτη περιέλαβε αποκλειστικά ενεργούς φοιτητές ηλικίας 18–25 ετών, εγγεγραμμένους σε ελληνικά πανεπιστήμια.
Το τελικό δείγμα ανήλθε σε 5.433 φοιτητές με ποσοστό ανταπόκρισης 73%.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πλούσια κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης, ψαριών και ελαιολάδου, ενώ περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι φοιτητές που ακολουθούσαν πιο πιστά το συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής εμφάνιζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σύγκριση με όσους είχαν δυτικού τύπου διατροφικές συνήθειες.
Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι η ποιότητα ύπνου ήταν αισθητά καλύτερη στους φοιτητές που ακολουθούσαν το μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ωμέγα-3 λιπαρών φαίνεται πως υποστηρίζει τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης, συμβάλλοντας σε πιο ξεκούραστο και βαθύ ύπνο.