
Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η νικοτιναμίδη (μια μορφή της βιταμίνης Β3) και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη γήρανση και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Στο πειραματικό πλαίσιο της εργασίας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νευρώνες που προέρχονταν από ηλικιωμένα ποντίκια-μοντέλα της νόσου Αλτσχάιμερ και παρακολούθησαν τις αλλαγές σε επίπεδο μοριακής ενέργειας με έναν γενετικά κωδικοποιημένο αισθητήρα φθορισμού, τον GEVAL. Με τον αισθητήρα αυτόν μετρήθηκαν τα επίπεδα τριφωσφορικής γουανοσίνης (GTP), ένα βασικό μόριο ενέργειας για τη λειτουργία των κυττάρων.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα ελεύθερης GTP μειώνονται με την ηλικία (ιδίως μέσα στα μιτοχόνδρια, που αποτελούν τους «ενεργειακούς κόμβους» των κυττάρων), με αποτέλεσμα τη μείωση της αυτοφαγίας, της διαδικασίας δηλαδή κατά την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν κατεστραμμένα συστατικά και ανεπιθύμητες πρωτεΐνες.
Σε δοκιμές με χορήγηση νικοτιναμίδης σε συνδυασμό με γαλλική επιγαλλοκατεχίνη για μόλις 24 ώρες επανήλθαν τα επίπεδα GTP σε τιμές που παρατηρούνται σε νεότερα κύτταρα. Η αποκατάσταση αυτή συνδέθηκε με πολλαπλά οφέλη:
Η ομάδα της μελέτης υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των ενεργειακών συστημάτων του εγκεφάλου με ενώσεις διαθέσιμες ήδη ως συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αποτελέσει «μια νέα πορεία προς την αντιμετώπιση της γνωστικής εξασθένησης που σχετίζεται με την ηλικία και της νόσου Αλτσχάιμερ».
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η εφαρμογή στον άνθρωπο απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ο καθηγητής Brewer σημείωσε ότι μια πρόσφατη κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές του UC Irvine, έδειξε περιορισμένη αποτελεσματικότητα της από του στόματος χορηγούμενης νικοτιναμίδης λόγω απενεργοποίησής της στην κυκλοφορία του αίματος.