
Σήμερα, η σόγια έχει κερδίσει τη θέση της στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα διατροφικά πλάνα πολλών ανθρώπων.
Η σόγια είναι πλούσια σε φυτικής προέλευσης πρωτεΐνη, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα, ενώ είναι και φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή των Ασιατών εδώ και αιώνες.
Όπως εξηγεί η Julie Stefanski, RDN, κλινική διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας: «Η σόγια είναι μια από τις ελάχιστες φυτικές τροφές που παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχη με αυτή του κρέατος. Είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τα ζωικά προϊόντα, χωρίς να χάσουν σε θρεπτική αξία».
Πολλά έχουν γραφτεί για τις ισοφλαβόνες, τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει η σόγια. Υπήρξαν φήμες ότι «μπερδεύουν» τις ορμόνες ή αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες μελέτες καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
«Τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μέτρια κατανάλωση σόγιας όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη, αλλά ενδέχεται να έχει προστατευτική δράση για ορισμένους τύπους καρκίνου και την υγεία της καρδιάς», επισημαίνει η Stefanski.
Η σόγια υπάρχει σε πολλές μορφές:
Η σόγια είναι εξαιρετική επιλογή για: