Σας έχω πει ότι τα «δωρεάν» ελληνικά όπλα σε Σαουδική Αραβία και Ουκρανία έχουν χρυσοπληρωθεί...

Πλήρη ή light γαλακτοκομικά; – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία και το βάρος

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Πλήρη ή light γαλακτοκομικά; – Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την υγεία και το βάρος

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Για χρόνια, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά αντιμετωπίζονταν με επιφύλαξη, ιδιαίτερα από όσους προσπαθούσαν να ελέγξουν το βάρος τους ή να περιορίσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο έρχεται, ωστόσο, να αμφισβητήσει την άποψη ότι τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι σε κάθε περίπτωση η καλύτερη επιλογή.

Η έρευνα διήρκεσε 12 εβδομάδες και συμμετείχαν 74 ενήλικες με υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν διαφορετικά διατροφικά πλάνα, με μία από αυτές να καταναλώνει καθημερινά τρεις μερίδες πλήρων γαλακτοκομικών.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο σωματικό βάρος, στη σύσταση του σώματος ή στα επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ όσων κατανάλωναν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών και της ομάδας με χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών.

Παράλληλα, στην ομάδα που κατανάλωνε τρεις μερίδες πλήρων γαλακτοκομικών χωρίς θερμιδικό περιορισμό καταγράφηκε μικρή μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέθηκε επίσης με υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο και πρωτεΐνη.

Ωστόσο, τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά είναι αυτομάτως καλύτερα από τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Η μελέτη ήταν σχετικά μικρή και διήρκεσε μόλις τρεις μήνες, επομένως δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας τέτοιας διατροφής.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η διατροφική αξία ενός τροφίμου δεν μπορεί να αξιολογείται αποκλειστικά από την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Σημασία έχει συνολικά το διατροφικό πρότυπο, η ποσότητα που καταναλώνεται και το τι άλλο περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή.

Έτσι, τα νέα δεδομένα δεν αποτελούν «πράσινο φως» για απεριόριστη κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών, αλλά προσθέτουν ένα ακόμη κομμάτι στη συζήτηση για το κατά πόσο η απλή αντικατάσταση των πλήρων προϊόντων με εκδοχές χαμηλών λιπαρών οδηγεί πάντοτε σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η μέτρια κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών, στο πλαίσιο μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής, δεν φαίνεται να οδηγεί από μόνη της σε αύξηση βάρους ή χοληστερόλης σε διάστημα 12 εβδομάδων. Για ασφαλή εξατομίκευση της διατροφής, πάντως, χρειάζεται να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ