
Είναι ευρύτερα γνωστό πως η κατανάλωση καφέ έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ποιος είναι όμως ο πιο υγιεινός; O στιγμιαίος ή ο αλεσμένος;
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον στιγμιαίο καφέ καθώς η παρασκευή του είναι πιο απλή και γρήγορη.
Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από κόκκους καφέ που έχουν ήδη υποστεί καβούρδισμα και άλεσμα.
Η αφυδάτωση γίνεται με δύο βιομηχανικές διεργασίες: ξήρανση με ψεκασμό ή ψυχρή ξήρανση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα κρυστάλλους ή κόκκους έτοιμους να διαλυθούν σε ζεστό νερό.
«[Ο στιγμιαίος καφές] απαιτεί απλώς την προσθήκη νερού αντί για την παρασκευή και την εκχύλιση», τονίζει η Δρ. Purdy. Είτε πρόκειται για αποξηραμένο είτε για λυοφιλιωμένο, ο στιγμιαίος καφές διατίθεται σε μορφή σκόνης ή κόκκων.
Ο στιγμιαίος καφές είναι κακός για την υγεία;
Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι κακός για την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά δεν ανταποκρίνεται στην διατροφική αξία του αλεσμένου.
«Ο στιγμιαίος καφές είναι σταθερά στο ράφι μας και πιο γρήγορος από τον αλεσμένο καφέ, αλλά δεν έχει τα πλεονεκτήματα του φρέσκου κόκκου», λέει ο Δρ. Purdy.
«Ένα φλιτζάνι καφέ προσφέρει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν στις στιγμιαίες φόρμουλες, μαζί με μια πιο αρωματική και γευστική εμπειρία».
Σύμφωνα με το USDA , ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 7 θερμίδες.
Αλλά αυτό το θερμιδικό φορτίο μπορεί να διαφέρει αν οι έτοιμες κάψουλες στιγμιαίου καφέ περιέχουν κρέμες, γλυκαντικά, αρώματα ή άλλα πρόσθετα.
Ο Δρ. Czerwony αναφέρει ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως:
Aυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Σύμφωνα με το USDA, ο στιγμιαίος καφές έχει περίπου 63 mg καφεΐνης ανά μερίδα σε σύγκριση με τα 92 mg μιας κλασικής κούπα καφέ.
«Ο FDA συνιστά όχι περισσότερο από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, αλλά η δοσολογία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει ο Δρ. Czerwony.
Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει:
Οποιονδήποτε καφέ και αν προτιμάτε το πιο σημαντικό είναι να μην υπερβαίνετε τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί.
«Για τους περισσότερους ενήλικες, τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θεωρούνται ασφαλή», τονίζει ο Δρ. Czerwony.
Ωστόσο, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, έχετε κάποια καρδιακή πάθηση ή έχετε δυσανεξία στην καφεΐνη, είναι σημαντικό να συζητήσετε την ημερήσια πρόσληψη του καφέ σας με τον διατροφολόγο σας. Εάν υποφέρετε από καούρες, άγχος ή αϋπνία, μπορεί να ωφεληθείτε και από τη μείωση της συνολικής πρόσληψης καφεΐνης.
Στιγμιαίος καφές Vs Αλεσμένος καφές
Ο στιγμιαίος καφές δεν θεωρείται ανθυγιεινός, ωστόσο ο αλεσμένος καφές επιφυλάσσει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποφευχθούν τα πρόσθετα γλυκαντικά και συντηρητικά, όπου είναι αυτό δυνατόν.
Όταν λοιπόν επιλέγετε μεταξύ στιγμιαίου καφέ και καφέ σε σκόνη πρέπει να ληφθούν υπόψιν: