Λέγε-λέγε οι Βρετανοί στο τέλος θα πείσουν τους Ρώσους να τους ρίξουν πυρηνικά

Στιγμιαίος ή αλεσμένος καφές; – Eιδικοί αποκαλύπτουν ποιος είναι ο πιο υγιεινός

Tι να προσέχετε

Στιγμιαίος ή αλεσμένος καφές; – Eιδικοί αποκαλύπτουν ποιος είναι ο πιο υγιεινός

Είναι ευρύτερα γνωστό πως η κατανάλωση καφέ έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ποιος είναι όμως ο πιο υγιεινός; O στιγμιαίος ή ο αλεσμένος;

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Mintel, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον στιγμιαίο καφέ καθώς η παρασκευή του είναι πιο απλή και γρήγορη.

Ο στιγμιαίος καφές παρασκευάζεται από κόκκους καφέ που έχουν ήδη υποστεί καβούρδισμα και άλεσμα.

Η αφυδάτωση γίνεται με δύο βιομηχανικές διεργασίες: ξήρανση με ψεκασμό ή ψυχρή ξήρανση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα κρυστάλλους ή κόκκους έτοιμους να διαλυθούν σε ζεστό νερό.

«[Ο στιγμιαίος καφές] απαιτεί απλώς την προσθήκη νερού αντί για την παρασκευή και την εκχύλιση», τονίζει η Δρ. Purdy. Είτε πρόκειται για αποξηραμένο είτε για λυοφιλιωμένο, ο στιγμιαίος καφές διατίθεται σε μορφή σκόνης ή κόκκων.

Ο στιγμιαίος καφές είναι κακός για την υγεία;
Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι κακός για την υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά δεν ανταποκρίνεται στην διατροφική αξία του αλεσμένου.

«Ο στιγμιαίος καφές είναι σταθερά στο ράφι μας και πιο γρήγορος από τον αλεσμένο καφέ, αλλά δεν έχει τα πλεονεκτήματα του φρέσκου κόκκου», λέει ο Δρ. Purdy.

«Ένα φλιτζάνι καφέ προσφέρει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν στις στιγμιαίες φόρμουλες, μαζί με μια πιο αρωματική και γευστική εμπειρία».

Σύμφωνα με το USDA , ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 7 θερμίδες.

Αλλά αυτό το θερμιδικό φορτίο μπορεί να διαφέρει αν οι έτοιμες κάψουλες στιγμιαίου καφέ περιέχουν κρέμες, γλυκαντικά, αρώματα ή άλλα πρόσθετα.

Ο Δρ. Czerwony αναφέρει ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, όπως:

  • Πολυφαινόλες: φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο σώμα
  • Φλαβονοειδή: φυτικές ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά, νευροπροστατευτικά και καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα
  • Τριγονέλλα: μια φυτική ορμόνη που μπορεί να προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου και να βοηθά στη διατήρηση υγιούς μεταβολισμού
  • Kahweol: μια ένωση που μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Καφεστόλη: μια ένωση που βρίσκεται μόνο στους κόκκους καφέ και μπορεί να έχει αντιδιαβητική και νεφροπροστατευτική δράση

Aυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με το USDA, ο στιγμιαίος καφές έχει περίπου 63 mg καφεΐνης ανά μερίδα σε σύγκριση με τα 92 mg μιας κλασικής κούπα καφέ.

«Ο FDA συνιστά όχι περισσότερο από 400 mg καφεΐνης την ημέρα, αλλά η δοσολογία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο», λέει ο Δρ. Czerwony.

Για παράδειγμα, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει:

Οποιονδήποτε καφέ και αν προτιμάτε το πιο σημαντικό είναι να μην υπερβαίνετε τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Για τους περισσότερους ενήλικες, τα τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα θεωρούνται ασφαλή», τονίζει ο Δρ. Czerwony.

Ωστόσο, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, έχετε κάποια καρδιακή πάθηση ή έχετε δυσανεξία στην καφεΐνη, είναι σημαντικό να συζητήσετε την ημερήσια πρόσληψη του καφέ σας με τον διατροφολόγο σας. Εάν υποφέρετε από καούρες, άγχος ή αϋπνία, μπορεί να ωφεληθείτε και από τη μείωση της συνολικής πρόσληψης καφεΐνης.

Στιγμιαίος καφές Vs Αλεσμένος καφές
Ο στιγμιαίος καφές δεν θεωρείται ανθυγιεινός, ωστόσο ο αλεσμένος καφές επιφυλάσσει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποφευχθούν τα πρόσθετα γλυκαντικά και συντηρητικά, όπου είναι αυτό δυνατόν.

Όταν λοιπόν επιλέγετε μεταξύ στιγμιαίου καφέ και καφέ σε σκόνη πρέπει να ληφθούν υπόψιν:

  • Θερμίδες: Ο κανονικός καφές τείνει να έχει λιγότερες θερμίδες και συντηρητικά.
  • Καφεΐνη: Αν προσέχετε την ποσότητα καφεΐνης, ο στιγμιαίος καφές περιέχει πολύ λιγότερη.
    Αντιοξειδωτικά: Ενώ και οι δύο επιλογές περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλουν θετικά στην υγεία, ο αλεσμένος καφές έχει υψηλότερα επίπεδα.
  • Κίνδυνος καρκίνου: Η περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο στον στιγμιαίο καφέ θεωρείται ασφαλής, αλλά εάν εσείς ή ο γιατρός σας ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, ο αλεσμένος καφές μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.
  • Οξαλικά άλατα: Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε οξαλικά άλατα, θα πρέπει να αποφεύγετε τον στιγμιαίο καφέ.
  • Γεύση: Ο λυοφιλιωμένος στιγμιαίος καφές τείνει να έχει ένα αρκετά παρόμοιο γευστικό προφίλ με τον αλεσμένο καφέ. Ο καφές με ψεκασμό μπορεί να έχει πικρή γεύση λόγω της επεξεργασίας του.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ