
Τα κάστανα σε αντίθεση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και παρέχουν ένα μοναδικό μείγμα βιταμινών και μετάλλων.
Σύμφωνα με διατροφικές αναλύσεις, τα κάστανα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, την πέψη, την ανοσία και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Η μέθοδος μαγειρέματος έχει σημασία: το βράσιμο ή το ψήσιμο των κάστανων μεταβάλλει σημαντικά τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών τους.
Κάστανα: Διατροφική αξία
Τα κάστανα διαφέρουν από άλλους ξηρούς καρπούς, επειδή συμπεριφέρονται περισσότερο σαν πηγή αμυλούχων υδατανθράκων με μέτρια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Παρακάτω είναι ένας πλήρης πίνακας που συγκρίνει τα ωμά, βρασμένα και ψημένα κάστανα ανά 100 γρ.

*Το ψήσιμο μειώνει σημαντικά τη βιταμίνη C, αλλά επειδή χάνεται νερό, οι τιμές μπορεί να εμφανίζονται ελαφρώς πιο συμπυκνωμένες σε σύγκριση με τα βρασμένα κάστανα. Η πραγματική ποσότητα που διατηρείται είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στα ωμά κάστανα.
Σημειώσεις:
Βραστά κάστανα
Ψητά κάστανα
Ωμά κάστανα
Κάστανα: Οφέλη υγείας
Πώς επηρεάζει το μαγείρεμα τη θρεπτική αξία των κάστανων;
Το μαγείρεμα των κάστανων αλλάζει την πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών, την υφή και τη διαθεσιμότητα αντιοξειδωτικών. Οι δύο πιο συνηθισμένες μέθοδοι, βράσιμο και ψήσιμο, επηρεάζουν τα θρεπτικά συστατικά διαφορετικά.
Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνεται με το μαγείρεμα
Τα κάστανα είναι ασυνήθιστα μεταξύ των ξηρών καρπών για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Αλλά η θερμότητα την μειώνει σημαντικά, ανεξάρτητα από την μέθοδο.
Το βράσιμο διατηρεί ελαφρώς περισσότερη βιταμίνη C από το ψήσιμο, επειδή το νερό “μονώνει” τον καρπό, αλλά και οι δύο μέθοδοι οδηγούν σε αισθητή απώλεια.
Βραστά και ψητά κάστανα: Διατροφικές Διαφορές
Βραστά κάστανα
Το βράσιμο μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για όσους παρακολουθούν την πρόσληψη θερμίδων ή στοχεύουν σε ελαφρώς βελτιωμένη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.
Ψητά κάστανα
Το ψήσιμο ενισχύει τη γεύση και τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, αλλά μειώνει την υγρασία και μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το βράσιμο.
Αλλάζουν τα οφέλη υγείας ανάλογα με την μέθοδο μαγειρέματος;
Τα βασικά οφέλη παραμένουν, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες αλλάζουν:
Πώς να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη υγείας των κάστανων
Επιλέξτε φρέσκα, σφιχτά κάστανα για να εξασφαλίσετε βέλτιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Εάν η διατήρηση της βιταμίνης C αποτελεί προτεραιότητα, καταναλώστε κάστανα που είναι ελαφρώς βρασμένα ή χρησιμοποιήστε τα σε σούπες όπου ορισμένα θρεπτικά συστατικά παραμένουν στο υγρό μαγειρέματος.
Συνδυάστε τα ψητά κάστανα με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες για καλύτερη γλυκαιμική ισορροπία.
Αποθηκεύστε τα κάστανα σε δροσερό περιβάλλον (ψυγείο), για να διατηρήσετε τα αντιοξειδωτικά και να αποτρέψετε τον σχηματισμό μούχλας.
Συχνές Ερωτήσεις
Είναι τα κάστανα πιο υγιεινά από άλλους ξηρούς καρπούς;
Τα κάστανα έχουν λιγότερα λιπαρά και περισσότερα υδατάνθρακες σε σύγκριση με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Προσφέρουν διαφορετικά οφέλη αντί να είναι καθολικά «υγιεινότερα».
Χάνουν τα ψητά κάστανα τα θρεπτικά τους συστατικά;
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ειδικά η βιταμίνη C, μειώνονται με τη θερμότητα. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να αυξηθούν ελαφρώς.
Έχουν τα βραστά κάστανα λιγότερες θερμίδες;
Ναι. Η υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε νερό τα καθιστά λιγότερο πυκνά σε θερμίδες.
Μπορούν τα κάστανα να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα;
Ναι. Οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες βραδείας πέψης βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης.
Είναι τα κάστανα καλά για την υγεία της καρδιάς;
Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο και αντιοξειδωτικά μπορεί να υποστηρίξει την υγιή αρτηριακή πίεση και την αγγειακή λειτουργία.