
Μπορεί όλα τα τυριά έχουν ασβέστιο, ωστόσο υπάρχει ένα «κορυφαίο» και δεν είναι άλλο από την… παρμεζάνα!
Μόλις ένα κομμάτι 30 γραμμαρίων περιέχουν 335 mg ασβεστίου, σχεδόν δηλαδή το 30% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
Η παρμεζάνα είναι μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές ασβεστίου επειδή είναι σκληρό τυρί με ελάχιστη υγρασία, εξηγούν διατροφολόγοι.
Ακόμη και αν οι περισσότεροι απλώς πασπαλίζουν λίγη παρμεζάνα πάνω στο φαγητό τους, αυτές οι μικρές ποσότητες συμβάλλουν στην ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο μέσα στη μέρα.
Επιπλέον, η παρμεζάνα προσφέρει περισσότερα από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 30 γραμμάρια, υποστηρίζοντας και την ανάπτυξη των μυών.
Τυρί και άλλες επιλογές για ενίσχυση των οστών
Δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να αποκομίσετε τα οφέλη.
Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη παρμεζάνα – αλλά και άλλα τυριά – σε σαλάτες ή λαχανικά, να απολαμβάνετε ένα κομμάτι σκληρού τυριού με φρούτα, ή να ενσωματώνετε μικρές αλλά θρεπτικές ποσότητες στα γεύματά σας.
Οι ειδικοί ενθαρρύνουν επίσης την κατανάλωση άλλων πηγών ασβεστίου, όπως γιαούρτι, cottage cheese, τόφου, φυλλώδη λαχανικά, λευκά φασόλια και αμύγδαλα. Επίσης ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.
Τι άλλο να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή ανησυχείτε για την υγεία των οστών σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ένας ειδικός της υγείας μπορεί να σας καθοδηγήσει με τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και την ηλικία σας.