Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παρά το γεγονός ότι η ιατρική παρακολούθηση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι απαραίτητες, νεότερες έρευνες υποδεικνύουν πως ένα παραδοσιακό ρόφημα μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερίνης.
Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της χοληστερόλης. Ενώ οι γιατροί μπορεί να συστήσουν φαρμακευτική αγωγή, όπως οι στατίνες, για την εξισορρόπηση της «καλής» (HDL) και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση της περίσσειας LDL από τις αρτηρίες.
Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τη δράση του πράσινου τσαγιού στη μείωση της χοληστερίνης. Πιο συγκεκριμένα, ένα άρθρο του Medical News επισημαίνει ότι το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη μείωση της χοληστερίνης, καθώς είναι πλούσιο σε «κατεχίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ενώσεις», γνωστές για τη μείωση της LDL και της συνολικής χοληστερίνης. Το άρθρο παρέπεμπε σε μια μελέτη του 2020 όπου οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της επιγαλλοκατεχίνης (EGCG), ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στο πράσινο τσάι. Στο πλαίσιο δοκιμών σε ανθρώπους, η αυξημένη πρόσληψη πράσινου τσαγιού σχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL.
