Λέγε-λέγε οι Βρετανοί στο τέλος θα πείσουν τους Ρώσους να τους ρίξουν πυρηνικά

Το γνωρίζατε; – Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης

Δείτε τι πρέπει να τρώτε

Το γνωρίζατε; – Αυτές είναι οι τροφές που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης

Η διατροφή θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθοριστικός παράγοντας για τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό μας.

Το κόκκινο κρέας, ειδικά όταν είναι πλούσιο σε λίπος, αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης. Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση προκαλούν τα επεξεργασμένα αλλαντικά, όπως σαλάμια, λουκάνικα και μπέικον, που συνδυάζουν κορεσμένα λιπαρά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Μελέτη του Journal of the American College of Cardiology, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου έως και 42%.

Τα τηγανητά και τα φαγητά τύπου fast food είναι πλούσια σε trans λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν γρήγορα τη χοληστερόλη και ενισχύουν την αθηροσκλήρωση. Σύμφωνα με στοιχεία του American Heart Association, η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL και να μειώσει ταυτόχρονα την HDL («καλή») χοληστερόλη.

Γαλακτοκομικά πλήρους λιπαρών και βούτυρο
Το ζωικό βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και τα τυριά με υψηλά λιπαρά αποτελούν βασικές πηγές κορεσμένων λιπαρών. Οι ειδικοί συνιστούν αντικατάσταση με ελαιόλαδο και χαμηλά λιπαρά προϊόντα. Σε ανάλυση του British Medical Journal, οι συμμετέχοντες που μείωσαν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αντικαθιστώντας τα με φυτικά, είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Γλυκά και επεξεργασμένα σνακ
Αν και δεν περιέχουν χοληστερόλη, τα ζαχαρούχα γλυκά και τα έτοιμα σνακ οδηγούν σε αύξηση των τριγλυκεριδίων, επηρεάζοντας δυσμενώς το λιπιδαιμικό προφίλ. Η υπερκατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2, καταστάσεις που επιβαρύνουν επιπλέον την καρδιαγγειακή υγεία.

Υγιεινές εναλλακτικές τροφές

  • Αντί για κόκκινο κρέας, επιλέξτε κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα, καθώς και ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά (π.χ. σολωμός, σαρδέλες).
  • Αντί για αλλαντικά, προτιμήστε σπιτικό ψητό κοτόπουλο ή γαλοπούλα σε φέτες, χωρίς συντηρητικά.
  • Αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ή φυτικές μαργαρίνες με φυτοστερόλες.
  • Αντί για τηγανητά, προτιμήστε ψητά, βραστά ή μαγειρεμένα στον ατμό.
  • Αντί για πλήρη γαλακτοκομικά, επιλέξτε γιαούρτι ή γάλα χαμηλών λιπαρών, ή φυτικά ροφήματα με ασβέστιο.
  • Αντί για γλυκά με ζάχαρη, φρέσκα φρούτα, ξηροί καρποί ή σπιτικά γλυκά με μέλι.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ