
Το αυγό είναι μία πολύ θρεπτική επιλογή, αρκεί να καταναλώνεται σε επαρκείς ποσότητες και να συνοδεύεται από υγιεινές τροφές.
Σύμφωνα με την Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, τα αυγά ξεχωρίζουν για την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, φώσφορο και υγιή λίπη.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ένα μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 70 θερμίδες. Ωστόσο, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος:
Μικρό αυγό: 54 θερμίδες
Μέτριο αυγό: 63 θερμίδες
Μεγάλο αυγό: 70 θερμίδες
Πολύ μεγάλο αυγό: 80 θερμίδες
Αυγό Jumbo: 90 θερμίδες
Σε κάθε περίπτωση, αν και περιέχει χοληστερόλη, οι ειδικοί επιμένουν ότι η μέτρια κατανάλωσή στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη.
Τα αυγά προσφέρουν επίσης πρόσθετα πλεονεκτήματα: βοηθούν στην προστασία της υγείας των ματιών, παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα και μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία ως μέρος μιας σωστής διατροφής, σύμφωνα με την ίδια ιατρική πηγή. Η ικανότητά του να δημιουργεί κορεσμό το καθιστά σύμμαχο για τον έλεγχο της όρεξης ή τη μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων.
Η Mayo Clinic τονίζει ότι τα αυγά συνιστώνται για πρωινό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, ακριβώς λόγω αυτού του αποτελέσματος.
Για χρόνια, τα αυγά επισημάνθηκαν ως επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη.
Ωστόσο, η Mayo Clinic διευκρινίζει: «Η έρευνα δείχνει ότι η χοληστερόλη στα αυγά δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό σε σύγκριση με άλλες πηγές χοληστερόλης. Ένα αυγό από μόνο του είναι μια θρεπτική επιλογή για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε έως και επτά αυγά την εβδομάδα χωρίς να επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς τους».
Αυτή η θέση υποστηρίζει την ιδέα ότι τα αυγά μπορούν να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής, να καταναλώνονται πάντα με μέτρο και να συνοδεύονται από άλλες υγιεινές τροφές.
Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ υποδεικνύει ότι, για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, η κατανάλωση έως και ενός αυγού την ημέρα είναι ασφαλής και δεν ενέχει κίνδυνο για την καρδιαγγειακή υγεία. Τα άτομα με διαβήτη ή καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για να καθορίσουν την κατάλληλη πρόσληψη.