
Η βιταμίνη Κ, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς έχει πολλά οφέλη για την υγεία καθώς παίζει κρίσιμο ρόλο στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό των οστών και στην καρδιαγγειακή υγεία.
Μάλιστα, υπάρχουν δύο κύριες μορφές βιταμίνης Κ (K1 και K2) η καθεμία με ξεχωριστές λειτουργίες και πηγές τροφίμων.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της βιταμίνης K1 και της K2;
Η βιταμίνη K1 (φυλλοκινόνη) εμπλέκεται κυρίως στην πήξη του αίματος, ενώ η βιταμίνη K2 (μενακινόνη) υποστηρίζει την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος.
Και οι δύο είναι λιποδιαλυτές, αλλά προέρχονται από διαφορετικές πηγές και εξυπηρετούν ελαφρώς διαφορετικούς βιολογικούς ρόλους στο σώμα.
Η βιταμίνη K1 βρίσκεται κυρίως στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.
Η βιταμίνη K2 υπάρχει σε διάφορους υποτύπους (MK-4 έως MK-13) και παράγεται από βακτήρια του εντέρου ή βρίσκεται σε ζυμωμένα και ζωικά τρόφιμα.
Η K1 έχει μικρότερο χρόνο ημιζωής. Η βιταμίνη Κ2 παραμένει περισσότερο στο σώμα και είναι πιο βιοδιαθέσιμη σε ορισμένους ιστούς.
Ποια είναι τα οφέλη υγείας της βιταμίνης Κ1;
Το κύριο όφελος της βιταμίνης Κ1 είναι η ρύθμιση της πήξης του αίματος μέσω του ρόλου της στη σύνθεση παραγόντων πήξης στο ήπαρ.
Χωρίς επαρκή βιταμίνη Κ1, το αίμα δεν μπορεί να πήξει σωστά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αιμορραγία.
Τα οφέλη της βιταμίνης Κ1 περιλαμβάνουν:
Ποια είναι τα οφέλη υγείας της βιταμίνης Κ2;
Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί πρωτεΐνες, που βοηθούν στην μεταφορά του ασβεστίου στα οστά και τα δόντια, ενώ το κρατά μακριά από τις αρτηρίες και τους μαλακούς ιστούς.
Αυτή η διπλή δράση υποστηρίζει τη σκελετική αντοχή και μειώνει την αρτηριακή ασβεστοποίηση.
Βασικά οφέλη υγείας από τη βιταμίνη Κ2:
Μπορεί η βιταμίνη Κ να έχει παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις;
Η βιταμίνη Κ είναι γενικά ασφαλής, όταν καταναλώνεται από πηγές τροφίμων, αλλά σε υψηλές δόσεις από συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα.
Οι περισσότερες ανησυχίες προκύπτουν από την επίδρασή της στην πήξη του αίματος, ιδιαίτερα σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά.
Πιθανές παρενέργειες:
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ1 και Κ2;
Η βιταμίνη Κ1 είναι άφθονη στα πράσινα λαχανικά, ενώ η βιταμίνη Κ2 βρίσκεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και σε ορισμένα ζωικά προϊόντα.
Πηγές τροφίμων βιταμίνης Κ 
Για να βελτιωθεί η απορρόφηση και των δύο μορφών, είναι καλύτερο να τις καταναλώνετε με μια πηγή διαιτητικού λίπους, όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο.
Συχνές Ερωτήσεις
Μπορώ να πάρω βιταμίνη Κ1 και Κ2 μαζί;
Ναι. Εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και συχνά περιλαμβάνονται μαζί σε ισορροπημένες δίαιτες ή συμπληρώματα. Δεν υπάρχει γνωστή σύγκρουση μεταξύ των δύο.
Είναι συχνή η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ;
Η ανεπάρκεια είναι σπάνια σε υγιείς ενήλικες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με προβλήματα δυσαπορρόφησης λίπους, ηπατική νόσο ή που λαμβάνουν αντιβιοτικά μακροχρονίως.
Επηρεάζει η βιταμίνη Κ την αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη;
Η βιταμίνη Κ2 έχει μελετηθεί για τον πιθανό ρόλο της στην μείωση της αρτηριακής σκλήρυνσης, κάτι που έμμεσα επηρεάζει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά δεν μειώνει άμεσα τη χοληστερόλη.
Πρέπει τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά να αποφεύγουν τη βιταμίνη Κ;
Όχι εντελώς. Θα πρέπει να διατηρούν σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ και να συνεργάζονται με γιατρό, για να προσαρμόζουν ανάλογα τη δόση του φαρμάκου.
Είναι απαραίτητη η συμπλήρωση βιταμίνης Κ;
Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετή Κ1 μέσω της διατροφής. Η συμπλήρωση με Κ2 μπορεί να ληφθεί υπόψη για την υποστήριξη των οστών ή του καρδιαγγειακού συστήματος, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ενήλικες ή σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης.