ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτές είναι οι περιοχές όπου επιτρέπονται οι καταδύσεις αναψυχής

Μάθετε για τα έντεκα ναυάγια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία

Αυτές είναι οι περιοχές όπου επιτρέπονται οι καταδύσεις αναψυχής
Την μοναδική εμπειρία της περιήγησης σε θαλάσσιους χώρους της Ελλάδας όπου υπάρχουν ναυάγια θα έχουν το φετινό καλοκαίρι οι φίλοι των καταδύσεων. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθίστανται επισκέψιμα, για λόγους αναψυχής, έντεκα ναυάγια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία και έχει ολοκληρωθεί η τεκμηρίωσή τους από την αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για τα ναυάγια περωκεάνιο Βρετανικός (HMHS Britannic), Υπερωκεάνιο S/S Burdigala και Τροχοφόρο ατμόπλοιο στην Κέα, Φορτηγό ατμόπλοιο ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΙΤΑ και Φορτηγό ατμόπλοιο ΣΙΦΝΟΣ στη Μήλο, Ατμόπλοιο MINNEWASKA στο Μαράθι Κρήτης, Ναυάγιο ΜΥΤΙΛΗΝΗ στον Όρμος Κύψας Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Ναυάγιο στο Καλαμίτσι επίσης στην Χαλκιδική, Τσιμεντόπλοιο, SS CRETELAND, Τσιμεντόπλοιο PIONEER I στον Αγ. Γεώργιο και στις Λιχάδες Ευβοίας αντίστοιχα και το Ατμόπλοιο VOLOS ύφαλος Λευτέρης που βρίσκεται ανάμεσα στο Πήλιο και τη Σκιάθο.

Να σημειωθεί πως οι καταδύσεις αναψυχής θα επιτρέπονται μόνο στο περιβάλλοντα θαλάσσιο χώρο των ναυαγίων ενώ η είσοδος στο εσωτερικό τους θα επιτρέπεται μόνον για ερευνητικούς σκοπούς και αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί θετική εισήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Και για τις καταδύσεις αναψυχής όμως έχουν τεθεί ειδικοί όροι μεταξύ των οποίων είναι και η γνωστοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ( [email protected]) τουλάχιστον μία μέρα πριν την πραγματοποίησή τους, η απογόρευση οποιασδήποτε άμεσης επαφής ή επέμβαση που θα μπορούσε να προκαλέσει φθορά στα ναυάγια, η απαγόρευσης απόσπασης ή μετακίνησης στοιχείων που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο των ναυαγίων και βεβαίως η έρευνα με στόχο τον εντοπισμό και την απόσπαση αντικειμένων που συνδέονται με τα συγκεκριμένα ενάλια μνημεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σύνολο των όρων έχει καταγραφεί στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.