Ροδόπη: Μείωση της τάξης του 50% στην φετινή παραγωγή καπνού

Οι λόγοι που δημιούργησαν προβλήματα

Ροδόπη: Μείωση της τάξης του 50% στην φετινή παραγωγή καπνού

Στο μισό αναμένεται να μειωθεί η φετινή παραγωγή καπνού στα ορεινά της Ροδόπης.

Παρά το γεγονός ότι και φέτος καλλιεργούνται τα ίδια στρέμματα σε σχέση με την περσινή χρονιά η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν προβλήματα στον ανατολικού τύπου καπνού, ποικιλίας «μπασμά».

Σύμφωνα με δηλώσεις του καπνοκαλλιεργητή στην Άνω Βυρσίνη και διευθυντή του Δ/Σ Οργάνης, του κου Αχμέτ Αρναούτ σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» (26-8-2021) η έλλειψη νερού αφήνει τα έντονα «σημάδια » της στην φετινή παραγωγή. «Σε περίπτωση που η τιμή που θα δοθεί θα είναι πεσμένη, τότε πολύ δύσκολα μια οικογένεια με 1500 κιλά καπνό όλο κι όλο να καταφέρει να εξασφαλίσει την κάλυψη των εξόδων της» ανέφερε ο κος Αχμέτ Αρναούτ.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η απώλεια εισοδήματος προκαλέσει νέες τάσεις μετανάστευσης και φυγής των νέων που έχουν απομείνει στα ορεινά στο εξωτερικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά στη διαδικασία συλλογής που ακολουθείται, αυτή εξακολουθεί να παραμένει παραδοσιακή: Παρουσία στο χωράφι με το φακό στο κεφάλι για να βλέπουν στις τρεις τα ξημερώματα και «σπάσιμο» των ώριμων φύλλων μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι. «Πολλοί», εξήγησε ο κος Αρναούτ «περνούν τα φύλλα στη μηχανή που έχουν στο χωράφι, άλλοι επιλέγουν να κάνουν αυτή τη δουλειά και το «κρέμασμα» για να στεγνώσουν στο σπίτι». Και στη μια περίπτωση και στην άλλη το βέβαιο είναι ότι η δουλειά εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής υπέβαλαν τα αιτήματά τους για επιπλέον στήριξη από το αρμόδιο Υπουργείο στο βουλευτή της Ν.Δ., τον κο Ε.Στυλιανίδη, που πρόσφατα τους επισκέφτηκε, όπως είπε ο κος Αρναούτ σημειώνοντας την ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης των παραδοσιακών καπνοκαλλιεργητών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.