
Τα επόμενα 24ωρα, ξεκινάει η έκδοση συντάξεων από ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές που έχουν πάρει πιστοποίηση από τον ΕΦΚΑ για να συνδράμουν στη μείωση των εκκρεμοτήτων που αγγίζουν τις 130.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Στη μάχη ρίχνονται από τη Δευτέρα οι πρώτοι 179 πιστοποιημένοι επαγγελματίες ξεκινώντας σε πρώτη φάση από τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλουν ασφαλισμένοι που προέρχονται από ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Οι αιτήσεις αυτές αντιστοιχούν στα ¾ του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε μήνα.
Το γεγονός ότι ξεκινούν από τις νέες αιτήσεις σημαίνει ότι παγώνει ένα μεγάλο τμήμα από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς το 75% των από εδώ και πέρα υποθέσεων θα περνούν στα χέρια των πιστοποιημένων και δεν θα αθροίζονται με τις υπόλοιπες εκκρεμείς συντάξεις, παρά μόνον στις περιπτώσεις που παρέλθει τρίμηνο χωρίς να έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη.
Οι, δε, εκκρεμείς συντάξεις -για τις οποίες έχουν παρέλθει πολλά τρίμηνα αναμονής των συνταξιούχων- θα ανατεθούν σε επόμενη φάση στους πιστοποιημένους συνεργάτες του ΕΦΚΑ, ενώ κατά κύριο λόγο θα τις χειριστούν οι υπάλληλοι του οργανισμού, χωρίς να έχουν όμως το βάρος και των νέων αιτήσεων που θα τις αναλάβουν οι ιδιώτες.
Κάθε πιστοποιημένος δικηγόρος-λογιστής θα μπορεί να αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει ως 5 αιτήσεις είτε σε ημερήσια είτε σε εβδομαδιαία είτε σε μηνιαία βάση, και για κάθε μία που τελειώνει θα προστίθεται μια νέα, ώστε ο αριθμός των φακέλων που έχει αναλάβει να μην πέφτει κάτω από 5.
Από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι υποβάλλουν αίτημα εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ (https://apps.efka.gov.gr/bAccess/) και από σήμερα θα μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα προκειμένου να ορίσουν τη χρονική διαθεσιμότητά τους για μελλοντικές συναντήσεις-ραντεβού με τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης.
Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ, ΟΓΑ κι ΟΑΕΕ για την επιλογή πιστοποιημένου επαγγελματία του ΕΦΚΑ που θα του αναθέσουν την έκδοση της σύνταξής τους είναι:
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας θα πρέπει σε σύντομο διάστημα να συντάξει σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης και να το καταθέσει προς έγκριση στον ΕΦΚΑ για απονομή σύνταξης. Αν μέσα σε ένα μήνα δεν επικυρωθεί από τον αρμόδιο εισηγητή του ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης.
Αν στο μέλλον ύστερα από έλεγχο αποδειχθεί λανθασμένη η απόφαση με δόλο, ο μεν ασφαλισμένος θα επιστρέψει τις συντάξεις που πήρε, ο δε πιστοποιημένος θα έχει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση δύσκολων αιτήσεων, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας θα μπορεί να μην αναλάβει την υπόθεση και ο ασφαλισμένος να την αναθέσει σε άλλον.
Η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους επαγγελματίες του ΕΦΚΑ είναι δωρεάν για τους ασφαλισμένους.
Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα παίρνουν αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ για τις υπηρεσίες τους και κατά μέσο όρο το κόστος ανά σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ.
Για παράδειγμα, και σύμφωνα με το τιμολόγιο του ΕΦΚΑ, για αναγνώριση πλασματικού χρόνου θα παίρνουν αποζημίωση 60 ευρώ, για βεβαίωση χρόνου ασφάλισης 40 ευρώ ή 80 ευρώ για περισσότερους του ενός φορείς, για τη σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης η αποζημίωση είναι 60 ευρώ, με 15 ευρώ επιπλέον ανά Ταμείο αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση, για ρύθμιση οφειλών 40 ευρώ κ.λπ.
Η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένου επαγγελματία για την έκδοση σύνταξης είναι απαραίτητο να διευρυνθεί και σε όσους έχουν υποβάλει αιτήσεις από τις αρχές Νοεμβρίου ή και του Οκτωβρίου γιατί διαφορετικά αυτές οι αιτήσεις θα περάσουν στις εκκρεμείς συντάξεις μετά από δύο μήνες και θα αυξηθεί ο χρόνος αναμονής.
Από σήμερα ξεκινά ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης άλλων 1.200 λογιστών και δικηγόρων που θα εξεταστούν για να πάρουν πιστοποίηση ΕΦΚΑ στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ σύντομα θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις δικηγόρων και λογιστών που θα θελήσουν να πιστοποιηθούν για την απονομή συντάξεων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.