ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Eurogroup: Ποιες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην πολύκροτη συμφωνία;

Eurogroup: Ποιες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που οδήγησαν στην πολύκροτη συμφωνία;

Αν και η «μάχη» για τη συμφωνία δόθηκε κατά κύριο λόγο σε τεχνικό επίπεδο, όπου οι διαπραγματευτικές ομάδες όλων των πλευρών εδώ και καιρό αντάλλαζαν καθημερινά δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με προτάσεις και αντιπροτάσεις. Μολαταύτα, καταλυτικό ρόλο στην τελικά επιτυχή κατάληξη είχαν ακόμη και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Το παρασκήνιο των μυστικών διαβουλεύσεων και τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Λαγκάρντ, Τουσκ και άλλους, φέρνει στο φως η εφημερίδα Νέα Σελίδα με ρεπορτάζ του Σεραφείμ Κοτρώτσου και του Φοίβου Κλαυδιανού.

Το πυρετώδες παρασκήνιο ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Δευτέρας με e-mail του Τσίπρα στη Μέρκελ, «Άγκελα, για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να αποδεχτείτε τον μηχανισμό για αποπληρωμή του χρέους που προτείνει η Γαλλία», ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να οριστεί στο 2% μετά το 2022 και τι θα πρέπει να γίνει με τις ωριμάνσεις των δανείων. «Διαφορετικά», όπως τονίζει στο e-mail, «είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής».

Το μήνυμα αυτό άνοιξε έναν κύκλο διαβουλεύσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, της γερμανικής καγκελαρίας, της Κομισιόν και της Ουάσινγκτον.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τουσκ. Στη συνομιλία τους ο Αλέξης Τσίπρας τον προετοιμάζει για το ενδεχόμενο αιτήματος από ελληνικής πλευράς για μια έκτακτη σύνοδο.

Τα τρία μηνύματα της Κριστίν Λαγκάρντ

Ο πρωθυπουργός την κρίσιμη μέρα του Eurogroup, ταξίδευε προς Θεσσαλονίκη για την τριμερή συνάντηση με Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Το ταξίδι του πρωθυπουργού ήταν μάλλον περιπετειώδες και το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε τελικά στο Βόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκεί, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε πως είχε λάβει τρία μηνύματα από την Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του Ταμείου δεσμεύτηκε πως θα υποστηρίξει πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2022, αλλά και την πρόταση Μακρόν για τον μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.