Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας στο ‘CCC+’ από ‘RD’ και την Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στο ‘CCC’ από ‘RD’ προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, αναβάθμισε τα βραχυπρόθεσμα IDRs των τεσσάρων τραπεζών σε ‘C’ από ‘RD’.

Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

«Αν και ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν στις διασυνοριακές κεφαλαιακές ροές, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετούν όλες τις υποχρεώσεις τους» σημειώνει η Fitch.

Όπως σημειώνει η Fitch, παρότι κάποιοι περιορισμοί παραμένουν σε ότι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές, οι ελληνικές τράπεζες είναι τώρα ουσιαστικά σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τους τις υποχρεώσεις.

Μετά την αναβάθμιση, σημειώνει στην έκθεση της η Fitch, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών καθορίζεται από τα δικά τους μεμονωμένα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (viability ratings).

Oι αξιολογήσεις βιωσιμότητας δεν επηρεάζονται σύμφωνα με τη Fitch από την άρση των capital controls και συνεχίζουν να περιορίζονται από την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και τη μεγάλη κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα προβληματικά δάνεια. Αντανακλούν επίσης τη βελτιωμένη αλλά ακόμα περιορισμένη ρευστότητα.

H Fitch υπογραμμίζει ακόμα ότι τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευαίσθητα σε μια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αν και οι κίνδυνοι και στα δύο έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους 15 μήνες.

Μια αναβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών θα προϋπέθετε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια, καθώς και διαρκείς βελτιώσεις στο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των καταθέσεων και της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές.

Στον αντίποδα, οι αξιολογήσεις θα υποβαθμιστούν αν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.

Η έκθεση της Fitch ενδέχεται να στηρίξει μια ακόμα προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο, η βιωσιμότητα της οποίας θα κριθεί όμως από την εισροή φρέσκου χρήματος, η οποία συναρτάται άμεσα με το πολιτικό ρίσκο, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να αποκλιμακώσει.

Αυτή είναι η πρώτη θετική είδηση για τις τράπεζες, μετά από καιρό και εν μέσω selloff στο Χρηματιστήριο καθώς αναβαθμίζει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα από “επιλεκτική χρεοκοπία” σε “CCC+”.

Νωρίτερα η Fitch τόνιζε: «Μια διάσωση του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει πτωτικά ρίσκα στο πρωτογενές πλεόνασμα»

Η δημιουργία ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), στο οποίο η κυβέρνηση προσφέρει εγγύηση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, θα περιορίσει το sell off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που δεν θα απαιτηθεί να γράψουν ζημίες οι ιδιώτες επενδυτές του κλάδου, αναφέρει η Fitch.

Την ίδια στιγμή ωστόσο επισημαίνει ότι οποιαδήποτε μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας ή μια λύση που μπορεί να αφορά κρατική χρηματοδότηση, θα φέρει τη δημοσιονομική θέση της χώρας στο επίκεντρο της προσοχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Παραμένει βασική μας θέση ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο μια διάσωση του τραπεζικού τομέα θα θέσει μεγάλα πτωτικά ρίσκα σε αυτή τη θέση», καταλήγει ο οίκος.