ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-25: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Το πόσο της επιδότησης

Ποιοι δεν δικαιούνται την επιδότηση για δωρεάν διακοπές

Κοινωνικός Τουρισμός 2024-25: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια – Το πόσο της επιδότησης

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024-25, καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δικαιούχοι μεταξύ άλλων ειδικών κατηγοριών, θα είναι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και πληρώνουν εισφορές για την ΔΥΠΑ, τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως την προηγούμενη της λήξης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Δηλαδή, κάποιος που είναι ασφαλισμένος αλλά δεν πληρώνει εισφορές υπέρ ανεργίας ΔΥΠΑ, δεν δικαιούται να κάνει αίτηση για Κοινωνικό Τουρισμό, μια τέτοια κατηγορία είναι παραδείγματος χάρη οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Για να δει κάποιος αν πληρώνει στις ασφαλιστικές του εισφορές υπέρ ΔΥΠΑ, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ ΕΔΩ και να δει αναλυτικά.

Οι δικαιούχοι

Η συνολική δαπάνη για το διάστημα 2024-2025 ανέρχεται συνολικά σε 50 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 25 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

Ως δικαιούχοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού καθορίζονται:

  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 και έως 18 ετών, με βάση την ηλικία τους στις 1η Ιανουαρίου 2024.
  • Τα παιδιά των δικαιούχων άνω των 18 ετών, είτε έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή άλλο γονέα, είτε άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, χωρίς εργασίας.
  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, πραγματικό και τεκμηριωμένο, για το φορολογικό έτος 2022, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Ποιοι δεν δικαιούνται την επιδότηση για δωρεάν διακοπές

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι ή ωφελούμενοι του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 οι ακόλουθοι:

Όσοι είχαν επιλεγεί ως δικαιούχοι ή ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος για την περίοδο 2023-2024, ανεξάρτητα από το αν εκμεταλλεύτηκαν τις παροχές ή όχι.

Όσοι ήταν δικαιούχοι ή ωφελούμενοι οποιασδήποτε συναφούς παροχής από άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, παραδείγματος χάρη Τουρισμός Για Όλους 2024.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 μηνών και οι ημερομηνίες υλοποίησής του καθορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος ανέρχεται σε 300.000 άτομα.

Η διάρκεια της διαμονής για τους δικαιούχους-ωφελούμενους καθορίζεται από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, εκτός από τους *Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Σποράδων, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Έβρου και Ρόδου, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως και 12* διανυκτερεύσεις.

Το πόσο της επιδότησης

Η οικονομική αξία της επιταγής για τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, τον τύπο, την περίοδο και την κατηγορία του καταλύματος, ως εξής:

  • Ξενοδοχεία: Οι τιμές επιδότησης για όλες τις περιοχές της χώρας (εκτός Ιστιαίας – Αιδηψού κλπ*) κυμαίνονται από 21 ευρώ (1 αστέρι, χωρίς πρωινό) έως και 35 ευρώ (5 αστέρια με πρωινό).
  • Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα: Σε όλη τη χώρα (πλην Ιστιαίας – Αιδηψού κλπ), η επιδότηση ξεκινά από 16 ευρώ (2 κλειδιά, χωρίς πρωινό) και φτάνει τα 27 ευρώ (5 κλειδιά, με πρωινό).
  • Ιστιαία – Αιδηψός κλπ: Οι τιμές επιδότησης σε αυτές τις περιοχές ξεκινούν για τα ξενοδοχεία από 29 ευρώ (1 αστέρι) και φτάνουν έως και 56 ευρώ (5 αστέρια). Για ενοικιαζόμενα δωμάτια, η επιδότηση ξεκινά από 22 ευρώ (1 κλειδί) και φτάνει στα 40 ευρώ (5 κλειδιά).

Οι τιμές επιδότησης για όλη τη χώρα αυξάνονται κατά 20% για διανυκτερεύσεις τον Αύγουστο του 2024 και κατά τις περιόδους από 15 Δεκεμβρίου 2024 έως 14 Ιανουαρίου 2025 και από 11 Απριλίου 2025 έως 27 Απριλίου 2025.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Το ποσοστό της οικονομικής αξίας της επιταγής για την ακτοπλοϊκή μετάβαση των δικαιούχων – ωφελούμενων προσδιορίζεται ως εξής:

  • Στο 50% για το γενικό πληθυσμό.
  • Στο 100% για άτομα με αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται από μέρα σε μέρα να αναρτηθεί το ΦΕΚ για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024-2025 και να ανοίξει η αντίστοιχη πλατφόρμα στην ΔΥΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.